Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Data publicării:
Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86
Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Uneori, cel mai bun mod în care părinții își pot ajuta copiii să aibă succes este să îi tempereze.



Aceasta este concluzia cercetătoarei Harvard Jennifer Breheny Wallace. În cartea sa recentă, „Never Enough: When Achievement Pressure Becomes Toxic – and What We Can Do About It” (n.r. - Niciodată destul: Când presiunea asupra realizărilor devine toxică – și ce putem face în legătură cu asta) Wallace explorează conceptul de „cultură toxică a performanței” și efectele devastatoare pe care presiunea excesivă asupra realizărilor le poate avea asupra sănătății mintale a copiilor.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, Wallace a intervievat psihologi și a colaborat cu un cercetător de la Harvard Graduate School of Education pentru a chestiona 6.500 de părinți din SUA. (Wallace deține și ea o diplomă de licență de la Universitatea Harvard.)

Citește și Dr. Shefali Tsabary: „Toți spuneți că problema în parenting este copilul! NU! Înainte să pretindeți că sunteți Dumnezeu, întrebați-vă asta!”

„Nu încuraja fiecare oportunitate care apare”

SURSA FOTO: freepik.com @standret

În multe cazuri, a întâlnit părinți care susțineau că nu ei, ci copiii lor erau cei care insistau să se înscrie la cursuri multe și activități extrașcolare impresionante.

„Părinții pe care i-am intervievat și care aveau copii cu cele mai echilibrate performanțe erau cei care uneori își țineau copiii în frâu”, spune Wallace pentru CNBC Make It. „Nu încurajau fiecare oportunitate care apărea. Le ofereau ghidaj și limite.”

Acești copii, spune ea, reflectă deseori mediul în care cresc – încercând să se evidențieze într-o competiție tot mai acerbă pentru admiterea la cele mai prestigioase universități din țară, de exemplu.

„Copilul tău poate fi la volan, dar îl pui într-un mediu în care este influențat de presiunea socială exercitată de cei din jur”, explică Wallace.

Vezi și „Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Să vă încurajați copilul să încetinească ritmul

SURSA FOTO: freepik.com @Stockbusters

Atitudinile și comportamentele sunt adesea contagioase, arată cercetările. Anxietatea și problemele de sănătate mintală ale copiilor și adolescenților se pot agrava doar pentru că se află în preajma colegilor care sunt, la rândul lor, stresați de școală sau activități extrașcolare.

În astfel de situații, poate fi necesar să interveniți și să vă încurajați copilul să încetinească ritmul.

„Părinții mi-au spus: `la noi acasă, regula este clară: trebuie să dormi între opt și nouă ore pe noapte, și ne asigurăm că respectăm asta. Trebuie să ai timp pentru a te relaxa cu familia și prietenii. Pauzele și odihna sunt obligatorii”, explică Wallace.

De asemenea, poate fi nevoie ca și dumneavoastră, ca părinte, să încetiniți. Mulți părinți de copii cu performanțe ridicate i-au spus lui Wallace că este esențial să le ofere copiilor un model sănătos de obiceiuri și relații. Evitați să vă supraîncărcați programul de lucru. Asigurați-vă că dormiți suficient și că aveți timp liber regulat pentru a-l petrece cu familia, fără întreruperi pentru a verifica e-mailurile.

„Copiii noștri observă discrepanțele dintre ceea ce spunem și ceea ce facem atunci când ne epuizăm, în efortul de a le oferi tot ce e mai bun”, scrie Wallace în cartea sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel