Tot mai mulți absolvenți de liceu aleg să nu se prezinte la examenul de Bacalaureat, iar acest fenomen îngrijorător ridică semne de întrebare serioase privind viitorul educațional al tinerilor din România.
Inspectorul școlar general al Municipiului București, prof. Florian Lixandru, atrage atenția că ne confruntăm cu un „cerc vicios”, în care abandonul școlar, absenteismul și violența în școli se întrepătrund și se alimentează reciproc.
„Sunt îngrijorat de faptul că un număr însemnat de absolvenți de liceu nu se prezintă la examenul național de Bacalaureat și îmi propun să verificăm care sunt cauzele și să încercăm pe cât posibil să creștem gradul de participare a acestor elevi la examenul de Bacalaureat.
M-am bucurat să văd că Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar a dat rezultate și, la acest moment, în București, sunt 36 de școli implicate în acest program și îmi doresc să extindem acest program în mai multe unități de învățământ gimnazial pentru că el va fi finanțat în continuare și cu Programul Operațional Educație și Ocupare și, dând rezultate, venim în sprijinul acelor unități de învățământ gimnazial care au înregistrat rezultate mai puțin îmbucurătoare la această sesiune a Evaluării Naționale.
Sunt preocupat de problema violenței în mediul școlar și, așa cum vă spuneam, lansăm această campanie și sunt deschis colaborării cu oricare instituție a statului, instituții private sau ONG-uri care vin în sprijinul sistemului de educație pe prevenirea acestor fenomene neplăcute: violență, bullying, consum de droguri”, a spus inspectorul.
Inspectoratul își propune să întărească și parteneriatele europene, prin proiecte Erasmus+ care să susțină formarea cadrelor didactice și adaptarea metodelor de predare la nevoile reale ale elevilor.
„Îmi doresc să extind proiectele cu finanțare europeană la nivelul Inspectoratului Școlar și mă refer aici la finanțările obținute prin programul Erasmus+ pentru că Inspectoratul Școlar al Municipiului București beneficiază de trei acreditări Erasmus: două pe educație și unul pe VET, astfel încât să cuprindă cât mai mulți profesori în aceste programe și să venim în sprijinul, cu precădere al profesorilor de liceu, să depășim acest impas cu privire la modul în care predăm, la modul în care ne desfășurăm activitatea la clasă.
La fel, sunt preocupat de creșterea gradului de participare la cursuri pentru că sunt situații în care, în anumite unități de învățământ, întâlnim o rată de absenteism foarte ridicată și atunci inspecția școlară pentru anul școlar 2025-2026 va urmări cu precădere aceste aspecte: creșterea gradului de participare a elevilor la cursuri, creșterea gradului de participare a cadrelor didactice pentru că ne confruntăm și cu problema aceasta, absenteism din partea cadrelor didactice.
Priorități sunt multe, ne dorim să facem cât mai mult, important este să reușim și să avem resursa financiară, dar și umană de care este nevoie pentru implementarea unor astfel de proiecte, inclusiv suportul mass-media”, a spus prof. Florian Lixandru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.