Pedeapsa colectivă (sau de grup) apare atunci când întreaga clasă, sau un grup mai mare, este sancționat din cauza comportamentului unui singur elev.
Exemple frecvente includ: pierderea orei de recreație pentru toți, din cauza unui copil gălăgios, sau orice responsabilitate impusă întregii clase pentru greșeala câtorva.
Pentru profesori poate părea o soluție rapidă și eficientă: toată lumea se conformează din teamă sau din presiunea de grup. În realitate, însă, este o imagine superficială a disciplinei eficiente.
SURSA FOTO: Freepik.com@gpointstudio
Într-un articol publicat pe Edutopia, profesorul american Paul Emerich France explică de ce metode precum pedeapsa colectivă nu dau rezultate și propune în locul lor intervenții individuale, constructive, care susțin dezvoltarea elevilor și un climat sănătos în clasă.
Elevii care respectă regulile se simt nedreptățiți și încep să piardă încrederea în autoritate. Ei învață că efortul lor nu contează și că nu vor fi recompensați pentru comportamentul bun.
Elevii nu ajung să reflecteze asupra comportamentului greșit, ci doar trec peste consecințe fără să înțeleagă despre ce este vorba - responsabilitatea individuală este erodată.
SURSA FOTO: Freepik.com@tonodiaz
Intervenții rapide, direcționate. În loc să sancționeze toată clasa, profesorul poate acționa punctual: să se apropie de elevul care deranjează, să folosească un semnal non-verbal sau să inițieze o tranziție scurtă care să redirecționeze atenția grupului, potrivit profesorului american.
Pauză de reflecție pentru profesor. În momentele de frustrare, este esențial ca adultul să se oprească și să se întrebe: cine a greșit, de fapt? Este corect să reacționez față de toți?
Este importantă aprecierea elevilor care colaborează, nu penalizarea nedreaptă a tuturor, mai scrie acesta.
Repararea situației, dacă pedeapsa colectivă a fost aplicată. Dacă a reacționat la impuls și a impus o măsură generală, profesorul își poate asuma public greșeala: oprește pedeapsa, le explică elevilor de ce revine asupra deciziei și acționează individual față de comportamentul problematic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.