Crescând într-un mediu în care părinții manifestau o îngrijorare excesivă, adulții pot dezvolta anumite comportamente și trăsături care le influențează viața personală și profesională.
Iată o serie de comportamente pe care ajunge să le aibă un adult care a fost crescut de o familie care a fost mai mereu îngrijorată.
Anxietate și stres accentuat
SURSA FOTO: Freepik.com@talkinapa
Adulții crescuți de părinți excesiv de îngrijorați tind să experimenteze niveluri ridicate de stres și anxietate. În copilărie, aceștia se bazau pe părinți pentru a învăța cum să gestioneze situațiile dificile.
Citește și Aceasta este cea mai periculoasă și folosită în exces expresie în creșterea copiilor
Dacă părinții reacționau cu panică sau teamă, copiii preluau aceste modele comportamentale, ceea ce poate duce la dificultăți în gestionarea stresului la vârsta adultă.
Insecuritate emoțională
Observând părinți care se îngrijorau constant, copiii pot dezvolta o lipsă de încredere în propriile decizii și emoții. Această nesiguranță emoțională se poate manifesta prin teama de eșec, evitarea riscurilor și dificultăți în exprimarea sentimentelor.
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
Părinții care își exprimă constant îngrijorarea pot transmite copiilor mesajul că nu sunt suficient de capabili sau de încredere. Acest lucru poate duce la o stimă de sine scăzută, manifestată prin autocritică excesivă, perfecționism și nevoia constantă de aprobare din partea celorlalți.
Dificultăți în relațiile sociale
Copiii crescuți într-un mediu hiperprotectiv pot avea dificultăți în dezvoltarea abilităților sociale. Lipsa de autonomie și expunere la situații sociale variate poate duce la anxietate socială, evitarea interacțiunilor și dificultăți în stabilirea relațiilor interpersonale.
Vezi și Ce înseamnă să crești un copil „rezilient”
Probleme în rezolvarea conflictelor
SURSA FOTO: Freepik.com@prostooleh
Fără oportunitatea de a învăța cum să gestioneze conflictele în copilărie, acești adulți pot evita confruntările sau pot reacționa inadecvat în situații tensionate. Lipsa de experiență în gestionarea dezacordurilor poate afecta relațiile personale și profesionale.
Dificultăți în luarea deciziilor
Părinții care iau toate deciziile pentru copiii lor pot împiedica dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor. La maturitate, acești indivizi pot simți o nesiguranță accentuată atunci când trebuie să ia decizii importante, temându-se de consecințe negative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.