„Țipă și disperă de fiecare dată când încerc să-l schimb”: Schimbarea scutecului, câteva sfaturi utile

Data publicării:
Fotografie de la Polina Tankilevitch/ Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch/ Pexels

Schimbarea scutecului poate părea o operație mecanică, care trebuie efectuată rapid, dar pentru bebeluș este un moment delicat de contact și interacțiune. Iată câteva sfaturi utile pentru a face față momentului schimbării cu încredere și respect.



Pentru nou-născut sau sugar, schimbarea scutecului este un moment foarte delicat de contact fizic și interacțiune. 

De altfel, trebuie avut în vedere că în primele luni de viață descoperirea mediului extern și a sinelui trece prin relația cu îngrijitorii, iar experiența schimbării scutecului, repetată cu mare frecvență, va avea așadar un impact semnificativ asupra acestui aspect.

Să vedem așadar cum să transformăm acțiunea aparent mecanică a schimbării scutecului într-un moment important pentru construirea unei relații bazate pe încredere, cooperare și respect.

Cum să schimbi scutecul fără stres pentru nou-născut

„Fiul meu țipă și disperă de fiecare dată când încerc să-l schimb, cum pot face asta? Am încercat să-i distrag atenția cu o mie de obiecte, dar nimic de făcut... Încep să-mi pierd răbdarea”.

„Am încercat de toate, dar schimbarea scutecului devine imposibil de gestionat: nu-mi mai pot ține fiica nemișcată, atât de mult încât uneori mi-e teamă că va cădea de pe masa de înfășat”.
Acestea sunt doar câteva dintre dificultățile întâmpinate în schimbarea scutecului copiilor de toate vârstele.

Pentru unii nou-născuți, momentul schimbării scutecului poate fi de fapt o sursă de stres și lacrimi: trecem de la căldura brațelor sau a sânului mamei la dezbrăcați și expuși în decubit dorsal.

Până și părinții pot simți tensiune în aceste momente: este necesar „să te grăbești înainte să plângă” sau „să-l schimbi înainte să-și facă treaba cât timp este fără scutec”. 

La aceasta se adaugă, pe măsură ce lunile trec, și dificultatea crescândă de a ține copilul nemișcat pentru a evita, așa cum am menționat, căderea de pe masa de înfășat. Graba și tensiunea adulților sunt percepute de copil și adaugă la disconfortul acestuia.

Pentru a depăși aceste dificultăți, mulți părinți, după primele zile, reușesc să se organizeze urmând adevărate rutine de schimbare a scutecelor: creează un post de lucru organizat, cu tot ce este necesar, de la șervețele la haine de rezervă, fără a uita câteva obiecte care să distragă atenția copilului.

Încă din primele zile de viață, sfatul este sa vorbiți cu el, să îl priviți în ochi și să descrieți acțiunile care urmează să fie intreprinse în faza de trecere, pe scurt, să-i cereți sa "colaboreze".

De asemenea, poate fi util să folosești gesturile lui spontane pentru a desfășura acțiuni, de exemplu un picior ridicat poate deveni momentul potrivit pentru a-ți pune șosetele, arătându-i apoi copilului utilitatea mișcării sale. A te adapta la gesturile copilului înseamnă a-i satisface nevoia de mișcare și a-l împiedica să se simtă blocat.

Calmează copilul înainte de schimbare

Sfatul este să-ți acorzi mereu timp să-ți calmezi copilul pentru schimbare, astfel încât totul să poată merge fără grabă și stres.

Precauțiile care trebuie puse în practică pentru a încerca să-l liniștească pe copil vor fi aceleași cu cele deja subliniate: contactul fizic, mișcarea, folosirea de tonuri sau sunete blânde.

Acceptarea frustrării acestuia și asigurarea liniștirii, calmului și confortului oferă copilului nu numai posibilitatea de a-și depăși momentul de disconfort, dar și o bază solidă pentru dobândirea, în timp, a conștiinței de sine și a emoțiilor, precum și a unui model sănătos de reglare emoțională. 

Obiectivul imediat (schimbarea scutecului bebelușului) se integrează astfel în setul mai larg de momente de îngrijire, ascultare și schimb, care sunt fundamentale în relația dintre părinți și bebeluș. 

Schimbarea scutecului la copiii mai mari

Cu copiii mai mari, participarea și dialogul vor fi mai mari. Pentru a promova independența copilului și respectul pentru libertatea de mișcare a acestuia, este indicat să îl schimbați în spații confortabile și sigure, procedând cu calm și blândețe.
Poziția în picioare este mai naturală decât poziția în decubit dorsal pentru copiii mai mari și facilitează acțiunea de scoatere a scutecului, având în vedere că micuțul este deja în poziție verticală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





pixel