Cum să faci față pierderii unei sarcini: Decesul perinatal

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

În acest articol veți descoperi cum să faceți față pierderii bebelușului în timpul sarcinii, în timpul nașterii sau după naștere, un eveniment dureros care afectează una din șase femei.



Ce este decesul perinatal

Decesul perinatal este un termen medical utilizat pentru a descrie decesul unui copil în perioada perinatală, care începe la 28 de săptămâni de sarcină și se încheie la 7 zile după naștere. Acest termen acoperă două situații principale:

Deși decesul perinatal poate fi cauzat de mai multe factori, unele dintre cele mai frecvente cauze includ complicații ale sarcinii, tulburări ale placentelor, probleme legate de dezvoltarea fătului sau complicații ale nașterii. În multe cazuri, cauza exactă a decesului poate fi determinată printr-o examinare medicală detaliată și investigații suplimentare.

Decesul perinatal este o experiență tragică și dificilă pentru părinți și familii. Este un eveniment care îi afectează profund pe cei în cauză și poate avea consecințe foarte grave asupra sănătății personale, de cuplu și familie.

Izolarea și singurătatea

Decesul perinatal are caracteristicile tipice tuturor deceselor, inclusiv avortul spontan, și trebuie trăit zi după zi pentru a fi procesat. Dar este mai ușor de spus decât de făcut, pentru că, în timp ce toată lumea spune că „trebuie să procesăm”, puțini își dau osteneala să explice ce înseamnă cu adevărat să procesezi, explicând cum se trece printr-un doliu, care sunt lucrurile utile de știut, care sunt capcanele care apar în timpul procesării acestuia.

Mulți vorbesc din auzite, despre lucruri pe care adesea nu le știu sau nu le înțeleg. Această superficialitate alimentează, din păcate, tabuul din jurul doliului și judecățile în jurul strategiilor de procesare a acestuia, frecvent etichetat drept „ciudat”, „excesiv”, „extravagant”, „nepotrivit”. Absența unor referințe culturale clare amplifică sentimentul de izolare și singurătate al celor care sunt copleșiți de doliu perinatal.

Dimensiunea subiectivă a doliului

Confruntarea cu decesul perinatal nu este deloc ușoară. Doliu are o dimensiune profund subiectivă: plângem copilul pierdut, relația ruptă, proiectele care nu vor fi niciodată îndeplinite. Plângem, uneori, din cauza sentimentului de singurătate de care te simți înconjurat. Plângem pentru efortul de a fi nevoit să explici că «nu a fost doar un făt. A fost un copil, al meu. Era copilul pe care îl așteptam, dar...

Ținerea la distanță a durerii

O mare parte din efortul zilnic al femeilor care au suferit un deces perinatal, cel puțin la început, are ca scop ținerea durerii la distanță, fără a-i oferi prea mult spațiu, și de cele mai multe ori acestea se scufundă în muncă epuizantă.

Doliu din primele luni este atotcuprinzător. Ocupă tot spațiul interior și adesea și cel extern. El influențează alegerile și comportamentele chiar și atunci când cineva încearcă să „preia controlul asupra vieții”.

De fapt, nu poți alege când să simți doliu și când să-l lași deoparte. Nu poți ști, înainte de a se întâmpla, cum vei reacționa la întrebările altora, la fețele lor, la prezența lor... inclusiv la tăcerea lor. 

Procesul de doliu seamănă cu un labirint: obligă uneori să ia întorsături goale, să se întoarcă în locuri deja văzute, să ascuți simțurile pentru a se putea orienta într-un mediu nou și nu prea prietenos. Procesarea durerii este mai ușor dacă te înarmezi cu răbdare, dacă ai încredere în tine și în posibilitățile tale și dacă poți cere ajutor.

În general, după 18 sau 24 de luni, sosește momentul mult așteptat în care doliul trece de la atotcuprinzător la marginal, devenind parte din biografia noastră fără a o ocupa în întregime, împiedicându-ne să trăim.

Acesta este momentul în care procesul de prelucrare se consideră încheiat: pentru a ajunge acolo, femeile și familiile afectate de pierderea perinatală trebuie să poată trăi experiența doliu primind sprijinul potrivit și sprijinul competent din partea tuturor, prieteni, familie, profesioniști.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: deces perinatal doliu sarcina




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel