Boala gură-mână-picior: Afectează în principal nou-născuții și copiii cu vârsta sub 10 ani. Cauze, manifestări, tratament

Data publicării:
Fotografie de la Kamaji Ogino/ Pexels
Fotografie de la Kamaji Ogino/ Pexels

Boala gură-mână-picior face parte din grupul bolilor exantematoase deoarece unul dintre simptomele principale este reprezentat de o erupție cutanată. Este destul de frecventă la nou-născuți și copiii cu vârsta sub 10 ani, deși nu poate fi exclus că se poate transmite și la copii sau adulți, deși este afectată într-o formă ușoară.



Boala mână-gură-picior este foarte contagioasă și este adesea confundată cu febra aftoasă, o boală tipică a animalelor. Ambele infecții virale includ printre simptome asemănătoare, însă ceea ce le diferențiază este forma de contagiune: febra aftoasă se transmite de la animale la oameni, în timp ce boala mâinii, aftoasei se transmite doar de la persoană la persoană.

Cursul bolii este în general benign și tinde să se vindece spontan și fără complicații în 7-10 zile.

Cauzele bolii

Este o infecție virală declanșată de diverși viruși care aparțin grupului Enterovirus și care afectează în principal sistemul respirator. Aceste virusuri sunt destul de frecvente și, în general, își găsesc locul în fecale și secreții ale gurii, nasului și ochilor.

Transmiterea infecției, care are loc în general în lunile calde, are loc în moduri similare cu cele ale unei răceli obișnuite:

- pe calea aerului: o persoană sănătoasă se poate infecta prin inhalare, adică inhalarea acelor mici picături respiratorii care sunt emise atunci când strănutați, tușiți sau pur și simplu vorbiți;

- de la suprafețe contaminate: apare atunci când individul intră în contact cu o suprafață contaminată sau dacă pacientul a atins suprafețe sau alimente fară să se fi spălat cu grijă pe mâini dupa ce a folosit baia;

- prin contact direct cu fluidele: aceasta apare atunci când persoana sănătoasă intră în contact cu lichidul care se scurge din vezicule sau cu saliva, mucusul persoanei infectate;

- printr-un sărut: virusul se transmite și printr-un simplu sărut dat persoanei infectate.

Tratament 

Tratamentul bolii gură-mână-picior este în principal simptomatic, deoarece este o infecție virală și, în cele mai multe cazuri, trece de la sine în aproximativ o săptămână. Iată câteva recomandări pentru gestionarea simptomelor:

Istoric medical: Consultă un medic pentru a confirma diagnosticul și a primi recomandări specifice, mai ales dacă simptomele sunt severe sau persistente.

Odihnă: Asigură-te că copilul se odihnește suficient și evită expunerea la situații stresante.

Hidratare: Este important să menții copilul bine hidratat. Dacă gândești că s-ar putea să refuze să mănânce din cauza durerilor în gură, oferă-i lichide pentru a preveni deshidratarea. Poți folosi soluții de rehidratare orală sau băuturi reci (nu iritante pentru gât).

Alimentație: Oferă alimente moi și reci, cum ar fi iaurtul, înghețata, pudra de îndulcitor și alte alimente care pot ajuta la ușurarea durerilor în gură.

Medicamente pentru febră și durere: Paracetamolul sau ibuprofenul pot ajuta la reducerea febrei și a durerilor. Consultă medicul sau farmacistul pentru dozajul potrivit în funcție de vârsta copilului.

Evitarea contactului: Boala gură-mână-picior este contagioasă, deci asigură-te că copilul se odihnește și rămâne acasă până când nu mai prezintă simptome și nu mai este contagios.

Igienă: Spală-te pe mâini des și ajută copilul să facă același lucru. Asigură-te că copilul nu împarte obiecte personale cu alți copii, cum ar fi vesela sau jucăriile.

Tratament local: Poți utiliza geluri sau spray-uri cu anestezic local pentru a ajuta la ameliorarea durerilor în gură. Aceste produse pot fi recomandate de medic sau farmacist.

În general, această boală este blândă și se rezolvă în mod natural. Cu toate acestea, dacă simptomele se agravează sau persistă, sau dacă ai îngrijorări legate de starea de sănătate a copilului tău, este esențial să consulți un medic pentru sfaturi și tratament adecvat.

Cum poți preveni răspândirea bolii gură-mână-picior?

Este necesar sa înveți următoarele sfaturi pentru igienă și ce produse de curățenie poți folosi pentru a neutraliza bacteriile:

- Folosește șervetele pentru a strănuta și a tuși, apoi aruncă-le imediat la coșul de gunoi

- Spală regulat mâinile cu apă călduță și săpun

- Nu împrumuta căni, tacâmuri, haine sau prosoape

- Curăță vasul de toaletă în profunzime 

- Dezinfectează suprafețele și obiectele contaminate folosind un produs pe bază de clor

- Setează programul mașinii de spălat la 90°C pentru hainele și așternuturile contaminate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel