Capul, inima și buricul: Din aceste trei surse părinții le pot trimite informații complete copiilor, spune Oana Morar

Data publicării:
Capul, inima și buricul Din aceste trei surse părinții le pot trimite informații complete copiilor, spune Oana Morar. Foto: Freepik
Capul, inima și buricul Din aceste trei surse părinții le pot trimite informații complete copiilor, spune Oana Morar. Foto: Freepik

Într-o lume tot mai complexă și agitată, mulți părinți se întreabă cum pot transmite cele mai importante valori și informații copiilor lor într-un mod eficient și echilibrat.



Oana Morar, expert în parenting și dezvoltare personală, propune un model inedit de comunicare și educare a copiilor, bazat pe trei surse fundamentale: capul, inima și buricul. Potrivit acesteia, aceste trei elemente reprezintă cheia pentru o educație completă și armonioasă, care să răspundă atât nevoilor cognitive, cât și celor emoționale și instinctuale ale copilului.

1. Capul: sursa rațiunii și a cunoașterii

Oana Morar subliniază importanța rațiunii și a cunoașterii în procesul de educație. Capul este locul unde se formează gândirea critică și logica. De aici, părinții le pot oferi copiilor informațiile necesare pentru a înțelege lumea din jur, pentru a lua decizii informate și pentru a dezvolta abilități cognitive esențiale.

”Din trei locuri transmiți informații copilului: din cap, din inimă, din buric. Din plexul solar transmiți privirea aia ”Hei, mie îmi place așa cum ești tu. Ai aici un om care te așteaptă toată viața cu focul cald acasă, te primesc întotdeauna așa cum ești tu”,spune Oana Morar.

2. Inima: sursa emoțiilor și a valorilor morale

Dacă capul reprezintă rațiunea, inima simbolizează sursa emoțiilor și a valorilor morale. Părinții trebuie să fie conștienți că nu doar mintea copilului trebuie hrănită, ci și inima. Aici intră în joc sentimentele de iubire, compasiune, empatie și înțelegerea moralități.

”Din inimă: te înțeleg, te simt, îți oglindesc emoțiile”, spune Oana Morar.

Ea subliniază că părinții trebuie să-și învețe copiii cum să își gestioneze emoțiile, să recunoască sentimentele celor din jur și să cultive relații bazate pe respect și bunătate. "În esență, inima ne arată cum să fim oameni," adaugă aceasta.

3. Buricul: sursa instinctelor și a legăturii cu propriul corp

Un element mai puțin discutat în educația tradițională, dar pe care Oana Morar îl consideră esențial, este buricul – un simbol al legăturii cu propriul corp și cu instinctele fundamentale.

2. Capul, ini... (capul--inima-si-buricul-din-aceste-trei-surse-parintii-le-pot-trimite-informatii-complete-copiilor--spune-oana-morar-2_85427700.jpg)

Foto: Freepik

Buricul reprezintă legătura noastră cu lumea fizică, instinctele de bază și conectarea cu propria noastră ființă. Este locul de unde copilul învață să-și asculte corpul, să fie în armonie cu el și să își înțeleagă nevoile primare.

"De aici, din buric e și chestia aia: Auzi, știi ceva, vorbim noi acasă. Și genul ăla de autoritate. Și din cap. Din cap e: Uite mamă ce rău este să te droghezi, uite ce situație se întâmplă. Hai să ne uitam la filmul ăsta pentru adolescenți și eu ți-l traduc, stau cu tine, te impresionez, îți creez niște emoții în legătură cu subiectul ca tu deja să ai programul băgat în sistem și să știi când te duci la unpartu că nu ești fraier dacă nu te droghezi.

Unui copil de 12 ani poți să-i vorbești deja despre fiecare drog și cum acționează el în creier. Că dacă îi spui exact ce face cu creierul, cum îl stoarce de fericire și pe urmă îl aruncă la gunoi, el trăiește acea emoție specifică copilului mai mic”, explică Oana Morar

O abordare holistică a educației

Modelul propus de Oana Morar oferă părinților o abordare holistică a educației, în care capul, inima și buricul joacă roluri complementare și esențiale.

Prin cultivarea acestor trei surse, părinții pot trimite copiilor lor informații complete și echilibrate, asigurându-le o dezvoltare armonioasă și pregătindu-i pentru provocările vieții. În final, acest echilibru între rațiune, emoție și instinct poate transforma educația copiilor într-un proces profund și integrator, care îi ajută să devină adulți conștienți, empatici și sănătoși.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel