Cum să faci co-parentingul să funcționeze?

Data publicării:
Fotografie de la Pixabay/ Pexels
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Părintele în comun este cea mai bună opțiune pentru copii, dar necesită ca părinții să aibă o anumită maturitate și un anumit set de abilități. Aflați care sunt acestea!



Astăzi vorbim despre co-parenting. A avea un copil este o responsabilitate pe tot parcursul vieții. Și acest lucru este independent de dezvoltarea relației. 

Multe căsătorii și legături afective se încheie, dar dacă sunt copii implicați, aceștia își păstrează dreptul de a fi îngrijiți de ambii părinți. Cu toate acestea, se întâmplă că respectarea acestei premise presupune împărțirea timpului, ajungerea la acorduri și comunicarea adecvată.

Pe de altă parte, este important de știut că aceasta nu este singura opțiune disponibilă. De exemplu, atunci când părinții s-au despărțit în relații proaste și nu pot sau nu doresc să aibă din nou contact, este posibil să optați pentru parenting paralel. Cu toate acestea, acolo unde este posibil, este de preferat să se implementeze co-parenting, deoarece conferă beneficii mai mari minorilor. Să vedem de ce.

Componentele fundamentale ale co-parentingului

Dar în ce constă de fapt co-parenting? Potrivit unui articol publicat în Clinical Child and Family Psychology Review, există patru componente cheie de luat în considerare:

Sprijin reciproc. În loc să se vadă ca rivali sau să aibă o luptă pentru putere, ambii părinți lucrează ca o echipă. Adică se susțin reciproc și formează un front unit în ceea ce privește educația copiilor.

Acorduri privind diferențele și valorile legate de parenting. Ei sunt capabili să negocieze și să respecte punctele de vedere ale celuilalt pentru a ajunge la acorduri cu privire la problemele cheie ale parentale. În felul acesta găsesc un consens pentru a urma aceeași linie.

Diviziunea muncii parentale. Timpul cu copiii este împărțit, la fel cum sunt distribuite diferitele sarcini. Ambii lucrează împreună pentru a le oferi copiilor lor cele mai bune condiții posibile.

Gestionarea bună a interacțiunilor familiale. Comunicarea între adulți este fluidă și sănătoasă. În acest sens, conflictele sunt evitate cu orice preț, mai ales în fața copiilor. Sunt chiar împărtășite unele momente speciale, cum ar fi zilele de naștere sau evenimentele școlare.

2. Fotografie... (pexels-elina-fairytale-3807571_78006500.jpg)

Pentru copii, divorțul sau separarea părinților poate fi o sursă semnificativă de stres. În multe ocazii, această distanță duce la o pierdere a resurselor economice pentru unitatea familială, precum și la o reducere a contactului cu unul dintre părinți. Și, potrivit Cantón și Justicia (2007), acest lucru crește riscul de disconfort și probleme de comportament în viitor.

Aflați cum puteți face co-parenting să funcționeze

Deși există unele cazuri în care nu se poate practica co-parenting, pe cât posibil este convenabil să se adopte acest model. Dar cum să funcționeze pentru toți cei implicați? În continuare, vă oferim câteva sfaturi și trucuri în acest sens.

Stabiliți așteptări adecvate

Ambii părinți trebuie să se pregătească separat pentru această tranziție și să stabilească ce așteaptă de la ei înșiși și unul de celălalt în ceea ce privește educația parentală. Ulterior, va fi necesar să împărtășim aceste așteptări, să negociem și să ajungem la acorduri care să satisfacă ambele părți.

Construiți o relație bună între ambii părinți

Este esențial ca ambii părinți să fie capabili să mențină o relație cordială fără resentimente, vina și lupte pentru putere. Acest lucru le va permite să se sprijine reciproc, să împărtășească autoritatea, să comunice asertiv și să coexiste atunci când este necesar.

Menține o comunicare deschisă și fluidă

În cazul parentingului în comun, comunicarea între părinți trebuie să aibă loc fără intervenția terților. Din acest motiv este esenţial ca ei să ştie să menţină mereu deschise canalele de dialog. Prin urmare, se urmărește stabilirea unui front comun în parenting și nu împărțirea atât de mult viața copilului.

Să știi să negociezi și să cedezi

Este important să înțelegem că ceea ce predomină întotdeauna sunt nevoile copiilor și bunăstarea lor. Și asta, de multe ori, va însemna că părinții știu să cedeze și să negocieze. Deoarece nu crește singur, trebuie să existe deschidere către ascultarea punctelor de vedere ale altor oameni și respect și considerație față de ei. Amintiți-vă că evitarea discordiei este una dintre chei.

Oferă stabilitate și consistență

Acest lucru implică ajutarea copiilor să urmeze aceleași rutine și programe în ambele case și să nu facă schimbări bruște în viața lor. Este bine ca ambii părinți să locuiască în apropiere. Acest lucru va face mai ușor pentru copii să-și contacteze prietenii și rutinele zilnice, precum și să evite pierderile mari de timp în călătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel