Cum să le explici copiilor că nu ar trebui să aibă încredere în străini

Data publicării:
Fotografie de la Marcos Felipe/ Pexels
Fotografie de la Marcos Felipe/ Pexels

Copiii tind să vorbească cu toată lumea și, deși a fi amabil este un lucru bun, trebuie să înțelegi că nu trebuie să fii atât de deschis cu toată lumea.



Să le explici copiilor că nu ar trebui să aibă încredere în străini nu este întotdeauna ușor, dar este esențial ca aceștia să înțeleagă diferența dintre a fi amabili cu ceilalți și a fi în siguranță.

Este foarte important ca toți părinții să aibă acest tip de conversație cu copiii lor, deoarece acest lucru îi va ajuta să înțeleagă cum să acționeze în anumite circumstanțe.

Cu toții am crescut cu această povață: „Nu vorbi cu străinii”. Frica de necunoscut ne-a însoțit mereu, uneori în mod justificat și alteori mai puțin.

Copiii tind să vorbească cu toată lumea și, deși a fi amabil este un lucru bun, trebuie să înțelegi că nu trebuie să fii atât de deschis cu toată lumea.

Copiii trebuie să fie învățați diferența subtilă dintre a fi amabili și a fi în pericol. Să vedem împreună cum să explicăm copiilor că nu ar trebui să aibă încredere în străini.

Cum să le explici copiilor că nu ar trebui să aibă încredere în străini

Este foarte ușor să captezi atenția unui copil cu o jucărie sau un cadou. Pentru a te asigura că copilul tău știe ce să facă, ar trebui să-i pui întrebări precum: „Ce ai face dacă un adult ți-ar oferi bomboane sau jucării? Sau ce se întâmplă dacă o persoană pe care nu ai întâlnit-o niciodată ți-ar spune să-l ajuți să-și găsească cățelul pierdut?”

Va trebui să așteptați să răspundă și apoi să-i explicați că, așa cum nu ar trebui să mângâie un câine pe stradă, nu ar trebui să vorbească niciodată cu oameni pe care nu îi cunoaște. El va putea face asta doar atunci când va fi cu tata, mama sau orice alt adult în care are cu adevărat încredere. De asemenea, dacă un adult de încredere se comportă ciudat, ar trebui să anunțe imediat mama sau tata.

2. Fotografie... (pexels-josh-willink-853408_86818100.jpg)

Foto: Josh Willink/ Pexels

Dacă copilul dumneavoastră vă întreabă de ce nu poate obține bomboana sau jucăria sau nu poate ajuta la găsirea cățelușului pierdut, vă sfătuim să nu spuneți lucruri precum „Pentru că vă pot răpi”.

 Este mai bine să folosiți expresii precum: „Deși majoritatea oamenilor sunt buni, există unii oameni care nu sunt și nu știu cum să protejeze copiii”. În plus, este important ca copiii tăi să știe că nu ar trebui să meargă niciodată nicăieri fără permisiunea sau acordul tău.

Este necesar să rețineți că, uneori, copiii ar putea avea nevoie să apeleze la adulți pentru ajutor și, prin urmare, ar trebui să vorbească neapărat cu persoane pe care nu le cunosc. Spune-i copilului tău că, dacă, de exemplu, se pierde într-un loc public, ar trebui mai întâi să vorbească fie cu un angajat al magazinului, fie cu o mamă cu alți copii.

Învață-l să aibă încredere în instinctele lui

Copiii trebuie să fie învățați să aibă încredere și în instinctele lor. Cele mai multe abuzuri sexuale au loc cu adulți pe care copilul îi cunoaște deja, așa că este extrem de important ca acesta să știe bine de rău.

3. Fotografie... (pexels-agung-pandit-wiguna-1128317-1_26673300.jpg)

Foto: Pandit Winguna/ Pexels

Ai putea oferi o explicație ca aceasta: „Dacă începi să te simți ciudat, ar trebui să asculți ce îți spun instinctele. Stai departe de oricine te face să te simți rău și contactează imediat un adult în care ai încredere.”

De exemplu, ar putea fi o idee bună să aveți o listă de reguli atârnată pe frigider, pe care copiii să le poată vedea în fiecare zi și din care să învețe. Lista ar trebui să includă expresii precum: „Nu există secrete în această familie. Dacă cineva îți spune să păstrezi un secret, trebuie să-i spui imediat mamei sau tatălui.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel