Vacanțele copiilor după separarea părinților: ce trebuie să știi

Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Vacanțele copiilor după separarea părinților: ce trebuie să știi / FOTO: Freepik.com@standret
Vacanțele copiilor după separarea părinților: ce trebuie să știi / FOTO: Freepik.com@standret

Atunci când părinții sunt separați, vacanțele de vară pot deveni un teren delicat, plin de întrebări și incertitudini legale. 



Specialista Alejandra Zapata Sancho a vorbit despre cele mai frecvente nelămuriri ale părinților divorțați.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

În primul rând, mulți se întreabă ce se întâmplă dacă acordul judecătoresc existent nu precizează clar perioada de vacanță pentru fiecare părinte. Ideal este ca acest aspect să fie detaliat într-un document oficial. În absența unui acord clar, primul pas este dialogul între părinți.

 

Citește și „Ador ideea voastră!” Soluția genială a unor părinți divorțați: Copiii nu au mai fost nevoiți niciodată să-și facă bagajele! Victimele divorțului, auzite în sfârșit

Dacă nu se ajunge la o înțelegere, se poate solicita instanței modificarea măsurilor, astfel încât perioadele de vacanță să fie stabilite exact de către judecător.

O altă întrebare comună este dacă zilele fără școală la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii septembrie fac parte din vacanța „oficială”.

De regulă, vacanța include doar lunile iulie și august, decât dacă s-a convenit altfel. Pentru intervalele de după terminarea școlii și înaintea începerii noului an școlar, masuratorile obișnuite de vizitare pot continua, dacă nu s-a stabilit o reglementare specifică, potrivit bebeymas.

 

Vezi și Cele două situații în care divorțul părinților este, de fapt, mai bun pentru copii, potrivit psihologilor

Este în regulă ca părinții să țină legătura?

SURSA FOTO: Freepik.com@holiak

Mulți părinți se întreabă dacă pot păstra legătura cu copilul în perioada în care acesta este cu celălalt părinte. Răspunsul oferit de avocat este pozitiv: comunicarea trebuie să fie menținută chiar și atunci când copilul petrece vacanța cu celălalt părinte.

Se ridică și întrebarea referitoare la plecarea în străinătate a copilului cu părintele care îl are în vacanță. Călătoria internațională necesită întotdeauna acordul celuilalt părinte sau o autorizare judecătorească, în lipsa unui consens.

 

Citește și Familia recompusă poate fi un mare dar pentru un copil, dacă părinții știu să facă acest lucru! Daniela Gavankar: „Aici greșesc majoritatea celor divorțați” / VIDEO

Întrucât aspectele legale pot fi interpretate diferit, avocatul recomandă stabilirea în scris a modului de împărțire a vacanțelor, cu notificare prealabilă a alegerii perioadei, de regulă cu cel puțin o lună înainte.

În lipsa unei reacții la timp din partea celui de-al doilea părinte, preferința poate fi pierdută.

 

Ce să faci entru a evita conflictele și incertitudinile:

ideal este un acord din timp și bine redactat privind vacanța;

părinții trebuie să se anunțe reciproc cu cel puțin o lună înainte de vacanță;

comunicarea cu copilul trebuie să fie constantă, indiferent de locul în care acesta se află;

plecările în străinătate trebuie aprobate de ambii părinți;

absenteismul unui părinte poate duce la pierderea priorității asupra vacanței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel