5 sfaturi pentru a-ți face copilul să doarmă singur

Data publicării:
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels

Vine un moment în viața copiilor noștri când trebuie să învețe să doarmă singuri, fără ajutorul sau prezența noastră. Uneori, acest lucru devine foarte complicat din motive diferite și variate. Însă, în acest articol, îți oferim o serie de sfaturi pentru a-l realiza.



De multe ori, problema copiilor care nu vor să doarmă singuri poate apărea din cauza greșelilor făcute de părinți. Teama că li se va întâmpla ceva dacă nu suntem cu ei sau pur și simplu pentru că suntem inconsecvenți în regulile pe care ni le-am stabilit despre ora de culcare.

Sfaturi pentru a vă ajuta copilul să doarmă singur

Există momente în care părinții sunt responsabili, în parte, pentru faptul că copiii nu doresc să doarmă singuri. Uneori pentru că noi suntem cei care întâmpinăm dificultăți să ne despărțim de ei noaptea, să nu le auzim respirația...  Prin urmare, momentul mutării lui în dormitorul lui este mereu amânat.

Alteori, ar putea fi pentru că suntem inconsecvenți când vine vorba de regulile de culcare. De exemplu, când lăsăm copilul să doarmă cu unul dintre părinți sau în anumite momente când adoarme cu noi, suntem atât de obosiți încât nu-l ducem în camera lui. Dacă facem asta, ceea ce obținem este că nu există consecvență în regulile stabilite pentru ca el să doarmă singur în camera lui.

Astfel copiii nu vor înțelege când trebuie să doarmă în patul lor și vor încerca mereu să doarmă cu noi. Nu trebuie să uităm că dormitul cu adulții le oferă copiilor noștri un sentiment de protecție, dar este important să-i învățăm să doarmă singuri în propriul lor pat dacă ne dorim intimitate în cuplu și bune obiceiuri de somn. Iată câteva sugestii în acest sens.

1. Faceți schimbarea cât mai curând posibil

Dacă ne învățăm copiii să doarmă singuri în patul lor cât mai devreme, le va fi mult mai ușor să dobândească această învățare. Începând de la 6 luni, când introducem hrănirea complementară, bebelușul nu mai are nevoie să se hrănească noaptea, așa că de obicei doarme fără să se trezească în unele cazuri. Apoi, după 8 luni, se instalează anxietatea de separare și deja este mai greu să-l despărțim pe cel mic de noi.

2. Fotografie... (pexels-ivan-samkov-8504269_55550200.jpg)

Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels

2. Introduceți o rutină relaxantă

Un copil care este relaxat la culcare va fi mai ușor să fie singur în camera lui. Din acest motiv, este important să stabiliți o rutină de noapte, care poate include o baie caldă, cina și cântatul unui cântec sau cititul unei povești.

În plus, îi putem lăsa un animal de pluș sau păpușa lui preferată, astfel încât să se simtă în siguranță și protejat. Un lucru de reținut este că este recomandat să părăsești camera lui înainte de a adormi pentru a adormi singur, fără prezența noastră.

3. Asigurați-vă de condiții optime în dormitorul lui

Când un bebeluș doarme de obicei 8 până la 9 ore fără întrerupere, este mai probabil să nu se trezească în miezul nopții. Din acest motiv este important să avem grijă de starea camerei. Ideal ar fi să fie o temperatură bună, să nu fie mult zgomot și, dacă ai nevoie de puțină lumină pentru a-ți îndepărta temerile, o lăsăm aprinsă.

O altă problemă importantă este să puneți mereu copiii în pat la aceeași oră, în fiecare noapte. Este esențial ca copii să aibă o bună igienă a somnului.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-5895052_54958600.jpg)

Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels

4. Fii consecvent în decizia ta de a dormi singur

Dacă ambii părinți au decis că copilul doarme singur în patul lui, trebuie să fim fermi în privința asta. E normal când sunt puțin mai mari să se ridice și să ne caute, dar mai bine să-i luăm și să-i ducem înapoi în patul lor. O altă opțiune este să stai cu ei în camera lor până adorm și apoi să te întorci în camera ta.

5. Nu faceți excepții

Nu putem și nu trebuie să facem excepții care derutează copiii. Dacă uneori îi lăsăm să doarmă cu noi și alteori nu, se vor simți pierduți. De exemplu, dacă copilul se trezește pentru că a avut un coșmar, putem merge în camera lui și îl mângâiem, dar ar fi o greșeală să-l ducem în patul nostru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel