Cum să alegi babysitter-ul perfect. Lista întrebărilor pentru interviu

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

A fi departe de copii poate provoca anxietate, mai ales dacă nu ești sigur că l-ai încredințat pe cel mic persoanei potrivite. Din acest motiv este important ca alegerea babysitter-ului să fie bine gândită. Iată care sunt aspectele de evaluat.



În primul rând, desigur, capacitatea babysitter-ului de a interacționa cu copilul. În al doilea rând, trebuie verificată durata angajamentului pe care intenționează să și-l asume. Într-adevăr, este important să se asigure continuitatea.

Pune bazele unei relației babysitter-copil

Este important ca micuțul să nu se trezească plasat de la o zi la alta din brațele părinților, la cele ale unei persoane necunoscute. Trecerea la lăsatul exclusiv în grija babysitter-ului trebuie să se facă treptat.

Este important să prețuiești ceea ce face babysitter-ul pentru copil, evitând să discuți despre orice diferențe sau nemulțumiri în fața copilului, situație care ar transmite un sentiment de nesiguranță: de fapt, copilul ar simți că părinții îl lasă pe mâna unei persoane pe care o consideră inadecvată.

Mulți copii se atașează de babysitter-ul lor și formează o legătură profundă cu el. Ei fac multe activități pe care, de altfel, cu părinții lor nu le pot face din cauza absenței. Respectă această legătură și evită să devii gelos. 

Cum să alegi babysitter-ul?

Există babysitter-ul ideal? Poate nu, dar cel ”potrivit” cu siguranță există! Pentru a-l identifica, un interviu profesional poate oferi indicii utile pentru a ști că ai găsit dădaca potrivită pentru copilul tău.

Ori de câte ori este posibil, se recomandă ca interviul să se desfășoare acasă. Babysitter-ul are astfel ocazia să cunoască locul în care își va petrece ziua și să vadă copilul de care va trebui să aibă grijă.

Din felul în care interacționează cu el, deja la prima întâlnire, se desprind mai multe elemente valoroase: prea multă insistență în dorința de a stabili contactul arată puțină experiență sau anxietate excesivă.

Mai bine un babysitter care, deși este afectuoasă, nu se preface că îl cucerește pe micuț de la prima vedere. 

Întrebări la interviu pentru babysitter

Acestea sunt câteva întrebări care ar trebui puse persoanei care va trebui să aibă grijă de copiii noștri pentru a-și evalua aptitudinea și experiența:

- Ce experiențe a avut cu alți copii?

- Ce școli a urmat?

- Care a fost ultima slujbă pe care a făcut-o? Are referințe bune?

- De ce a părăsit postul anterior?

- De ce vrea să lucreze cu copiii?

- Crede că cei mici ar trebui pedepsiți?

- Care sunt limitele pe care ar trebui să le pună copiilor?

- Ce se întâmplă dacă micuțul refuză să mănânce?

- Cum se comportă dacă face furie pentru că vrea să se uite la televizor sau nu vrea să doarmă?

- Cum se comportă în cazul unui accident: o tăietură, o lovitură la cap, o arsură?

- Cum se comportă în caz de urgență: conducta de apă se rupe, sistemul de încălzire nu funcționează... 

- Cum ar descrie o zi obișnuită petrecută cu copilul tău?

- Ce jocuri ar putea face cu micuțul?

Dacă babysitter-ul este străin, este important să verificați și nivelul de cunoștințe de limba română. Pot exista situații de urgență în care cunoașterea limbii române scris/ vorbit este esențială.

Condițiile ”contractului”

Pentru a nu avea probleme, definirea condițiilor și eventual punerea lor în scris este un lucru esențial pentru a evita neînțelegeri ulterioare.

Iată câteva aspecte:

- Durata perioadei de probă și perioada de preaviz în cazul încetării relației.

- Program de lucru, salarii orare, zilnice, săptămânale sau lunare, plata orelor suplimentare, sărbători, sărbători legale, indemnizație de concediere, perioade de odihnă în timpul zilei, permise, boli.

- Definirea abilităților: pregătirea meselor, spălatul rufelor, ținerea în ordine în camera micuțului, scoaterea lui (cât de des, unde, cu cine...), orice ajutor casnic.

- Tipul de comportament pe care trebuie să-l aibă cu copilul.

- Angajamentul de a-l păstra întotdeauna curat și ordonat.

- Pregătirea meselor și gustărilor conform regulilor stabilite.

- Criteriile privind acordarea bomboanelor, dulciurilor, sucurilor...

- Utilizarea telefonului, televizorului, posibilitatea de a primi oameni acasă, fumatul, cumpărăturile, consumul de alimente.

- Lista oricăror alergii, intoleranțe și gusturi speciale ale copilului.

- Numerele dvs. de telefon și cele de urgență: pompieri, ambulanță, medic, o persoană de contact în orice eventualitate. Este recomandabil ca numerele de telefon să fie și la îndemână lângă telefon.

Sfaturi pentru acceptarea babysitter-ului de către copii

La prima întâlnire cu babysitter-ul, mama ar trebui să evite să plece. Pentru început cel mai bine e sa petreceți câteva zile împreună.

În timp ce vorbesc, mama ar trebui să țină copilul în brațe, astfel încât să se simtă în largul lui. În acel moment, babysitter-ul ar putea încerca o abordare, dar întotdeauna discretă și respectuoasă cu reticența firească a copilului.

Dacă copilul răspunde atenției babysitter-ului și se uită în jur, semn că nu este speriat sau enervat, poate fi așezat pe jos cu jucăria lui preferată. Și apoi sugerează-i bonei să se apropie de el încet.

Dacă în primele abordări cei doi simpatizează, mama poate încerca să scape câteva minute, având grijă să-l salute mereu pe copil, chiar dacă este foarte mic și nu vorbește încă sau dacă este absorbit de joc.

Dacă, în schimb, micuțul plânge, mama poate interveni cu îmbrățișări și fraze dulci, liniștindu-l cu promisiunea că se va întoarce cât mai curând. 

Dacă ieșirea nu poate fi amânată, este totuși mai bine să nu plece pe furiș: simțindu-se înșelat, copilul va avea tendința să nu mai aibă încredere în ea. Este mai bine să iei cinci minute și să-i explici copilului că mama se va întoarce în curând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: babysitter copii sfaturi utile




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel