Copilului îi este frică de pătuț? Iată ce ar trebui să faci

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/ Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/ Pexels

Crezi că copilul tău plânge când îl adormi pentru că îi este frică de pătuțul lui? În realitate, totul ține de singurătate și abandon. Aflați mai multe despre acest subiect.



E timpul să mergi la culcare și în casă izbucnește o adevărată luptă. Dacă ai deschis acest articol, cu siguranță te identifici cu scenariul tocmai descris. Dacă copilul dumneavoastră manifestă frică de pătuț, citiți mai departe și aflați de ce se întâmplă acest lucru și ce puteți face pentru a preveni să se repete.

Copiii și frica de leagăn

Trebuie să înțelegem frica ca o emoție primară, care ne avertizează asupra unui pericol (real sau imaginar) și ne permite să luăm măsuri pentru a ne salva.

Acum, dacă transferăm acest lucru în viața unui copil, trebuie să luăm în considerare și existența fricilor evolutive. Adică cele care apar la vârste diferite și sunt înlocuite progresiv de altele. În conformitate cu aceasta, este de așteptat ca un copil de 12 luni să nu aibă aceleași temeri ca un copil de 3 ani.

În primii ani de viață, leagănul reprezintă un eveniment care provoacă multă frică și angoasă copiilor: timpul de a merge la culcare. Pentru adulți poate fi ceva de puțină semnificație, dar pentru cei mici simbolizează lipsa părinților și deci singurătatea.

Din acest motiv, în loc să ignori această emoție, este esențial să însoțești copilul și să-l ajuti să capete încredere puțin câte puțin. În acest fel este posibil să readucă calmul și armonia înapoi și în casă.

Există câteva recomandări pentru a ajuta copiii să-și piardă frica de pătuț. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alungi frica copilului tău.

2. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-7938213_23806800.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Nu-l lăsa să plângă! 

Mulți oameni repetă această frază ca pe o mantră: „lasă-l să plângă, ca să se obișnuiască cu asta”. Cu toate acestea, există lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a face acest lucru.

Deși este adevărat că după un timp bebelușul se obișnuiește, mesajul pe care îl primește creierul său este că nu există nimeni care să aibă grijă de el și, prin urmare, plânsul își pierde sensul. În plus, această învățare nu are loc într-un mod sănătos, ci este plină de angoasă și disconfort.

Prin urmare, nu numai că relația cu părinții se deteriorează, dar vor crește în intensitate sentimentul de abandon și frica de leagăn.

Ai răbdare și însoțește-l în proces

Nu uita să iei măsurile treptat și să-ți însoțești bebelușul în orice moment. Nu te grăbi, pentru că forțarea timpilor aproape niciodată nu duce la rezultate mai bune.

De exemplu, poți încerca să-l lași în pătuț câteva minute în timpul zilei, pentru ca el să știe și să se familiarizeze cu el. Între timp, stați alături de ei, astfel încât să se simtă în siguranță și să câștige încredere. Încetul cu încetul, încercați să îl lăsați mai mult timp și încercați să o faceți și noaptea.

Încearcă să-l faci pe copilul tău să asocieze pătuțul cu ceva pozitiv, cum ar fi păpușa lui preferată, o pătură sau un alt obiect de atașament.

3. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-7938195_16626600.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Verificați obiceiurile de somn ale bebelușului dvs

Există unele practici care promovează un somn bun și sunt cunoscute ca reguli de igienă a somnului. Printre aceste linii directoare, găsiți adaptarea mediului fizic în care se află pătuțul (iluminarea, temperatura și culorile camerei) sau stabilirea rutinelor și a programelor.

Răspunde-i la apel când se trezește

Te-ai trezit vreodată dezorientat și simțit-o angoasă pentru că nu știi cum ai ajuns acolo? Ei bine, același lucru se întâmplă și cu copilul tău când adoarme în brațele tale și se trezește în pătuțul lui. Prin urmare, odată ce ai reușit să-l lași acolo, revino de fiecare dată când te cheamă pentru a întări ideea că nu l-ai abandonat.

Nu există o singură rețetă, cu atât mai puțin o formulă magică

În lumea părinților, există întotdeauna sfaturi bune și intenții bune. Cei care au avut deja experiența încearcă să împărtășească cu alții ceea ce a funcționat pentru ei. Aceasta poate fi uneori o sursă de ușurare, dar poate crea și vinovăție.

În plus, există unele practici pe care nu le putem efectua din diverse motive personale. Prin urmare, atunci când creșteți copiii este important să vă construiți propriile stiluri parentale, fără să vă gândiți că există rețete universale și infailibile.

Cel mai important lucru atunci când creșteți un copil este să vă ghidați de empatie, respect și înțelegere. Pentru a ști ce cale este cea mai bună pentru fiecare copil, trebuie să-l cunoști bine și asta necesită timp și o mare sensibilitate din partea părinților.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel