7 recomandări pentru a evita supraponderabilitatea în timpul sarcinii

Data publicării:
Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels
Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels

Creșterea în greutate în timpul sarcinii este normală, dar are limitele ei. Cât de mult cântărește o femeie când rămâne însărcinată și cât câștigă pe parcursul întregului proces sunt factori care influențează sănătatea mamei și a bebelușului. 



Unele măsuri, precum indicele de masă corporală sau IMC, ne oferă informații despre controlul greutății și dacă ne expunem riscului de complicații.

Excesul de greutate în timpul sarcinii poate fi asociat cu hipertensiune arterială, diabet gestațional sau operație cezariană.

În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi pentru ca tu să te bucuri de sănătate atât pentru tine cât și pentru bebelușul tău.

Cum știu dacă sunt supraponderal?

Organizația Mondială a Sănătății definește excesul de greutate ca un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 25. Când IMC este mai mare de 30, se numește obezitate.

Dar ce este IMC și cum se măsoară? Este o măsurătoare obținută prin compararea greutății cu înălțimea. Acest lucru se face prin împărțirea greutății tale actuale la înălțimea ta.

3. Fotografie... (pexels-mikhail-nilov-7794583_24677000.jpg)

Foto: Mikhail Nilov/ Pexels

Care sunt limitele?

Institutul de Medicină și Consiliul Național de Cercetare stabilește următorul barem pentru determinarea controlului greutății în timpul sarcinii:

- Femeile cu greutate mică înainte de sarcină (IMC mai mic de 18,5), ar trebui să ia între 13 și 18 kilograme.

- Femeile cu greutate normală înainte de sarcină (IMC între 18,5 și 24,9), ar trebui să ia între 11 și 16 kilograme.

- Femeile care erau supraponderale înainte de sarcină (IMC între 25 și 29,9), ar trebui să se îngrașe între 7 și 11 kilograme.

- Femeile cu obezitate înainte de sarcină (IMC mai mic de 30), ar trebui să se îngrașe între 5, până la 9 kilograme.

La rândul său, Comitetul de experți FAO/OMS/ONU, recomandă femeilor să se îngrașă între 10 și 14 kg în timpul sarcinii pentru a reduce riscul de complicații materne și fetale. 

4. -imagine fara descriere- (pexels-matilda-wormwood-7484996_88905600.jpg)

Foto: Matilda Wormwood/ Pexels

Recomandări pentru a evita supraponderabilitatea în timpul sarcinii

Excesul de greutate în timpul sarcinii trebuie evitat cu orice preț. Pentru aceasta, vă oferim o serie de recomandări.

Echilibrul alimentar, varietatea, calitatea și porțiile adecvate din fiecare grupă de alimente garantează că îți acoperi nevoile energetice și nutriționale în timpul sarcinii.

De aceea este esențial să primești îndrumarea medicului nutriționist, care te va ajuta să faci cea mai bună selecție de alimente.

De exemplu, o alegere bună sunt proteinele de calitate care furnizează aminoacizi esențiali, grăsimi omega-3 și carbohidrați. Mai mult, din planul de meniu nu trebuie să lipsească fierul, calciul, zincul, vitamina D și complexul B, care sunt oligoelemente care trebuie integrate.

1. Mănâncă de 5 sau 6 ori pe zi

Motto-ul „mănâncă pentru doi” va duce la o anumită supraponderalitate. Prin urmare, mesele trebuie distribuite în porții mici și de mai multe ori pe zi. Va recomandăm 5 sau 6 mese împărțite în 3 mese principale și gustări de dimineața, după-amiaza sau chiar seara. Consumul de proteine ​​înainte de culcare vă va ajuta să vă mențineți sătul dimineața.

Prin reducerea dimensiunii porțiilor și răspândirea lor pe parcursul zilei, digestia se va îmbunătăți, balonarea va fi redusă și dorința de a mânca mai mult decât este necesar va dispărea .

2. Planificați un meniu sănătos pentru fiecare săptămână pentru a evita excesul de greutate în timpul sarcinii

Un meniu de sarcină sănătos include următoarele: proteine sănătoase (pește, carnea de pasăre, carbea de vită), carbohidrații, care sunt recomandați pentru absorbție lentă, cum ar fi amidonul și fibrele alimentare solubile sau insolubile. Grăsimile ar trebui să fie cele sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline crud, uleiul de floarea soarelui, semințele de in, avocado și peștele gras.

Se recomandă ca gustările care vor face parte din programul de dietă să fie cât mai sănătoase. De exemplu, nucile, iaurtul sau orice alt produs din lapte fermentat și degresat sunt o opțiune bună.

La fel, biscuiții din cereale integrale, fructele integrale sau sucurile lor nefiltrate și batoanele de cereale integrale alcătuiesc, de asemenea, grupul de gustări sănătoase.

2. Fotografie... (pexels-mart-production-8121833_81916300.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

5. Mănâncă încet și mestecă bine mâncarea

Trebuie să înveți să mănânci încet și să mesteci foarte bine fiecare mușcătură. Aceasta produce sațietate și îmbunătățește digestia.

6. Menține-ți rutina de exerciții

Atâta timp cât vă permite medicul obstetrician, puteți face niște exerciții moderate și sigure pentru a menține creșterea optimă în greutate. De exemplu, mersul pe jos, înotul sau mersul cu bicicleta staționară sunt opțiuni bune. Practicarea yoga ajută și la menținerea femeii însărcinate sub control în fața noilor schimbări ale stilului de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel