Cei 7 ani de acasă! Cum învățați copilul bunele maniere și ce să spuneți dacă nu le folosește: „Nu trebuie să-l faceți de rușine!”

Data actualizării: | Data publicării:
Cei 7 ani de acasă! Cum învățați copilul bunele maniere și ce să spuneți dacă nu le folosește: „Nu trebuie să-l faceți de rușine!”
Cei 7 ani de acasă! Cum învățați copilul bunele maniere și ce să spuneți dacă nu le folosește: „Nu trebuie să-l faceți de rușine!”

Insuflarea bunelor maniere copiilor dumneavoastră este un efort provocator, dar care merită! Chiar dacă unii copii adoptă maniere într-un mod natural, este vital să le predați și să le întăriți micuților dumneavoastră aceste abilități importante.



Un copil bine educat se va remarca mereu. A spune „te rog” și „mulțumesc”, a fi respectuos și politicos și a folosi bunele maniere la masă îl vor face pe copilul dumneavoastră să fie remarcat de profesori și de alți părinți – și îi vor construi încrederea în sine, independența și stima de sine.

Predarea bunelor maniere poate fi însă puțin dificilă. Poate fi greu să convingi un copil să urmeze câteva reguli de bază atunci când colegii de la școală ar putea să nu facă acest lucru. „Abordarea ideală combinată cu instruirea directă va modela comportamentele pe care doriți să le vedeți la copiii dumneavoastră”, spune doctorul Siggie Cohen, un terapeut pentru copii și familie din Los Angeles, California. 

Ce bune maniere ar trebui să-i învățați pe copii?

2. -imagine fara descriere- (cei-7-ani-de-acasa-cum-invatati-copilul-bunele-maniere-si-ce-sa-spuneti-daca-nu-le-foloseste-nu-trebuie-sa-l-faceti-de-rusine-2_65482800.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com


Pentru a vă învăța copilul bunele maniere, trebuie să vă hotărâți pe care vrei să le înveți. „Fiecare familie va veni cu propriile standarde specifice pentru manierele pe care le așteaptă de la copiii lor”, spune dr. Cohen. Cu toate acestea, există anumite maniere cu care majoritatea sunt de acord. 

Aceste bune maniere esențiale includ învățarea copiilor să spună „te rog”, „mulțumesc”, „îmi pare rău” și „bună ziua”. De asemenea, folosirea bunelor maniere la masă, să întrebi înainte de a atinge alte persoane sau lucruri care nu sunt ale tale, păstrarea obiectelor în ordine, răbdarea sau așteptarea la rând. Păstrarea calmului atunci când este supărat și negocierea corectă a conflictelor sunt alte componente ale comportamentului politicos.

Unele familii doresc ca copiii lor să se adreseze adulților folosind numele lor complet și/sau să strângă mâna în semn de salut. Privirea oamenilor în ochi în timp ce vorbesc este o altă așteptare comună.

În alte case este important să vă descălțați la intrare și să vă puneți haina în cuier. A fi o gazdă atentă este, de asemenea, o parte cheie a bunelor maniere. Aceasta poate include să-l învățați pe copilul dumneavoastră să observe dacă prietenul lui se distrează la o întâlnire de joacă. Îl puteți încuraja să-și împartă jucăriile, să-și lase prietenul să aleagă jocul sau să ofere o băutură răcoritoare oaspetelui.


Sfaturi pentru predarea bunelor maniere copiilor


Odată ce ați decis lista de bune maniere pe care doriți să le insuflați copilului, puteți începe să le predați. Cheia este să înțelegeți că manierele sunt pur și simplu comportamentele pe care vreți să le vedeți la copilul dumneavoastră.

„În calitate de părinți ai lor, datoria voastră este să stabiliți așteptări comportamentale pentru copii, învățându-i ce să facă și să nu facă”, spune Arthur Lavin, medic pediatru la Spitalul de Copii Akron din Beachwood, Ohio, și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Oferiți instrucțiuni explicite

Ar putea părea evident pentru adulți că ar trebui să privim oamenii în ochi și să le acordăm toată atenția noastră atunci când vorbim cu ei. Probabil știm că a mesteca cu gura deschisă sau a pune picioarele pe masă este pur și simplu neplăcut. Dar copiii s-ar putea să nu știe sau să înțeleagă acest lucru fără să li se spună în mod explicit. „Nu trebuie să-i faceți de rușine, pur și simplu spuneți exact care sunt așteptările dumneavoastră”, spune dr. Cohen.

De asemenea, oferiți explicații scurte de ce contează anumite maniere. „Nu trebuie să intrați în dezbateri lungi ale bunelor maniere. De asemenea copilul nu trebuie să fie de acord sau să fie mulțumit de așteptările dumneavoastră”, spune dr. Cohen. „Dar dacă vă înțeleg raționamentul, va fi mai ușor să le dea curs”.

