Vaccinul la 1 an provoacă autism? Psihoterapeut Monica Zinca: Asta este întrebarea pe care trebuie să și-o adreseze fiecare părinte

Data publicării:
Fotografie de la INVC/ Pexels
Fotografie de la INVC/ Pexels

Vaccinarea este o măsură preventivă pentru sănătatea publică, protejând copiii și comunitățile de boli grave și potențial mortale. 



La vârsta de 1 an, copiii primesc mai multe vaccinuri esențiale pentru protecția lor împotriva unor boli grave.

Vaccinurile administrate la această vârstă variază în funcție de țară și de recomandările specifice ale programului național de imunizare. În general, următoarele vaccinuri sunt administrate în jurul vârstei de 1 an:

- Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă)

- Vaccinul împotriva hepatitei A

- Vaccinul împotriva varicelei (vărsatul de vânt)

- Vaccinul meningococic

Citește și: „Copilul face Asperger de la vaccin?” Dr. Ioana Georgescu: „Mitul că vaccinurile cauzează autism își are originea într-un studiu publicat în 1998” / VIDEO

Vaccinul administrat copiilor la vârsta de 1 an provoacă autism?

Un răspuns interesant la această întrebare  a fost dat de psihoterapeutul Monica Zinca într-un video postat pe canalul ei de socializare.

”Întâlnesc această întrebare tot mai frecvent. Nu există studii care să certifice faptul că vaccinul provoacă autism. Există într-adevăr pentru orice vaccin, pentru orice tratament pe care noi îl luăm niște riscuri. Chiar dacă luați o aspirină, o să vedeți pe prospect niște contraindicații. Deci toate medicamentele, toate substanțele pe care noi le introducem în organismul nostru pot să dăuneze organismului într-un fel sau altul. Așa că, nefiind studii concrete că vaccinul la 1 an provoacă autism, eu nu mi-aș permite vreodată să spun că provoacă”, a declarat Monica Zinca.

”Personal, am decis împreună cu soțul să ne vaccinăm fetița pentru că ne-am gândit așa: Cărui risc îi pot face față eu ca părinte? Dacă copilul meu nu face vaccinul și din cauza asta prinde o boală care îi va fi fatață și copilul moare, pot să suport că mi-a murit copilul din cauza lipsei vaccinului? Sau dacă,  Doamne ferește, copilul, pe baza vaccinului, să zicem că ”face” autism sau altceva, îmi este mai suport fiind în viață cu anumite deficiențe, poate din cauza vaccinului?

Și atunci eu cred că asta este întrebarea pe care  trebuie să și-o adreseze fiecare părinte. Faci sau nu faci vaccinul, riscuri există de ambele părți. Cu ce poți să trăiești mai mult: să îți știi copilul în groapă sau să trăiești cu realitate că da, copilul tău a făcut niște complicații în urma vaccinului”, spune psihoterapeutul Monica Zinca.

Siguranța Vaccinurilor

DE REȚINUT: Nu există dovezi științifice care să susțină afirmația că vaccinurile provoacă autism. Vaccinurile sunt supuse unor teste riguroase înainte de a fi aprobate pentru utilizare. Acestea sunt monitorizate constant pentru siguranță și eficacitate.

Organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și multe altele susțin că vaccinurile sunt sigure și esențiale pentru prevenirea bolilor infecțioase.

Este important să te bazezi pe informații științifice și să discuți cu medicii și profesioniștii din domeniul sănătății pentru a lua decizii informate despre vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel