De ce se culcă adolescenții atât de târziu: Nu sunt leneși și nici iresponsabili. Iată adevăratele motive

Data publicării:
Fotografie de la John-Mark Smith/ Pexels
Fotografie de la John-Mark Smith/ Pexels

Când adolescenții au de ales, se culcă aproape în zori și se trezesc după amiază. Cu toate acestea, ei nu o fac din lene sau rebeliune. Vrei să știi motivele acestui obicei? Vă vom spune.



Este ora 3:00 și în timp ce ești tu ești la a doua repriză de somn, copilul tău încă nu a adormit. Cel mai probabil este pe rețelele sociale și interacționează cu prietenii.

De ce se culcă adolescenții atât de târziu? Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că nu doarme până târziu doar pentru ca să te enerveze și să te facă să-ți pierzi cumpătul când încerci să-l trezești la școală a doua zi dimineață. Nici din lene, iresponsabilitate sau rebeliune. Mai degrabă, el doarme pentru că biologia lui îi spune să doarmă.

Somnul este o nevoie fiziologică esențială, deoarece sunt necesare o cantitate specifică și o calitate puternică pentru a satisface nevoia de odihnă. Știm cu toții că trebuie să dormim pentru ca corpul și mintea noastră să funcționeze corect. Cu toate acestea, nu toți oamenii au nevoie de aceeași cantitate de somn. Deși există anumiți parametri, adevărul este că nu există un răspuns universal și decisiv în acest sens.

Timpul de odihnă recomandat, de fapt, variază considerabil în funcție de vârsta persoanei. În special, nou-născuții dorm în medie 15 ore pe zi, în timp ce idealul pentru cei peste 65 de ani este să se odihnească 7 sau 8 ore.

De ce adolescenții se culcă târziu 

Majoritatea adolescenților se culcă târziu și se trezesc târziu. Ceasul deșteptător care sună la 7:00 devine cel mai rău coșmar al lor. În general, tinerii își încep ziua la prânz.

2. Fotografie... (pexels-kha-ruxury-4466765_52518000.jpg)

Foto: Kha Ruxury/ Pexels

Un studiu realizat în Columbia, de Neuroscience Research Group, oferă câteva concluzii în acest sens. De exemplu, clarifică faptul că în această etapă a vieții există o întârziere de aproximativ două ore în apariția somnului nocturn și în timpul trezirii. Această modificare se explică prin influențe hormonale asupra secreției de melatonină și prin mecanisme de reglare a ciclului somn-veghe.

În conformitate cu această cercetare, neurologul și biologul David Bueno explică că tinerii adorm noaptea târziu din cauza procesului de maturare prin care trece glanda pineală în acest moment al vieții. Trebuie avut în vedere faptul că această structură a creierului joacă un rol fundamental în modularea somnului și a ciclului circadian.

Conectarea cu alți tineri

Nu putem uita contextul în care sunt cufundați adolescenții. Pe de o parte, știm că aceasta este faza evolutivă a activității sociale prin excelență. 

În acest sens, legătura cu semenii este centrală și influențează toate aspectele vieții, inclusiv somnul, atât prin întâlniri față în față, cât și prin comunicare digitală. La rândul său, dorința de a se simți incluși îi determină să sacrifice ore de somn.

3. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-10598035_30868100.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Dragostea

Un alt factor care afectează adesea foarte mult rutina de somn a adolescenților este dragostea. Cei care se îndrăgostesc pentru prima dată au tendința de a experimenta nopți mai intense, care pot implica componente erotice, cognitive și emoționale. Tăcerea și întunericul nopții te invită să simți, să gândești, să iubești sau să plângi intens.

Tehnologia

În fine, numărul mare de dispozitive tehnologice pe care majoritatea tinerilor le au în camerele lor intensifică întârzierea de a merge la culcare. Divertismentul prin telefoane mobile, tablete și televizoare sau computere devine nelimitat, împiedicând odihna satisfăcătoare.

Utilizarea fără discernământ a tehnologiei poate duce la consecințe negative asupra sănătății mintale, pe lângă efectele asupra rutinei de somn.

O problemă cu mai multe cauze

Faptul că adolescenții stau trezi noaptea nu poate fi explicat doar printr-un singur motiv. Dimpotrivă, există aspecte neurobiologice, contextuale și psihologice care contribuie la acest obicei care deseori îi face pe adulți să se simtă inconfortabil. Cu toate acestea, este esențial să renunți la ideea că tinerii dorm până la amiază pentru că sunt leneși sau iresponsabili.

Adevărul este că adesea încearcă să se adapteze la o realitate diferită de nevoile lor. De fapt, nevoile biologice din timpul adolescenței în raport cu somnul contrastează cu cerințele școlarizării . Școlile secundare își deschid porțile foarte devreme dimineața și obligă elevii să-și întrerupă perioadele de odihnă într-un mod artificial și incomod.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel