Cum îți încurajezi copilul să-și găsească vocația? Cât și cum te implici în opțiunile sale? Daniel David: „Ideea că nu ne băgăm NU este adevărată și este o GREȘEALĂ!”

Data publicării:
Cum îți încurajezi copilul să-și găsească vocația? Cât și cum te implici în opțiunile sale? Daniel David: „Ideea că nu ne băgăm NU este adevărată și este o GREȘEALĂ!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cum îți încurajezi copilul să-și găsească vocația? Cât și cum te implici în opțiunile sale? Daniel David: „Ideea că nu ne băgăm NU este adevărată și este o GREȘEALĂ!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Profesor universitar doctor Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu în cadrul podcastului Fain și Simplu cu Mihai Morar, despre cât și cum te implici în opțiunile de viață ale copilului.



Întrebarea esențială, care stă, în mod evident, pe buzele multor părinți, a fost pusă de Mihai Morar.

„Cum îți încurajezi copilul să-și găsească vocația, tu iubindu-l necondiționat și indiferent de decizia pe care o va lua ar fi de preferat să-i fii alături. Dar știi că-și alege ceva ce nu are nicio legătură cu talentul sau pregătirea lui. Îl susții oricum sau cum îi spui?” l-a întrebat Mihai Morar.

Daniel David a dezvăluit că este o iluzie să credem că părinții nu influențează în niciun fel direcția pe care o ia copilul lor. Însă, el a argumentat că implicarea părintelui NU trebuie să însemne o presiune asupra copilului de a alege ceea ce își doresc părinții. 

„Asta este, din nou, o perspectivă care vine din... nici nu știu din ce zonă. Este o ideologie cumva că părintele să nu influențeze copilul. Oricum îl influențezi într-o manieră implicită sau explicită. Ideea că copilul decide liber fără ca părintele să intervină... nu este un adevăr! 

Dar, faptul că te implici nu înseamnă că te implici forțându-l să aleagă ceea ce vrei tu. Foarte important ca părinte să-l expui la o mulțime de domenii, să aibă experiență și cu arta și cu științele și cu partea mai tehnică și cu sportul. După aceea, când ajunge la vârsta în care trebuie luate niște decizii - nu te apuci să faci consiliere vocațională în clasele primare - poți să ai o discuție cu el în care să ai și tu părerea, să spui: `ok, eu, ca părinte, cred că asta ar fi foarte bine, mi-ar plăcea acest lucru, dar vreau să aud ce vrei tu, ce cauți tu`. Cumva să fie un proces în care copilul sau tânărul decide, dar asistat, mentorat de către părinte. Decizia finală este a copilului, sigur! Nu are sens să-l forțezi. 

Dar ideea că nu ne băgăm... În primul rând nu este adevărată și în al doilea rând cred că este o greșeală”, a răspuns Daniel David în cadrul podcastului Fain și Simplu cu Mihai Morar.

„Rolul nostru este de a crește copii fericiți sau copii care au șansa să devină niște oameni fericiți?”

Mihai Morar a pus în discuție o dilemă care a stârnit adesea dezbateri în rândul părinților: „rolul nostru este de a crește copii fericiți sau copii care au șansa să devină niște oameni fericiți?”

Cu o replică simplă, dar profundă, Daniel David a sintetizat perfect esența problemei: „Și, și!”

Prin „și, și”, David subliniază importanța atât a fericirii imediate a copiilor, cât și a pregătirii lor pentru o viață plină de satisfacții și împliniri pe termen lung. Astfel, el sugerează că nu trebuie să alegem între cele două obiective, ci să le integrăm armonios în educația și îndrumarea copiilor noștri.

Această replică îndeamnă la echilibru și perspective complexe în abordarea creșterii și educației copiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel