Cadrele didactice sunt tot mai nemulțumite și se pregătesc să intre în grevă. Prima acțiune de protest este programată chiar săptămâna viitoare, când dascăli din mai multe județe au anunțat că intenționează să boicoteze examenul național de titularizare.
Nemulțumirile profesorilor au apărut și în urma unei declarații recente făcute de ministrul Educației, Daniel David. Mulți dintre dascăli au înțeles că vor fi obligați să petreacă opt ore la școală, chiar dacă predau efectiv doar jumătate din acest timp.
Ministrul a intervenit ulterior pentru a clarifica situația, explicând că orele de pregătire sau corectare în afara orelor de curs nu trebuie neapărat să se desfășoare fizic în incinta școlii.
Daniel David a subliniat că profesorii vor putea continua să corecteze teste și să-și pregătească lecțiile de acasă, așa cum s-au obișnuit până acum.
O altă problemă importantă care îi îngrijorează pe dascăli este legată de noile măsuri economice ce vor afecta sistemul educațional.
Începând cu toamna acestui an, profesorii vor fi nevoiți să predea un număr mai mare de ore, iar clasele vor deveni mai aglomerate.
Această situație ridică semne de întrebare serioase: unii profesori riscă să își piardă locul de muncă. Ca de obicei, primele victime vor fi cadrele didactice tinere și suplinitorii.
Dacă măsurile actuale nu vor fi modificate, profesorii amenință cu proteste în fața Ministerului Educației și cer demisia lui Daniel David.
Ministrul a oferit pentru Observator o serie de clarificări:
„Nimeni care are contract valabil pe o perioadă mai lungă de un an nu va fi afectat. Noi avem în sistem oameni care sunt angajați pe un an sau pe plata cu ora. Contracte care în vară se încheie. Nimeni nu avea garanția că acele contracte în toamnă vor fi continuate.
Pentru că se făceau contracte noi în funcție de câte ore rămân. Asta e o reformă ca să nu dăm oameni afară. Eu le-am și spus în discuțiile cu ei că, dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza economică a României, pentru mine nu e o problemă s-o fac și să plec.
Problema e că dacă nu înțelegem că alternativa la aceste măsuri o să ne ducă în zona disponibilizărilor, nu înțelegem lumea în care trăim”, a spus ministrul Educației, Daniel David.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.