Corectăm sau nu copilul dacă pronunță cuvintele greșit? Logoped Iuliana Baban: „Atenție! Voi sublinia asta de câte ori va fi ocazia!” / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
Corectăm sau nu copilul dacă pronunță cuvintele greșit? Logoped Iuliana Baban: „Atenție! Voi sublinia asta de câte ori va fi ocazia!” / FOTO: freepik.com @Racool_studio
EXCLUSIV
Corectăm sau nu copilul dacă pronunță cuvintele greșit? Logoped Iuliana Baban: „Atenție! Voi sublinia asta de câte ori va fi ocazia!” / FOTO: freepik.com @Racool_studio

În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, logopedul Iuliana Baban a vorbit despre corectarea pronunției la copii. 



Experta a subliniat că este important să îi corectăm pe cei mici atunci când pronunță greșit cuvintele, dar cu o atenție deosebită asupra modului în care o facem.

„Este ok să-l corectăm, dar atenție cum o facem! Cu delicatețe, cu blândețe și la modul că doar îi rostim varianta corectă, îl încurajăm, `hai să vedem, poate reușești să zici tu ca mine`. Eventual prin jocuri de rol cu păpușelele sau jucăriile preferate.

De aceea am și zis și voi sublinia de câte ori va fi ocazia: jocul este principala cale de învățare pentru copil!

Pe lângă joc, poveștile, cărțile cu povești. Și Slavă Domnului, că în prezent avem de unde alege”, a explicat logopedul.

În cazul în care părinții observă că pronunția copilului lor nu este clară și există probleme precum sunete absente, înlocuite sau modificate, și copilul are deja peste 4 ani, este recomandabil să consulte un specialist în vorbire, un logoped

Părinții dacă observă situații în care pronunția nu este tocmai clară, sunt sunete absente, înlocuite, modificate și copilul deja a trecut undeva de vârsta de 4 ani, recomand să se adreseze unui specialist al vorbirii, unui logoped care îi poate îndruma în direcția corectării”, a precizat Iuliana Baban la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Activitățile care stimulează vorbirea copilului. Logoped Iuliana Baban: „Cea mai veche dintre metode și cea mai utilă este ASTA!” / VIDEO

Iuliana Baban: „Să nu cădem în extrema cealaltă!”

Logopedul Iuliana Baban a discutat și despre reacția părinților atunci când copiii lor pronunță cuvintele greșit și dacă este potrivit să râdem în astfel de situații. Ea a subliniat că, deși este natural să ne pufnească râsul în anumite momente, este important să fim conștienți de impactul pe care îl avem asupra copiilor. Baban a explicat că atunci când părinții râd sau încurajează copilul atunci când acesta pronunță greșit cuvintele, îl pot motiva în mod negativ, întrucât copilul poate interpreta acest râs ca o reacție pozitivă și încurajatoare. 

„Așa îl încurajează părintele să continue pentru că îl motivează. Îi place, va crede că e ceva nostim, i se va părea ceva drăguț de continuat. Deci, îi întărim acel comportament de evitat.

Aș vrea să mai fac o subliniere, să nu cădem în extrema cealaltă, adică exces de seriozitate. Să nu se creadă că dacă uneori mai pufnim în râs la astfel de mici ghidușenii, este greșit. Pentru că, până la urmă, părintele este părinte, nu este un specialist care are un program de stimulare de urmat și un manual cu instrucțiuni și de fiecare dată trebuie să facă totul ca la carte. Adică se permit mici astfel de glumițe, se permit mici astfel de momente în care ne amuzăm.

Totul este să aibă grijă să nu fie cu o frecvență foarte mare, să nu fie la ordinea zilei, să nu fie de fiecare dată”, a mai spus logopedul.

Logoped Baban: „Putem să fim și vulnerabili în fața copilului!”

SURSA FOTO: freepik.com @aksakalko

În cadrul discuției de la emisiunea Părinți Prezenți, logopedul Baban a subliniat importanța de a fi vulnerabil în fața copilului și de a-i arăta că și adulții pot face greșeli. Ea a menționat că, în ochii copilului, părinții sunt adesea percepuți ca ființe perfecte și este benefic să le arătăm și zonele noastre mai puțin perfecte.

„Și încă o mențiune! Putem să fim și vulnerabili în fața copilului și să observe că și mami, și tati mai greșesc. Oricum copilul ne vede ca pe niște mici zei, oricum ne vede perfecți și îi este foarte greu să ajungă acolo, tinde spre zona aceea. E bine să-i arătăm și zone mai puțin perfecte, că suntem oameni, că avem vulnerabilități, pentru că odată cu zona aceasta de comunicare eu aș întări și ideea de dezvoltare în zona socio-emoțională.

Pentru că odată cu mesajele de informare, mai vin și mesajele acelea legate de conectare, mesajele legate de emoții și pe care învățăm și noi ca adulți să le decodificăm corespunzător. Învățăm și noi ca adulți să transmitem clar nevoile noastre și să nu pretindem a fi ghicite de partenerii noștri. Și atunci, copilul ne are ca model”, a mai punctat experta.

Urmăriți emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





pixel