Cum ar trebui să te comporți atunci când copilul a greșit: 3 sfaturi utile

Data publicării:
Foto: Kindel Media/ Pexels
Foto: Kindel Media/ Pexels

Copiii greșesc, ca toți ceilalți. Ceea ce contează este cum reacționăm atunci când ne confruntăm cu o situație dificilă.



Este foarte important să știi cum să te comporți atunci când copiii tăi fac greșeli. Greșelile pot apărea la orice vârstă și există diverse circumstanțe tipice care apar la creșterea unui copil. Unul dintre momentele cheie este atunci când copilul tău face o greșeală.

În acel moment este esențial să știi cum să acționezi pentru a evita sentimentele negative legate de frica de eșec și frustrare.

Mai mult, este bine să știi să faci față acestor situații, pentru că făcând greșeli înveți. Deci, experiența, lecțiile, circumstanțele învață ceva, atât părinților, cât și copiilor.

Tuturor părinților li s-a întâmplat să nu știe cum să acționeze atunci când copiii lor greșesc. În acest articol îți arătăm câteva modalități de a reacționa pentru a face bine copilului tău.

2. -imagine fara descriere- (pexels-pixabay-256657_63927100.jpg)

Foto: Pixabay/Pexels

Cum ar trebui să ne comportăm când copiii greșesc?

1. Nu jigniți

Fii foarte atent la cuvintele pe care le folosești, deoarece acestea ar putea afecta personalitatea și viitorul copilului tău. Dacă decizi să explodezi cu furie cu siguranță nu-i vei face bine: copilul tău se va simți neajutorat, ceea ce îl va face mai nesigur și mai dependent. În plus, toate acestea nu vor face decât să-i submineze stima de sine .

De parcă toate acestea nu ar fi de ajuns, întrebările și recriminările insistente nu vor face decât să trezească în el temeri și îndoieli. La aceasta se adaugă și teama de a greși din nou.

Așadar, atunci când copilul tău face o greșeală, ar trebui să o faci cu extrem de calm. Explicați-i cu răbdare în ce constă eroarea și ce trebuie îmbunătățit și, mai ales, apreciați încercările lui. Cu dialog, poți realiza lucruri grozave și poți face pași mari.

2. Recompensează efortul chiar și atunci când copiii tăi greșesc

Aceasta este o altă tactică pentru a face ceea ce trebuie atunci când copiii tăi fac greșeli. Sublinierea și prețuirea încercărilor și eforturilor sale de îmbunătățire este întotdeauna foarte pozitivă. Fără efort nu ar exista greșeli. Deci, cel puțin, merită să recunoaștem partea pozitivă a situației.

Pe de altă parte, a educa înseamnă și a-și pune în valoare eforturile și sacrificiile în orice moment. Ceea ce contează nu sunt doar rezultatele finale. De asemenea, trebuie să luați în considerare procesul și mijloacele utilizate pentru atingerea scopului.

Arată-i că ești mândru de felul în care crește și de noile responsabilități pe care vrea să le asume.

3. -imagine fara descriere- (pexels-ivan-samkov-4624915_23711900.jpg)

Foto: Ivan Samkov/ Pexels

3. Învață-l cum să faci lucrurile în cel mai bun mod posibil

Având în vedere cele de mai sus și, prin urmare, stabilit o bază educațională solidă, este posibil să facem un pas înainte. Scopul este de a educa în cel mai puțin traumatizant mod posibil. Cum? În primul rând, insultele și pedepsele trebuie evitate. Apoi, evidențiază latura pozitivă a unei situații și acționează în consecință, analizând cu răbdare detaliile.

În acest moment, va trebui să-ți înveți copilul modul corect de a se îmbunătăți și să-l încurajezi să facă acest lucru. Arată-i cum să facă lucrurile în cel mai bun mod posibil pentru a atinge obiectivul cu succes. Cumpătarea, dragostea și răbdarea vor fi ingredientele necesare pentru ca această rețetă să fie cu adevărat perfectă.

Amintiți-vă întotdeauna de un mare adevăr: Eșecul nu este altceva decât o oportunitate imensă de a învăța, de a crește. Dacă un proiect eșuează, nu este sfârșitul lumii pentru nimeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel