Cele zece mituri despre sănătatea bebelușului, demontate de pediatri: „Nu s-a dovedit științific niciunul!”

Data publicării:
Cele zece mituri despre sănătatea bebelușului, demontate de pediatri „Nu s-a dovedit științific niciunul!” FOTO: freepik.com @pikisuperstar
Cele zece mituri despre sănătatea bebelușului, demontate de pediatri „Nu s-a dovedit științific niciunul!” FOTO: freepik.com @pikisuperstar

Medicii pediatri aud mituri pe care mulți părinți le repetă constant. Dar care sunt reale și care sunt cele mai răspândite minciuni?În calitate de părinte, este inevitabil să nu fii bombardat zilnic cu informații contradictorii și mituri despre îngrijirea copiilor. Din fericire, pediatrii vin în ajutorul părinților, demontând cele mai comune zece mituri populare și oferind claritate în privința adevărului științific din spatele lor.

Citește și Mituri demontate de studii despre dormitul împreună cu bebelușii și copiii: Beneficiile reale pe care această practică le poate aduce

„Erupția dinților produce febră la bebeluș”

Nu s-a demonstrat științific că erupția dentară la bebeluși provoacă febră. Este adevărat că temperatura corpului poate urca, cel mult, 37,5ºC, dar nu cu mult mai mult, atrag atenția pediatrii.

„Dacă fumez, este mai bine să nu-mi alăptez copilul”

Deși situația ideală ar fi să te lași de fumat, este mult mai bine să fumezi și să alăptezi decât să fumezi și să hrănești cu biberonul, susțin pediatrii. Alăptarea contracarează unele dintre efectele nocive ale tutunului, cum ar fi riscul de sindrom de moarte subită a sugarului.

„Premergătorul este benefic pentru bebeluși pentru că așa învață să meargă mai devreme”

 

Premergătorul este o jucărie foarte periculoasă, care de fapt este deja interzisă în unele țări; și poate fi cauza unor căderi grave și, de asemenea, modifică dezvoltarea normală a bebelușilor. Cel mai bun lucru pentru ca bebelușii să-și dezvolte abilitățile motorii este jocul liber pe podea.

 

„Dacă beau băuturi carbogazoase, copilul meu alăptat va avea gaze”

 

Imposibil! Deși se recomandă limitarea unor băuturi din cauza conținutului de cofeină, este imposibil ca gazul să ajungă în laptele matern. Așa că le poți consuma fără niciun risc de a da gaze bebelușului tău, spun pediatrii.

 

„Copiii răcesc dacă merg desculți”

 

Nu este adevărat! Este imposibil ca un copil să răcească prin picioare. Virușii se răspândesc în mod normal prin saliva, secreții sau prin contactul cu obiecte contaminate. În plus, mersul desculț este foarte benefic pentru dezvoltarea copiilor.

 

„Cerealele solubile îl fac pe bebeluș să doarmă mai bine”

 

Este dovedit științific că bebelușii care iau cereale dintr-un biberon noaptea nu dorm mai bine decât cei care nu o fac. Trezirile nocturne sunt normale la bebeluși, deoarece somnul lor este încă în curs de dezvoltare.

 

„Dacă bei bere, vei avea mai mult lapte”

 

Nu s-a demonstrat că berea crește producția de lapte matern. În plus, alcoolul nu este recomandat în timpul alăptării și se știe, de asemenea, că poate chiar scădea producția.

 

„Nu contează dacă au carii la dinții de lapte pentru că aceștia oricum vor cădea”

 

Nu este adevărat! Menținerea dinților de lapte sănătoși este foarte importantă, deoarece aceștia sunt cei care mențin spațiul pentru viitorii dinți permanenți și sunt necesari pentru dezvoltarea corectă a maxilarului.

 

„Alăptarea cauzează carii”

 

S-a demonstrat că nu este cazul: alăptarea nu numai că nu provoacă carii, dar și laptele matern protejează împotriva acestora.

 

„Dacă ești răcit, nu poți fi vaccinat”

 

Daca este o ușoară răceală, iar copilul este în stare generală bună și nu are febră, se poate vaccina fără probleme. Dacă, în schimb, are febră mare sau o boală moderat-severă (de exemplu, o criză majoră de astm), ar fi indicată amânarea vaccinării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: bebelus copii mituri parinti pediatri

DC Media Group Audience
pixel