Cum ne ajutăm copilul să își îmbunătățească memoria: Sfaturi practice

Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

În acest articol veți descoperi sfaturi practice pentru a ajuta copiii să-și dezvolte memoria cu ajutorul exercițiilor și jocurilor, care stimulează memorarea amintirilor și a informațiilor noi.

 



Cum să-i ajuți pe copii să-și dezvolte memoria? Când copiii încep să meargă la școală, se trezesc imediat nevoiți să memoreze noi concepte, formule și vocabular în alte limbi, iar memoria devine o abilitate foarte importantă. Învățarea copiilor să-și amintească cu ușurință este de mare ajutor pentru studiu, dar și pentru a nu pierde evidența momentelor importante din viața lor.

Amintiți-vă evenimentele importante

În calitate de părinți ne-am dori să ajutăm copiii să-și construiască o mulțime de amintiri care să-i însoțească cât mai mult timp. De foarte multe ori părinții se întreabă dacă copiii lor, odată ce vor crește, își vor aminti un anumit moment petrecut împreună sau dacă vor păstra amintirea unui bunic sau a unei case în care au locuit câțiva ani. Dezvoltarea memoriei pe termen lung și scurt este un exercițiu care este util în viața practică, dar care construiește partea de bagaj emoțional pe care o purtăm cu noi de-a lungul vieții.

Ce ajută memoria copiilor?

De multe ori se întâmplă să descoperim că cei mici au uitat un moment important petrecut împreună, numele profesorului de la grădiniță sau al unor colegi de clasă. Ni se pare ciudat că ei nu au păstrat în memorie acele detalii, atât de importante din moment cei ei le-au trăit. Capacitatea lor de a-și aminti este strâns legată de emoțiile resimțite în acel moment, dacă este un eveniment de scurtă durată, sau de frecvența cu care au intrat în contact cu acele informații. 

Cum să-i ajuți pe copii să-și amintească?

Memoria este o acțiune spontană, dar o putem antrena și exersa ca orice altă abilitate. Există diverse tehnici de memorie care pot fi aplicate și copiilor, dar cele mai simple și mai ușor de pus în practică în viața de zi cu zi sunt: repetarea și contextualizarea.

Reîmprospătați amintirile pentru a ajuta copiii să memoreze

Pe măsură ce vor învăța la școală, repetarea este o parte importantă a actului de amintire. Fie că vorbim despre ceea ce copiii au învățat la școală sau despre amintirile din vară, împrospătarea memoriei vă ajută adesea să nu pierdeți evidența evenimentelor și lucrurilor importante. Pentru a ajuta copiii să-și amintească, putem începe cu acțiuni simple:

     - construiește un album de amintiri: colectează fotografii ale rudelor pe care le întâlnim mai rar sau ale locurilor pe care le-am vizitat în vacanță;

    - creați conexiuni: de exemplu încercând să vă amintiți cu ce ocazie a primit o anumită jucărie.

Repetarea și spunerea ajută memoria

Copiii trebuie să reconstituie în cuvinte ceea ce au făcut, de exemplu, în weekend sau în timpul unei excursii, pentru a le fixa în memorie. Putem încerca să spunem un episod amuzant trăit împreună ca și cum ar fi un basm pentru a ajuta copiii să nu uite.

Creați context pentru fiecare memorie

Simțurile ajută memoria. Cu cât creăm mai multe conexiuni în jurul unei date de memorat, cu atât mai ușor vom reuși să o reparăm în minte. Când vine vorba de concepte învățate la școală, poate fi util să le revedeți acasă cu experimente sau activități creative care îi ajută să experimenteze ceea ce învață direct. 

Jocuri care ajută la dezvoltarea memoriei

Unele jocuri pentru copii pot fi deosebit de utile pentru antrenarea memoriei vizuale în așteptarea unor eforturi mai mari, care pot apărea de exemplu la școală. Jocurile care dezvoltă memoria sunt:

 -  jocuri de cărți tradiționale.

 - identikit-uri: se arată un obiect sau o fotografie de ziar pentru câteva secunde, apoi se pun întrebări copiilor despre ceea ce au văzut.

- învață-i cântece și versuri, sau poezii scurte, așa cum se face la școală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: copii informatii memorie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel