Cum să acționezi dacă micuțul te „prinde” în pat? Abordările ideale pentru copiii mici și mari, de la experți

Data publicării:
Cum să acționezi dacă micuțul te „prinde” în pat? Abordările ideale pentru copiii mici și mari, de la experți / FOTO: freepik.com @diignat
Cum să acționezi dacă micuțul te „prinde” în pat? Abordările ideale pentru copiii mici și mari, de la experți / FOTO: freepik.com @diignat

Relațiile intime sunt o parte naturală a vieții, dar pentru copii pot părea confuze sau neobișnuite. În aceste momente, este important să abordăm subiectul într-un mod deschis și firesc, folosind un limbaj potrivit pentru nivelul lor de înțelegere.



Este esențial să fim sinceri cu copiii și să le oferim explicații simple și clare despre ceea ce se întâmplă. Cu toate acestea, nu este necesar să oferim detalii specifice despre relațiile sexuale în acel moment. În schimb, putem sublinia faptul că părinții care se iubesc au uneori momente intime pentru a-și exprima afecțiunea și pentru a se bucura de viața lor de cuplu.

Minciuna nu ar trebui să fie o opțiune, deoarece copiii vor înțelege mai devreme sau mai târziu ceea ce se întâmplă, iar confuzia lor ar putea fi mai mare dacă descoperă adevărul în alt mod decât prin intermediul unei discuții deschise și sincere, recomandă experții de la etapainfantil.com. Astfel, abordând subiectul în mod natural și onest, putem ajuta copiii să înțeleagă și să asimileze acest aspect al vieții adulte într-un mod sănătos și respectuos.

Este mai bine să previi...

Este mai prudent să anticipezi decât să fii nevoit să corectezi consecințele. O zicală binecunoscută afirmă că „prevenția este mai bună decât vindecarea” și acest lucru este într-adevăr valabil. Dacă doriți să evitați situații inconfortabile, este esențial să luați măsuri preventive și să nu vă expuneți la riscuri inutile.

O recomandare în acest sens ar fi să asigurați că ușa dormitorului părinților este întotdeauna închisă cu cheia și să acționați cu responsabilitate. De exemplu, este înțelept să alegeți momente potrivite pentru a avea intimitate, cum ar fi atunci când copiii dorm sau când nu sunt acasă, participând la activități extrașcolare sau în alte circumstanțe care asigură confidențialitatea și confortul tuturor membrilor familiei.

Fără prea multe detalii

SURSA FOTO: freepik.com @fizel

Uneori, chiar dacă ați luat măsuri preventive, copilul dumneavoastră ar putea surprinde momentul când aveți intimitate. În astfel de situații, primul pas este să rămâneți calmi și să nu dramatizați. Este important să rețineți că copiii, mai ales cei foarte mici, nu înțeleg întotdeauna ce se întâmplă și nu pot percepe în totalitate situația.

Este important să acționați rapid și să ridicați hainele, iar apoi să gândiți pașii următori. În momentul de panică, instinctul poate să nu ofere cel mai potrivit răspuns. Prin urmare, este mai bine să scoateți copilul din încăpere și să-l așezați în alt loc, cum ar fi camera lui sau afară din dormitor, pentru a-i acorda un moment de calm și pentru a vă putea concentra pe explicarea situației într-un mod adecvat.

Atunci când sunteți calm, puteți să discutați cu copilul despre ce s-a întâmplat și să-i oferiți clarificări într-un mod potrivit vârstei și nivelului său de înțelegere.

Nu trebuie să presupui că micuțul tău a observat totul sau, dimpotrivă, că nu a observat nimic.În cazul unui copil preșcolar, este probabil să nu fie conștient de natura exactă a ceea ce se întâmplă și o explicație detaliată ar putea să îi creeze doar confuzie.

În loc să încerci să explici în detaliu, este mai bine să oferiți o explicație simplă și adecvată vârstei copilului. De exemplu, poți spune ceva de genul: „mama și tata s-au îmbrățișat pentru că se iubesc foarte mult”. Această abordare este ideală pentru copiii mici și cei foarte mici, oferindu-le o înțelegere simplă și reconfortantă a situației.

Când copiii sunt mai mari

Atunci când copiii sunt mai mari, în jurul vârstei de cinci ani sau mai mult, devine necesar să le oferiți o explicație adecvată în funcție de nivelul lor de dezvoltare. Pe măsură ce cresc, copiii devin conștienți de aspecte legate de sex mai mult decât credem noi, părinții, de aceea este important să abordăm subiectul cu sinceritate și fără dramatisme.

Este important să ai o discuție deschisă și să abordezi subiectul sexului într-un mod adecvat pentru vârsta și nivelul de înțelegere al copilului. O abordare bună este să ai o conversație scurtă și să o faci cât mai curând posibil după incident, preferabil în termen de câteva zile. Este esențial să folosești un limbaj clar, evitând termeni confuzi și să iei în considerare nivelul de asimilare al copilului tău.

Atunci când discuți cu copilul despre ceea ce s-a întâmplat, asigură-te că acest lucru se întâmplă într-un mediu privat, fără alte persoane sau distrageri în jur. Poți începe conversația amintindu-i evenimentul și scuzându-te sincer pentru situație. De exemplu, ai putea spune: „îți amintești ce s-a întâmplat ieri? Îmi pare rău că te-am surprins, avem o cheie pentru un motiv și trebuia să o folosim”.

Apoi, poți trece la o explicație simplă despre afecțiunea și iubirea dintre adulți, fără a oferi detalii suplimentare despre sex. Este important să abordezi subiectul pe un ton relaxat și să îți adaptezi explicațiile în funcție de nivelul de maturitate și înțelegere al copilului tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel