”Copilul meu a înghițit o monedă, ce ar trebui să fac?”: Câteva sugestii despre cum să acționați într-o astfel de situație

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels

Cabinetele medicilor sunt de obicei pline de părinți speriați care repetă „copilul meu a înghițit o monedă”. Acest tip de accident este mai frecvent decât ți-ai putea imagina, întrucât până la vârsta de 5 ani, micuții bagă totul în gură, indiferent că este sau nu mâncare. În multe ocazii, ajung să-l înghită, fie accidental, fie intenționat.



Primul lucru de făcut este să rămâi calm. Dacă îl certați și intrați în panică, pe lângă faptul că îl sperii, copilul s-ar putea sufoca și lucrurile s-ar putea complica.

Fiul meu a înghițit o monedă: nu intrați în panică

Dacă vezi că copilul se joacă cu monede și le bagă instinctiv în gură, nu țipa la el. Rugați-l să vă dea moneda și apoi faceți să dispară toate cele pe care le are la îndemână. Dacă observi că micuțul mai are o monedă în gură, încearcă să o extragi.

Uneori se întâmplă să crezi că a înghițit ceva și deși întrebi copilul acesta fiind prea mic nu va putea să îți răspundă.

În această situație, încercați să nu vă pierdeți cumpătul și începeți să căutați semne de manipulare sau de a juca cu monede sau obiecte mici. Asigurați-vă că zona este curată și fiți cu ochii pe micul explorator și asigurați-vă că nu tușește sau respiră greoi.

În majoritatea cazurilor copiilor care au ingerat un obiect, acest corp străin ajunge să treacă în intestin și este eliminat prin fecale după 5 sau 7 zile.

A înghițit o monedă: Identificați unde se află

Este foarte important să determinați unde se află poziționată în corp moneda după ce micuțul a înghițit-o. O posibilă complicație va depinde de acest lucru. Verifică cu atenție cum respiră copilul sau dacă are dificultăți la înghițire. 

Dacă, moneda se deplasează prin tubul digestiv, riscurile sunt reduse, mai ales dacă reușește să treacă prin esofag, care este cea mai îngustă secțiune. Dar dacă rămâne blocată în esofag, trebuie să mergi la un centru medical în mai puțin de 24 de ore.

O altă posibilitate este că nu indică niciun disconfort pe moment, ci după câteva ore. Tusea, salivarea, dificultatea la înghițire indică faptul că moneda este blocată în esofag. Alte disconforturi care ar însoți evenimentul, cum ar fi febră, dureri de stomac sau vărsături, apar dacă moneda obstrucționează orice secțiune a intestinului.

Sufocarea și consecințele ei: Cum să resuscitezi corect un copil

Având în vedere că moneda a fost înghițită, dar pe măsură ce zilele au trecut nu s-a întâmplat să o excrete în scaun, nu amânați să mergeți la medic. Într-unul dintre aceste cazuri, va fi necesar să mergeți la camera de urgență pentru a face o radiografie.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-7118214_58775400.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Dacă este în esofag, situație care apare în 20% din cazuri, va trebui îndepărtată în maxim 24 de ore; În aceste circumstanțe există riscul de perforare sau aspirație și sufocare. Procedura prin care se realizează această extracție este o endoscopie.

Dacă moneda a trecut în stomac, ceea ce apare în 60% din cazuri, intră în joc factori precum mărimea monedei și vârsta copilului. Pentru copiii mici (sub 2 ani), orice obiect mai mare de 3 centimetri trebuie îndepărtat. Cu toate acestea, dacă copiii sunt mai mari, limita de dimensiune crește la 5 centimetri. 

În restul cazurilor, moneda ajunge în intestin. Odată ajuns în acest punct, există un risc foarte scăzut ca lucrurile să se complice.

Fiul meu a înghițit o monedă și nu știu dacă să-mi fac griji

După cum am menționat mai sus, cel mai bine este să mergeți la serviciul de urgență, astfel încât să poată evalua gravitatea problemei. Dacă copilul dumneavoastră are dificultăți în a vorbi, a respira sau chiar își pierde cunoștința, sunați imediat la o cameră de urgență pentru instrucțiuni despre ce trebuie să faceți.

Odată supravegheat și dacă nu a fost necesară nicio procedură pentru extragerea acestuia, cel mai bine este să-i asigurați copilului apă din abundență și o dietă bogată în fibre (fructe, legume, prune uscate etc.) pentru a facilita expulzarea acestuia prin fecale.

Va trebui să fii foarte atent de fiecare dată când copilul tău merge la baie, pentru a te asigura că moneda i-a părăsit corpul. Dacă acesta este cazul, nu va necesita spitalizare și va trebui doar să o observați.

Dacă aveți modificări de comportament sau simptome, cum ar fi vărsături, dureri abdominale sau sânge în scaun, trebuie să vă întoarceți imediat la camera de urgență.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel