„Dacă e să-l înveți o singură abilitate pe copilul tău, să fie aceasta”, spune un psiholog. „Influențează tot: relațiile, școala, încrederea!”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
„Dacă e să-l înveți o singură abilitate pe copilul tău, să fie aceasta”, spune un psiholog. „Influențează tot: relațiile, școala, încrederea!” / FOTO: freepik.com @talkinapa
„Dacă e să-l înveți o singură abilitate pe copilul tău, să fie aceasta”, spune un psiholog. „Influențează tot: relațiile, școala, încrederea!” / FOTO: freepik.com @talkinapa

Această abilitate este fundamentul încrederii, al performanței școlare și al relațiilor sănătoase. Un psiholog explică de ce este cea mai importantă lecție de viață pentru un copil.



Nu alfabetul, nu tabla înmulțirii, nu regulile de politețe sunt pe primul loc!

„Dacă e să-i înveți o singură abilitate copilului tău, atunci să fie aceasta: reglarea emoțională, spune psihologul Dorte Engelund, specialist în psihologia copilului.

Această capacitate, aparent invizibilă, este de fapt fundația pe care se construiește tot: cum face față frustrării, cum reacționează în fața unui eșec, cum se raportează la ceilalți și, poate cel mai important, cum se vede pe sine.

CITEȘTE ȘI Specialiștii în educație susțin că părinții care aplică aceste principii cresc, fără efort, copii care nu au nevoie de țipete sau pedepse ca să se poarte frumos

Ce înseamnă, de fapt, reglarea emoțională?

SURSA FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Reglarea emoțională este abilitatea copilului de a recunoaște ce simte, de a pune în cuvinte acele trăiri și de a găsi moduri sănătoase de a le exprima sau gestiona.

Nu înseamnă să nu plângă sau să nu se supără. Înseamnă, mai degrabă, să nu fie prizonierul emoțiilor sale.

„Un copil care știe să își recunoască furia și să o exprime fără să lovească sau să țipe este un copil care va ști, peste ani, să comunice într-un cuplu. Un copil care înțelege ce înseamnă frustrarea și o gestionează fără să renunțe va deveni un adult care nu se sperie de eșecuri”, explică psihologul.

De ce e atât de importantă această abilitate?

Studiile arată că acei copii care au un nivel mai bun de autoreglare emoțională au note mai bune, relații mai echilibrate cu colegii și o stare de bine mai ridicată.

„E temelia stimei de sine. Un copil care înțelege ce simte și știe cum să gestioneze emoțiile va fi mai puțin tentat să se compare, să se simtă copleșit sau respins”, adaugă specialistul.

Cum o putem cultiva acasă, în mod natural?

Dă-i un limbaj pentru emoții. Nu-i spune doar „nu mai plânge”. În schimb, poți spune: „Înțeleg că ești trist, vrei să vorbim despre asta?”

Fii oglinda lui emoțională. Copiii învață cum să se calmeze privind cum o facem noi.

Nu corecta emoția, ci comportamentul. E ok să fie furios. Nu e ok să lovească. Acceptă emoția, setează limite pentru comportament.

Povestiți seara despre emoțiile zilei. Ce te-a făcut fericit azi? Ce te-a supărat? Ce ai făcut ca să te simți mai bine?

Când începe învățarea acestei abilități?

„De la naștere. Chiar din brațele părintelui. Copiii învață emoțiile prin relație. Dacă sunt liniștiți, înțeleși, acceptați, învață că emoțiile sunt sigure. Și că pot trece peste ele cu ajutor”, subliniază psihologul.

VEZI ȘI:

Mulți părinți cred că un copil inteligent emoțional nu plânge și nu se enervează. Alexandra Șerb: „Această «liniște» poate ascunde frică” / VIDEO

Tendințele părinților din ziua de azi care îi înspăimântă pe psihologi: „Parentingul modern a luat-o razna!”

„Profesorii, prinși între sistemul rigid, învechit și copiii care țipă din toți rărunchii «cu noi nu merge așa»” Alexandra Șerb, despre cum a ajuns școala un câmp de luptă emoțional / VIDEO

Inteligența emoțională, „lecția” uitată din școală. Alexandra Șerb avertizează: „Părinții pun bazele, dar ideal ar fi ca profesorii să continue, nu să vadă doar «copilul e problematic»” / VIDEO

Exerciții practice pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii. Alexandra Șerb: „Degeaba îi spun «ești furios, hai să respirăm». Nu-l ajută!” / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel