Ce să faci dacă copilul se bâlbâie? Sfaturi de la logoped

Data publicării:
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Ce să faci dacă copilul se bâlbâie? Logopedul ne explică de ce poate apărea bâlbâiala și care sunt cele mai frecvente simptome. Cum să preveniți această dificultate de a vorbi și ce să faceți pentru a vă ajuta copilul.



Dacă copilul dvs. are dificultăți în a vorbi și tinde să ezite sau să repete anumite silabe, cuvinte sau fraze, poate fi bâlbâială dar ar putea fi pur și simplu o perioadă de disfluență normală prin care trec majoritatea copiilor când învață să vorbească și, mai sus toate, atunci când crește rapid abilitățile lingvistice.

Vârsta de debut a bâlbâielii este în general între 3 și 5 ani.

Cauzele bâlbâielii la copii

Cauzele specifice ale bâlbâirii încă nu sunt cunoscute cu certitudine, totuși, acum pare clar că originea bâlbâirii este multifactorială și include unii factori genetici și neurofiziologic despre care se crede că contribuie la apariția acesteia.

Incidența bâlbâirii este independentă de limbă, cultură sau anumite practici educaționale din cadrul unei culturi. Raportul dintre sexe pentru bâlbâială este de aproximativ patru bărbați pentru fiecare femeie ca și alte tulburări care afectează sfera limbajului și a comunicării.

Adesea, copiii care se bâlbâie au și un alt membru al familiei care face acest lucru, iar problemele de limbaj apar frecvent în familie.

În ciuda credințelor populare, problemele emoționale și stilul parental nu provoacă bâlbâiala. Cu toate acestea, a face față bâlbâielii poate duce la reacții emoționale semnificative, comportamente de evitare, reactivitate ridicată și dezinhibare comportamentală.

În plus, deși nu sunt considerați o cauză a bâlbâirii, factorii de mediu pot exacerba disfluența. Acești factori pot include dinamica familiei, stilul de viață agitat, stresul, anxietatea, temperamentul copilului etc. iar unele dovezi indică co-prezenţa unor anomalii în controlul motor al vorbirii.

Factorii de dezvoltare sunt, de asemenea, considerați a fi un factor care contribuie la bâlbâială. În timpul grădiniței limbajul copilului are o creștere puternică, de fapt, această dezvoltare rapidă poate duce la bâlbâială la copiii predispuși și probabil acesta este motivul pentru care bâlbâiala începe adesea în anii preșcolari.

2. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-5998448-1_77341700.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Pavel Daneliuc 

Cum să previi

Un stil de viață liniștit este cu siguranță cea mai bună prevenire, părinții au rolul important de a acționa ca model pentru abilitățile de comunicare ale copiilor lor.

Este important să modelați un mod de a vorbi liber, calm și relaxat; folosirea pauzelor de asemenea, poate ajuta copiii să învețe un mod relaxat, fără grabă de a vorbi.

Experimentarea acestor interacțiuni mai calme îi ajută pe copii să simtă mai puțină presiune. Permiterea pauzelor și a tăcerii în timpul conversației ajută, de asemenea, la crearea unui mediu mai favorabil.

Sfatul pentru părinți devine așadar:

Dedicați timp copilului dvs., momente în care să vă jucați împreună într-un mod relaxat, eventual jocuri necompetitive și care să nu implice câștigători și învinși.

Nu-ţi ironiza copilul! Pe lângă cauzele care declanşează bâlbâiala, există şi factori care întreţin şi agravează problema.

Este vorba despre bilingvism, diferite traume psihice, stresul determinat de anumite emoţii, şoc, sperieturi, spaime, deprimare afectivă, frustare, tulburări ale respiraţiei, observaţii dojenitoare asupra deficienţelor de vorbire, pedepse severe administrate copiilor, ironizarea şi imitarea celui bâlbâit pentru a-l determina să se exprime corect.

Lor li se adaugă obligarea copilului să vorbească în faţa unor străini de care se jenează, nemulţumirea mamei/tatălui pentru acţiunile celui mic, dezaprobarea şi critica severă pentru cea mai mică greşeală, observaţiile cu ton ridicat şi chiar hiperprotejarea copilului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel