Autoarea și jurnalista Jemima Lewis vorbește despre diferența culturală dintre generația mamelor noastre și a noastră? Pe atunci, „părinții încă își puteau auzi propriile gânduri”.
Autoarea spune că tinde să fie de acord cu analiza lui Katherine Birbalsingh despre părintele modern lipsit de autoritate.
Cunoscută drept cea mai strictă directoare de școală din Marea Britanie, Birbalsingh susține că părinții și-au pierdut „controlul” asupra copiilor din cauza unei schimbări majore în literatura și psihologia dedicată parentingului.
„Dacă sunteți în căutarea unor cărți care să vă ofere sfaturi clare despre cum să fiți un părinte bun, este aproape imposibil să mai găsiți genul de recomandări pe care le-ați fi primit acum 50-60 de ani”, spune ea. „Astăzi, majoritatea sfaturilor promovează ideea de parenting blând, de a fi prieten cu copilul tău și de a evita să-l tragi la răspundere”.
O simplă privire asupra secțiunii de parenting de pe Amazon confirmă acest lucru: „Nu există așa ceva ca un copil obraznic”, „Părintele răbdător”, „Creșterea copiilor fără furie” sau „Creșterea blândă a copiilor” sunt doar câteva exemple de titluri populare.
Însă și mai uimitor decât tonul acestor cărți este numărul lor. Pe Amazon UK sunt listate în prezent peste 60.000 de titluri despre creșterea copiilor. Dacă adăugăm la aceasta valul de sfaturi online, site-uri, aplicații, forumuri, influenceri de parenting, rezultatul este un adevărat turn Babel psihologic.
SURSA FOTO: freepik.com @namii9
„Aceasta mi se pare adevărata diferență culturală dintre generația părinților mei și generația mea: părinții de atunci aveau spațiu să-și audă propriile gânduri.
Când eram mică, exista un singur nume cunoscut în domeniul creșterii copiilor: Dr. Spock. (Era mai degrabă blând, nu un susținător al disciplinei severe, cum evocă nostalgia lui Birbalsingh.) Ideea că parentingul ar fi o misiune complicată care necesită studiu și expertiză nu era încă larg răspândită”, susține Jemima Lewis în rubricile telegraph.co.uk.
Mama îi spunea că nu a citit niciodată vreo carte despre creșterea copiilor. „Pur și simplu le ascultam pe bunicile voastre. Și apoi le ignoram”, spunea râzând.
„Eu, în schimb, am citit tot ce mi-a căzut în mână. Părea aproape iresponsabil să nu o fac, din moment ce erau atât de multe informații disponibile.
Stilul meu parental a oscilat ca o șosetă prinsă în vântul unui uragan, pe măsură ce un guru în parenting era înlocuit de altul. Fiecare nouă direcție mi-a subminat încrederea, deja fragilă, în propriile instincte. Iar nesiguranța asta m-a trimis din nou, și din nou, la bibliotecă.
Am ajuns și am rămas confuză, nehotărâtă și inconsecventă. Nu doar pentru că am citit cărțile greșite, ci pentru că am citit prea multe”, mai susține autoarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.