”Citim împreună?”: Sfaturi pentru a-i determina pe copii să citească mai mult

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels

Cărțile reprezintă un beneficiu imens: curiozitate, bogăție lexicală, imaginație, empatie: beneficiile aduse de experiența lecturii pentru copii sunt multiple și nu numai pentru dezvoltarea inteligenței și afectivității.



Lectura are puterea magică de a întări relația dintre copii și părinți: ambii au un rol activ, iar cartea este instrumentul și centrul interesului comun.


Pentru că părinții nu se nasc, ci devin, iar lectura împreună cu copiii este o deprindere care merită semănată și care va da roade pe tot parcursul vieții.


Înșiși medicii pediatri sunt cei care recomandă dedicarea unui moment al zilei lecturii împreună, iar practica folosirii cărții în timpul vizitelor se răspândește, ca instrument util pentru evaluarea dezvoltării psihomotorii și a relației dintre copil și părinte.


Alege primele lecturi

Sărăcia lingvistică este un fapt dramatic în vremurile noastre; din acest motiv, este important să abordezi cărțile de la o vârstă fragedă și să faci asta cu cele potrivite.
Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 luni, cărțile trebuie să aibă caracteristici adecvate vârstei lor.

Colțuri rotunjite și imagini foarte lizibile, deoarece aparatul vizual este încă imperfect. Copilul trebuie să fie capabil să recunoască clar lucruri, oameni sau animale care sunt familiare; fundalul trebuie să fie uniform, fără detalii inutile.

Cuvintele care însoțesc textul sunt de uz comun și obișnuit, și trebuie să favorizeze spontaneitatea și simplitatea, permițând adultului să se joace cu sunetele, să creeze o poveste prin carte și să îmbogățească imaginile relaționându-le cu experiențele celor mici.

Primele povești și lectură dialogică

Între 18 și 36 de luni, copiii încep să urmărească povești scurte și simple. Neapărat ilustrate: o grădină publică, grădiniță, casă, fermă, plajă. Locuri în care detaliile încep să apară contextualizate în medii cunoscute.
În această fază, lectura dialog, adică interacțiunea continuă cu copiii, este fundamentală.

În timp ce lectura simplă este ideală pentru culcare (vocea se relaxează), cărțile pe care le citim în timpul zilei se concentrează pe interacțiunea cu adulții: pentru că copiilor le place implicarea mamelor, a taților, a bunicilor. Fără prezența lor, a lua o carte nu este același lucru.

Adultul poate îmbogăți imaginea cu dialog, punând întrebări care solicită răspunsuri, sau răspunzând pe rând la întrebările copiilor, acordând atenție cuvintelor rostite de copilul care în această fază învață să indice și să descrie ceea ce vede”.

Epoca basmelor

La 3 ani începe epoca basmelor. Există sute de cărți îmbogățite cu ilustrații frumoase, dedicate grupei de vârstă 3-6 ani, în care cuvintele se împletesc cu imagini, două elemente la fel de fundamentale în această experiență.

Copilul învață să înțeleagă ceea ce adaugă sau neagă ilustrația în comparație cu textul și să efectueze propria sa sinteză în mod independent chiar dacă nu este încă capabil să decodeze textul.

2. Fotografie... (pexels-olia-danilevich-4982457_09320600.jpg)

Foto: Olia Danilevich/ Pexels


Mai mult, o experiență diferită de lectura care poate și trebuie să înceapă la această vârstă este una care favorizează ascultarea, prin narațiunea orală a basmelor fără sprijinul cărții.

10 sfaturi pentru a introduce copiii în lectură

1. Citim împreună cel puțin o dată pe zi, chiar și pentru câteva minute.

2. Alegem un loc liniștit și confortabil de citit.

3. Îndepărtăm telefoanele, dispozitivele electronice și alte surse de distragere a atenției.

4. Repetăm ​​versuri, cântece de leagăn de mai multe ori, ne jucăm cu ritmuri și sunete.

5. Arătăm cifrele și repetăm ​​numele obiectelor.

6. Lăsăm timp să punem întrebări, să vorbim și să discutăm.

7. Recitim cărțile preferate.

8. Punem la dispoziția copiilor cât mai multe cărți, frecventăm biblioteci și librării.

9. Când ieșim, să ne amintim să aducem mereu niște cărți cu noi, pentru a ne petrece timpul și a ne îmbogăți călătoriile.

10. Să ne amintim mereu că lectura cu copiii îi ajută să crească și să devină adulți gânditori.

Prin cărți poți spune lucruri frumoase chiar și într-un mod simplu. Succesul lecturii constă în faptul că este legat de o experiență pe care copilul o trăiește, eventual împreună cu adultul.

Adulții trebuie să cunoască aceste cărți, să le aprecieze și să le iubească mai întâi, apoi să le propună în mod corect și să transmită dragostea pentru lectură.

Să ținem mereu cont de faptul că amintirea unui părinte care ne-a spus o poveste când eram copii este diferită de toate celelalte amintiri.

A citi împreună în fiecare zi este un dar care durează pentru totdeauna, este puternic și persistent, pentru că aduce cu sine certitudinea de a fi iubit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel