Cum le vorbim copiilor despre boală sau moarte

Data publicării:
Cum le vorbim copiilor despre boală sau moarte / FOTO: freepik.com@standret
Cum le vorbim copiilor despre boală sau moarte / FOTO: freepik.com@standret

Copiii mici nu înțeleg moartea, dar pot simți starea de neliniște din jurul lor.  Vorbind cu copiii despre boală sau moarte este o provocare sensibilă, dar importantă. Iată câteva sfaturi pentru a aborda aceste subiecte.



Modul în care copiii fac față situațiilor mai puțin plăcute din viața părinților variază în funcție de vârsta lor. Atunci când în familie are un loc eveniment mai puțin fericit este important să țineți cont de vârsta copilului atunci când decideți cum să faceți față acestor tipuri de situații. Pentru adulți conceptele de boală, moarte, vin cu durere, cu amintirile noastre grele, cu bagajul nostru emoțional personal atașat de conceptul de boală și moarte. Însă copiii le interpretează diferit.

Cum percep copiii aspectele neplăcute

Sursă foto: freepik.com@prostooleh

Copiii mici nu înțeleg moartea, dar pot simți starea de neliniște din jurul lor.  Ai grijă de tine și recunoaște-ți nevoia de a fi trist.  Păstrați cât mai multe rutine intacte. Rutina este o forță de protecție pentru copii în mijlocul schimbărilor majore. 

Copiii de vârstă școlară încep să înțeleagă moartea ca un eveniment final, dar este posibil să nu înțeleagă că este universală. Oferă copilului tău explicații simple și sincere despre ceea ce s-a întâmplat și apoi întreabă-l ce înțelege. Fă-ți timp pentru a lămuri orice neînțelegeri sau interpretări greșite. Copiii mici pot avea nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a găsi cuvintele care să-și exprime emoțiile și să găsească modalități de a-i ajuta să se simtă mai bine. Oferiți copiilor oportunități repetate de a vorbi despre sentimentele lor. Este mai important să asculți decât să spui cuvintele perfecte.

Adolescenții înțeleg moartea la același nivel ca și adulții. Pe măsură ce adolescenții încep să gândească abstract, s-ar putea lupta să dea un sens morții și să ia în considerare întrebări mai mari despre scopul vieții. Drept urmare, ei pot intra în activități riscante sau se pot simți vinovați pentru că sunt în viață sau mâniați din cauza lipsei de control asupra vieții și morții.

Orice întrebări pe care le au copiii ar trebui să li se răspundă cât mai sincer posibil, folosind cuvinte pe care le pot înțelege. Pe măsură ce copiii cresc, ei vor putea să asimileze mai în detaliu ceea ce sa întâmplat neplăcut cu unul dintre părinți, de exemplu.

Copiii au mult mai puține filtre decât adulții atunci când vine vorba de a întreba ce le trece prin cap sau ce îi îngrijorează. Într-o situație gravă de sănătate, este foarte probabil ca ei să pună sub semnul întrebării moartea. Nu este o problemă care ar trebui lăsată deoparte. Mesajul și termenii conversației trebuie să fie adaptate vârstei și nivelului de dezvoltare al minorului.

Este important să nu minți copilul sau adolescentul.

Ce se întâmplă dacă unul dintre părinți este diagnosticat cu o boală terminală

În cazul în care unul dintre părinți este diagnosticat cu o boală incurabilă, se recomandă să fie comunicat tristul deznodământ copilului cât mai curând posibil. Din nou, mesajul trebuie adaptat la dezvoltarea evolutivă a copilului. De exemplu, minorii sub vârsta de șapte sau opt ani nu înțeleg moartea ca fiind ireversibilă, deci, nu este adecvat să se utilizeze eufemisme precum “adormit ” sau “ este într-un loc mai bun”. Este necesar să explicăm într-un mod simplu și adecvat vârstei sale că nu a depășit această boală și nu va mai fi cu noi ”, subliniază Diana Sánchez, psiholog în sănătate specializat în perinatală și director al psihologilor din Torrelodone, pentru Hola.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel