„Universitățile fără Ziduri” - o nouă filosofie europeană. Profesor Romiță Iucu: „Avem o misiune de educație” / VIDEO

Data publicării:
„Universitățile fără Ziduri” - o nouă filosofie europeană. Profesor Romiță Iucu „Avem o misiune de educație” / FOTO: freepik.com@jalanajaudah
EXCLUSIV
„Universitățile fără Ziduri” - o nouă filosofie europeană. Profesor Romiță Iucu „Avem o misiune de educație” / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Ce sunt „Universitățile fără Ziduri”? A fost una dintre temele discutate în ediția de luni a emisiunii de la Dc Edu.



Prof. univ. dr. Romiță Iucu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, Președintele Consiliului de Orientare Strategică al UB, a fost prezent în emisiunea de la Dc Edu, moderată de profesorul Sorin Ivan.

Unul dintre subiectele discutate a fost cel legat de conceptul: „Universitățile fără Ziduri” - o nouă filosofie europeană.

Citește și Educația în familie: între exigență exagerată și permisivitate fără limite. „Unele mame merg pe ideea că mai bine plânge acum copilul decât mai târziu” / VIDEO

„În acest moment Asociația Europeană a Universităților (nr. EUA) este, de fapt, cea mai importantă și mai largă platformă de reprezentare a universităților europene.

Noi spunem că EUA este custodele sistemului bologna. Conceptul a fost lansat chiar de ei: un document, în ianuarie acum câțiva ani, nu părea să fie nimic semnificativ și a fost păstrat oarecum în secret, au lucrat un grup foarte mic de colegi acolo.

Lansarea publică Universitățile fără Ziduri s-a făcut în momentul în care pandemia nu-și lăsase ultimele efecte până la final, vizibile și tangibile.

Ideea a fost lansată public foarte rezervat la început, vă dați seama că nu îți este simplu să gândești zidurile universitare doar dintr-o perspectivă reală, le gândești metaforic. Curricula academică, programele de studii trebuie să fie puțin redefinite.

Te gândești la noile provocări, inteligența artificială etc, iar a treia mare provocare a fost faptul că societatea începea să se confrunte cu fenomene de tipul fake news-ului, al dezinformării și a unor spații criticabile și deloc credibile în care studenții noștri și viitori absolvenți trebuiau să plonjeze.

Societatea așteaptă de la universități reacțiile naturale, normale, avem o misiune de educație”, a explicat prof. univ. dr. Romiță Iucu, în cadrul emisiunii de la DC Edu. 

„Fiecare universitate e conștientă că deține o zestre culturală”

Sursa foto: freepik.com@pixstocker

„Fiecare universitate e conștientă că deține o zestre culturală. Universitatea din București trebuie să transmită mai departe valorile. Avem atâtea limbi rare pe care le școlarizam, avem atâtea elemente de cultură, lectorate de limbi străine care sunt școlarizate în alte țări.

Limba română vorbită și educată acolo și transmisă pe calea cunoașterii, în țările respective, pentru că aici, în universitățile mari din România, sunt predate limbile respective.

Încercăm să facem asta din punct de vedere cultural. Avem cercetare foarte puternică, dar societatea are nevoie de ieșirea din spațiul academic și sprijinul constant.

Avem mișcările pentru economia verde și pentru dezvoltările sustenabile, trebuie să reacționăm, elementele de transformare digitală.

Toate sunt reacții care nu mai pot poziționa universitatea în spațiul său interior clasic. Și atunci, una dintre dezvoltări este crearea unor micro-certificări, un concept la modă acum”, a mai spus prof. univ. dr. Romiță Iucu. 

Mai multe despre micro-credite puteți citi aici: Micro-credite. Viitorul curricumului universitar. Profesorul Romiță Iucu: „Ne confruntăm cu schimbarea motivațiilor celor care învață și tipul focalizării lor” / VIDEO

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel