Un profesor a răbufnit: „După 20 de ani de cariera, am clacat! Dacă nu se va face ceva curând, ne ducem naibii cu toții! Ăsta e balamuc, nu școală!!!”

Data publicării:
Un profesor a răbufnit: „După 20 de ani de cariera, am clacat! Dacă nu se va face ceva curând, ne ducem naibii cu toții! Ăsta e balamuc, nu școală!!!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @pozdnikovklinker-1
Un profesor a răbufnit: „După 20 de ani de cariera, am clacat! Dacă nu se va face ceva curând, ne ducem naibii cu toții! Ăsta e balamuc, nu școală!!!” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @pozdnikovklinker-1

Un profesor român, cu 20 de ani de experiență, a relatat o experiență frustrantă, subliniind escaladarea comportamentului neadecvat al elevilor din ziua de azi. 



Incidentul care a pus capac răbdării s-a petrecut în timpul unei ore, când un elev și-a deschis telefonul și a început să filmeze. Profesorul a încercat să gestioneze situația calm, dar a fost întâmpinat cu amenințări și provocări. Confruntat cu o clasă de a VII-a dintr-o școală de cartier, cunoscută pentru problemele sale disciplinare, profesorul a decis să părăsească sala pentru a evita o explozie de nervi. 

„Azi, după 20 de ani de cariera, am clacat în clasă. Am preferat să ies din clasă, ca să nu plesnesc pe cineva. Azi mi-a ajuns cuțitul la os. Elevii au ajuns la un grad de nesimțire și tupeu maxim.

Un elev și-a deschis telefonul și a început să filmeze în oră, părerea mea e ca făcea live pe tik-tok. I-am cerut să închidă și să îmi dea telefonul. Intenția mea era să îl pun pe catedră pentru a putea să îmi continui ora.

Elevul în cauza și colegii săi au sărit cu gura că nu am voie să le iau lucrurile personale, o fată aproape ca țipa că de ce ating elevul, că nu am voie sa pun mana pe el, în condițiile în care nu am atins copilul nici măcar cu un deget.

M-am întors spre domnișoara respectivă și am atenționat-o cu calm să își coboare tonul vocii și să fie mai atentă ce afirmații face și să nu distorsioneze lucrurile, pentru că lucrurile neadevărate – indiferent de natura lor – pot afecta un om. Știți ce mi-a răspuns? `Știți că pe mine mă vor crede, pe mine și pe colegii mei, pentru ca toți vom spune ca l-ați atins`. Nu te puteai înțelege cu ei, parcă erau `posedați`.

E o clasa cu probleme, dar niciodată nu au făcut așa. Am ieșit din clasă ca să nu îmi pocnească ceva la cap, mă mir că nu am făcut vreun AVC pană acum. Bine ca era spre sfârșitul orei. Nu am fost om toată ziua. Vorbim de clasa a VII-a, școala de cartier.

Probleme au mai fost la această clasă, nu doar la ora mea, ci și la alți profesori sau în pauze, părinții chemați la școală, dar depășiți de situație. Ridicau din umeri și spuneau `nici eu nu mai știu ce sa fac cu el` sau `așa face și acasă`.

Poliția a fost chemată de câteva ori la școală în urma unor incidente, dar a rămas la stadiul de constatare”, susține profesorul într-o postare pe pagina Colegiul Cadrelor Didactice.

„Dacă nu se va face ceva curând în școli, ne ducem naibii cu toții”

Profesorul a subliniat criza profundă prin care trece sistemul educațional, avertizând asupra consecințelor grave dacă nu se vor lua măsuri urgente. Profesorul a exprimat frustrarea legată de incapacitatea de a gestiona comportamentul disruptiv al elevilor din cauza constrângerilor impuse de actualele politici educaționale.

Descriind experiența sa zilnică, profesorul a evidențiat stresul extrem la care sunt supuși cadrele didactice.

„Dacă nu se va face ceva curând în școli –  unde gradul de violență, tupeu, nesimțire, a atins cote maxime, dacă vom continua să tolerăm asemenea derapaje și să acceptăm la nesfârșit toate tâmpeniile debitate de diverse ONG-uri că noi nu știm să educăm, că școala e despre jocuri și fericire, că trebuie să educăm cu blândețe – ne ducem naibii cu toții.

Am făcut o facultate, am învățat atât de mult ca să mă duc la un loc de muncă unde un copil de 13-14 ani își bate joc de mine și eu nu pot să îi fac nimic? Ăsta e balamuc, nu școală!!!

Intru în școală zâmbind, relaxat și plec cu capul bubuind și cu teama că îmi pocnește inima? Chiar nu se mai poate!!! Vreau sa mă duc la școală sa îmi fac orele în liniște, să am liniște la ore și îmi dau și sufletul pentru ei. Susținere??? Nu ai de la nimeni. Ești lăsat singur în cușca cu lei. Pe ușă scrie ȘCOALĂ. Ar trebui să scrie BALAMUC, pentru că asta nu e o școală din Uniunea Europeană”, a mai scris profesorul.

„Respectul se învață de acasă!”

Unul dintre comentariile la această postare spunea așa: „În Coreea de Sud a fost o grevă a profesorulor din cam aceleași motive: manifestarea terorii elevilor și a părinților asupra cadrelor didactice. În ultimii ani, peste 100 de cadre didactice s-au sinucis. Cutremurător!”

Un alt comentariu spune așa: „Și eu am ieșit din clasă (clasa a IV-a)! Elevul avea pe bancă bancnote de 100 lei și două telefoane la care asculta manele. A spus să nu mă ating de lucrurile personale, chiar dacă sunt tentată... a auzit el că avem salariile mici și ne fac ochii ca la `păcănele` când vedem atâția bani. Dragi părinți, cum vă creșteți copiii? Singurii vinovați pentru acești mulți de Goe sunteți doar voi! Dacă vouă vă lipsește respectul pentru învățător și profesor, cum să îl aibă copilul vostru?”

„Cum adică `nu am ce îi face, așa face și acasă?`Aici v-a adus lipsa de educație, limite și reguli care se pun copiilor încă de la 2 ani. Aici v-a adus educația cu libertate deplină unde copilul conduce o casă și lui îi sunt îndeplinite și cele mai aberante dorințe. Pe vremuri, un părinte ar fi intrat în pământ de rușine să fie chemat la școală și să i se spună toate tâmpeniile făcute de copilul lui. E logic și normal să îi iei apărarea copilului tău atunci când i s-a făcut o nedreptate! Dar nu să aperi comportamente de derbedeu. Nu mai justificați că acasă e cuminte. E imposibil! Altfel, sigur îi vedeți de acasă cu acest mod deplasat de a reacționa, dar îl tolerați. Nu e și treaba profesorului de a o face. Respectul se învață de acasă!”, a mai spus o altă profesoară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





DC Media Group Audience
pixel