Aerosoli la copii: Terapia este eficientă dar numai dacă o faci corect

Data publicării:
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Terapia cu aerosoli este eficientă numai dacă este făcută corect și numai pentru anumite tipuri de simptome, care nu includ răceli, tuse și dureri de urechi.



Cuvântul aerosol indică un amestec de aer și lichid sub formă de picături microscopice; acest amestec este generat de un mic compresor care îl transportă printr-un tub mic într-o mască.

Pentru că aerosolul este eficient

Lichidul conține unul sau mai multe medicamente, aspectul acestui „amestec” este cel de abur. Respirarea acestui abur permite medicamentului să ajungă direct la suprafața internă a bronhiilor: aceasta accelerează răspunsul terapeutic și reduce dozele eficiente cu până la o zecime din cele necesare dacă medicamentul ar fi administrat oral; pe măsură ce doza scade, scad și efectele secundare. Prin urmare, este clar că aerosolul este un sistem foarte eficient, rapid și sigur pentru tratarea unor patologii bronșice.

Aflați cum să-l utilizați corect

Aerosoli-terapia este, după cum am spus, foarte eficientă, dar și foarte variabilă în funcție de dispozitivul utilizat, de condițiile de eficiență a acestuia și de tehnica cu care este realizat aerosolul.

De exemplu, pentru a preveni ca copilul să fie speriat de zgomot sau de aplicarea măștii de silicon pe față, mulți părinți au obiceiul să-i dea un aerosol în timp ce doarme: este păcat că în acest fel nu este posibilă trimiterea medicamentului în adâncimea bronhiilor, iar terapia are eficacitate zero.

Pentru ce tulburări se recomandă?

Atenție totuși, aerosolul are toate aceste avantaje în tratamentul unor patologii bronșice, dar nu a tuturor afecțiunilor respiratorii. Apropo de copii, se poate spune că aerosoli-terapia este „o bombă”, dar aproape exclusiv în astm (sau bronșită astmatică, sau bronhospasm); în acest caz, de fapt, este util ca medicamentul, bronhodilatatorul sau antiinflamator, să ajungă rapid la bronhii până la cele mai subțiri ramuri ale arborelui respirator unde poate acționa într-un timp foarte scurt, oferind copilului o ușurare aproape imediată. 

Nu există doar aerosoli fabricați cu aparatul de tratare a astmului bronșic, astăzi există și posibilitatea utilizării cutiilor de spray care nebulizează într-o fracțiune de secundă aceeași cantitate de medicament pe care dispozitivul cu aerosoli o trimite în mască într-un sfert de oră.

Acesta este un avantaj imens: echipamentul de tratament se potrivește confortabil într-un buzunar, nu este nevoie de electricitate, terapia durează o clipă și copilul nu se sperie de zgomot.

Din acest motiv dispozitivele cu aerosoli au fost abandonate progresiv aproape peste tot.

Utilizarea incorectă a aerosolului

Mai este de spus: efectul senzațional al terapiei cu aerosoli în astm bronșic a generat o încredere atât de mare în acest tip de tratament, încât a împins multe familii și mulți medici să folosească același instrument pentru tratarea altor afecțiuni care nu au de face nimic cu astmul: tuse simplă, răceală și dureri de urechi, de exemplu.

S-a răspândit impresionant obiceiul de a folosi medicamente derivate din cortizon în aceste cazuri, valoros în tratamentul unor forme mai rezistente de astm, dar a cărui eficacitate în cazurile de tuse, dureri de gât și răceli rămâne de demonstrat.

Ca să nu mai vorbim de nasul înfundat și de răceala comună, situații care nici măcar nu pot fi numite boli, în care efectul aerosolului este aproape sigur o iluzie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: aerosol copii eficienta aerosol raceala





DC Media Group Audience
pixel