Băiețel de 2 ani, suspect de leucemie din cauza laptelui de vacă. Ce au descoperit medicii

Data publicării:
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Medicii au suspectat că de vină pentru starea deplorabilă de sănătate a micuțului ar fi fost laptele de vacă.



Este vorba de povestea unui băiețel de 2 ani care primise un diagnostic crunt: leucemie. După mai multe teste, medicii au descoperit că „vinovatul” ar fi fost laptele de vacă pe care băiețelul îl consuma încă de la vârsta de un an. Potrivit celor relatate de dailymail.co.uk, micuțul consumase lapte de două ori mai mult decât doza recomandată. 

În urma analizelor și testelor de sânge medicii au descoperit că băiețelul suferea de o lipsă mare de fier. Asta pentru că nivelul său de hemoglobină era între 4, 5 și 6. În mod normal pentru un copil de doi ani trebuie să fie între 10 și 15.

Ce au descoperit specialiștii

Anemia micuțului era destul de gravă, iar băiețelul a dezvoltat și un murmur cardiac. Părinții copilului au fost șocați atunci când au aflat că băiețelul lor ar putea avea leucemie, neștiind că laptele de vacă i-a făcut atât de mult rău.

Micuțul a primit prima sa transfuzie de fier imediat, iar peste o săptămână părinții au mers din nou cu el la medic. După ce a împlinit vârsta de un an, băiețelul consuma până la 1 litru de lapte pe zi, iar doza recomandată pentru vârsta lui era de doar jumătate de litru, asta deoarece calciul poate suprima absorbția fierului, iar consumul excesiv poate duce la o deficiență acută.

Cel mic era tot timpul morocănos, obosit și făcea mereu crize. După o lună și jumătate de tratament, băiețelul a scăpat de anemie, dar și de murmurul cardiac, iar starea lui de sănătate s-a îmbunătățit.

De ce nu este recomandat să hrănești copilul cu lapte de vacă în primul an?

Laptele de vacă nu îi oferă o cantitate suficientă din anumiți nutrienți, de care organismul celui mic are nevoie în această etapă. Poți hrăni copilul cu lapte de vacă după ce a împlinit vârsta de 1 an. După vârsta de 2 ani, copiii pot să bea lapte degresat ori lapte cu un procent mai mic de grăsime în cazul în care sunt supraponderali.

În primul rând, sistemul digestiv al unui bebeluș nu este suficient de dezvoltat pentru a face față unei cantității mari de proteine (cum ar fi cazeina și zerul) din laptele de vacă.

În al doilea rând, introducerea timpurie a laptelui de vacă la bebeluș poate face ca sistemul său digestiv să nu tolereze prea bine acest aliment. În cele din urmă, laptele de vacă interferează cu absorbția de fier din organism.

Când să introduci laptele de vacă în alimentația copiilor

Mulți părinți se îndoiesc cu privire la momentul în care să dea liber laptelui de vacă. Pe de o parte, poate, rudele și prietenii îndeamnă la introducerea laptelui, poate diluat cu apă, pe de altă parte, prietenii spun că este mai bine să așteptați până la împlinirea primului an de viață.

Desigur, la prima vedere ar fi firesc să credem că laptele produs de o vacă este mai bun atât din punct de vedere al autenticității, cât și al nutriției decât laptele formulat artificial.

Aceste întrebări ies de obicei la suprafață dacă laptele matern dintr-un motiv sau altul nu se mai dorește sau nu mai poate fi administrat nici măcar pentru o singură hrănire. De exemplu, ce să faci dacă nu mai alăptezi în jurul lunii a șasea? ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copil lapte de vacp leucemie





DC Media Group Audience
pixel