De exemplu, „ne descălțăm când intrăm în casă pentru a nu murdări podeaua”, „vorbim politicos cu oaspeții noștri, deoarece este un mod prietenos care ne ajută să construim conexiuni cu ceilalți”, „ne includem prietenii în jocurile noastre, deoarece le permitem tuturor să se simtă bineveniți și importanți”, „spunem `mulțumesc` pentru a arăta apreciere și `îmi pare rău` pentru a ne scuza dacă am greșit”.


Păstrați așteptările adecvate vârstei

3. -imagine fara descriere- (cei-7-ani-de-acasa-cum-invatati-copilul-bunele-maniere-si-ce-sa-spuneti-daca-nu-le-foloseste-nu-trebuie-sa-l-faceti-de-rusine-3_74858600.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Adaptează-ți așteptările la vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului. Copiii mici pot începe cu elementele de bază de a spune „te rog”, „mulțumesc” și „îmi pare rău”. De asemenea, puteți lucra la răbdarea lor. Deși un copil mic ar putea să stea politicos doar câteva minute, un copil mai mare ar putea să-și aștepte rândul mult mai mult.

Când copilul dumneavoastră este preadolescent sau adolescent, vă puteți concentra pe maniere și mai avansate, cum ar fi abilitățile de comunicare mai complexe. Cu toate acestea, copilul va face greșeli de maniere. Încercați să priviți pașii greșiți ca oportunități de învățare.

Uneori, este util să lucrezi pe un anumit domeniu, cum ar fi manierele de bază la masă, înainte de a trece la alte abilități, cum ar fi comportamentul necesar pentru a lua masa în oraș. Dacă îi dați copilului prea multe reguli deodată, acesta poate deveni copleșit, spune dr. Cohen. De asemenea, este util să evaluați periodic abilitățile anterioare pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră își amintește să le folosească și pentru a introduce maniere mai avansate pe care ar putea fi gata să le învețe.

Fiți un model de urmat


Vestea bună este că, probabil, ați pus deja bazele unui comportament politicos doar prin felul în care acționați. De fapt, conform AAP, cel mai bun mod de a modela și de a gestiona comportamentul copilului și de a-i învăța noi abilități este să fiți un model prin practicarea comportamentelor pe care doriți să le predați. Când copilul vă vede vorbind politicos cu ceilalți, respectând regulile și folosind alte maniere, vă va urma exemplul.

Dacă vă așteptați ca copilul dumneavoastră să mulțumească oamenilor din jur, mai întâi cereți dumneavoastră lucruri cu un „te rog” și arătați apreciere atunci când oamenii sunt amabili. Indiferent dacă sunteți la coadă la magazin, vorbiți cu un prieten sau sunați la cabinetul medicului dumneavoastră, copiii sunt atenți la comportament. De asemenea, puteți folosi aceste situații ca oportunități de învățare pentru copilul dumneavoastră, spune dr. Lavin, de exemplu, punându-i să vă ajute să decideți ce să scrieți într-un mesaj de mulțumire.

În plus, amintiți-vă că bunele maniere se extind și atunci când suntem supărați. Așadar, fiți atenți la modul în care gestionați situațiile când sunteți stresat, frustrat sau supărat. Evitați să ridicați vocea sau să vorbiți într-un mod nepoliticos. Desigur, uneori, se întâmplă să vă pierdeți cumpătul. Totuși, nu este sfârșitul lumii. Dacă se întâmplă, pur și simplu acordați-vă spațiu pentru a vă liniști, apoi cereți scuze. În acest fel, modelezi o altă lecție importantă: cum să folosești manierele pentru a remedia situația.

Folosiți lauda


Copilul dumneavoastră vrea să vă mulțumească. Cu cât primesc mai multă atenție pozitivă pentru folosirea manierelor lor, cu atât este mai probabil să devină înrădăcinate. Așadar, lăudați-vă copilul când îl surprindeți făcând comportamentele pe care le doriți, spune dr. Lavin. Pentru copiii mici, acest lucru poate însemna să spui: „Foarte bine că ți-ai amintit să spui `mulțumesc`”. Lăudați-i pe copiii mai mari pentru că și-au pus telefoanele deoparte la masă, pentru că v-au prezentat noul lor prieten fără să o cereți sau pentru că au salutat politicos o persoană.

Puteți oferi laudele imediat sau puteți aștepta un moment în care sunteți singuri. Rețineți că unii copii, în special adolescenții și cei cu anxietate socială, s-ar putea simți jenați și preferă să primească lauda fără spectatori. De asemenea, îi puteți lăuda pentru efort, chiar dacă nu au reușit corect. Poate dura ceva timp pentru a stăpâni aceste abilități și pentru ca ele să devină ca un lucru pe care îl face în mod obișnuit. Simpla observare a faptului că ei încearcă îi poate ajuta să se dezvolte.

Copiii vor să facă bine, dar sunt pregătiți să testeze limitele, spune dr. Lavin. „După aproximativ 18 luni, vezi copii jucându-se cu așteptările părinților și trebuie să decidă cât de mult să se conformeze sau să reziste. Acest lucru nu este bine sau rău, este natura umană”. Lăudând comportamentul politicos pe care îl doriți, îi ajută să facă alegerea mai bună.

Practicați situații noi


Cea mai bună modalitate de a ajuta la insuflarea bunelor maniere este să oferiți copilului o mulțime de oportunități de a practica aceste abilități sociale, spune dr. Cohen. Jocurile de rol le oferă copiilor șansa de a încerca aceste comportamente într-un mediu sigur. Dumneavoastră și copilul puteți crea diferite scenarii și puteți stabili rolurile pe care le jucați fiecare. Poate fi o strategie utilă atunci când intri într-o situație nouă, cum ar fi dacă copilul începe școala și va întâlni o mulțime de oameni noi.

Un alt exemplu ar fi în așteptarea petrecerii de ziua de naștere a copilului. Faceți un rol despre cum să folosească bunele maniere în timp ce deschide cadourile. Amintiți-le să mulțumească fiecărui copil și să arate entuziasm și apreciere pentru fiecare cadou, chiar dacă este unul pe care nu și l-a dorit. De asemenea, exersați cum să primiți fiecare invitat și asigurați-vă că toată lumea se simte inclusă.

De asemenea, puteți juca „Ce ați face dacă…” pentru a exersa alte situații. De exemplu, ce vor face dacă doi copii îi vor oferi același cadou sau dacă un copil se simte lăsat deoparte? Apoi, spuneți-vă și părerea dumneavoastră și ajutați-vă copilul să exploreze cum să se comporte politicos și respectuos în aceste diferite scenarii.

Ce să faceți când copilul nu își folosește manierele

4. -imagine fara descriere- (cei-7-ani-de-acasa-cum-invatati-copilul-bunele-maniere-si-ce-sa-spuneti-daca-nu-le-foloseste-nu-trebuie-sa-l-faceti-de-rusine-4_95278300.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Amintiți-vă că, la fel ca învățarea oricărei alte abilități, manierele necesită timp pentru a le stăpâni. Așadar, așteptați-vă la derapaje - și chiar la rezistență. Prin natura lor, copiii vă vor testa limitele pentru a vedea dacă într-adevăr trebuie să urmeze îndrumările pe care le-ați stabilit, spune dr. Lavin. Consecvența le va arăta că sunteți serios. Și pur și simplu poate fi nevoie de multă practică pentru ca bunele maniere să devină parte din ceea ce sunt ei.


Evitați cearta și critica


Dacă copilul dumneavoastră își uită manierele, evitați să-l criticați. În schimb, spuneți pur și simplu motivul pentru care un anumit comportament ar putea să nu fie apreciat și ce ar trebui să facă în schimb.

Dacă copilul dumneavoastră a uitat să-și salute bunicul sau să ceară permisiunea înainte de a lua o jucărie de la alt copil, amintiți-i. Acest îndemn le oferă șansa de a rectifica situația și le oferă o oportunitate de a practica în lumea reală.

Adevărul este că s-ar putea să-și fi uitat manierele și să aibă nevoie de mai mult sprijin înainte să devină pricepuți în a le folosi. Dacă faci din țânțar armăsar sau dai o pedeapsă imediată, s-ar putea să descurajezi din neatenție comportamentul pe care îl dorești. Dar dacă își schimbă comportamentul pentru a-ți urma așteptările, atunci laudele îl va încuraja să depună mai mult efort pentru a-și arăta manierele.

Consecințele 


Dacă copilul dumneavoastră tot nu se conformează atunci când îi reamintești de așteptările tale, este timpul să folosești consecințele, spune dr. Lavin. În mod ideal, consecința ar trebui să fie legată de comportamentul în cauză. Deci, dacă sunt nepoliticoși cu un prieten, atunci întâlnirea de joacă trebuie să se încheie. Dacă adolescentul tău continuă să se uite la telefon în timpul cinei, acesta poate fi luat. Dacă își lasă jucăriile peste tot și nu le ridică, articolele pot fi depozitate pentru o anumită perioadă de timp.

Asigurați-vă că copilul dumneavoastră știe care vor fi consecințele pentru că nu a folosit bunele maniere. Apoi, urmați în mod constant pentru a transmite mesajul că ignorarea bunelor maniere nu este acceptabilă. Copilul dumneavoastră vă poate testa hotărârea, spune dr. Lavin, dar în cele din urmă, exersarea acestor abilități și utilizarea consecințelor îi poate ajuta ca bunele maniere să devină obiceiuri.

Predarea bunelor maniere copiilor este o parte importantă a educației parentale. Acestea fiind spuse, poate fi dificil să vă ajutați copilul să stăpânească tot ceea ce presupune comportamentul adecvat. Folosind mesaje consecvente și explicații clare, veți insufla bunele maniere care vă vor face atât pe dumneavoastră, cât și pe copil mândri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel