Deget prins în ușă la copii: Cu remediul bunicii nu ai cum să dai greș

Data publicării:
Fotografie de la Ketut Subiyanto/ Pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto/ Pexels

În momentul în care când cel mic începe să se târască sau să meargă, inevitabil apar și micile accidente: lovituri la cap, căzături spectaculoase și să nu uităm de degetul prins în ușă sau în vreun sertar.



Micul explorator, curios din fire, riscă ca în explorările sale zilnice, să-și facă rău. O descoperire interesantă pentru toți copiii sunt ușile care se mișcă sau sertarele care ascund mici comori. Dar aceste uși și foarte periculoase, iar situația în care copilul are un deget prins în ușă nu e necunoscută părinților, deoarece imediat se activează alarma.

Dincolo de prezentarea lejer ironică trebuie să conștientizăm că nu e deloc de neglijat acest pericol. Copiii își pot bloca degetele în uși, fie pe partea care se deschide, fie pe partea balamalei. Când se întâmplă un deget prins în ușă, este foarte periculos, copiii putând ajunge cu degetele zdrobite, fracturate sau chiar în situația de amputare.

Citește și: O fetiță de 11 luni s-a înecat în toaletă: Un incident care se putea evita

Ce să faci

La copii, accidente precum un deget zdrobit se pot întâmpla frecvent. În aceste cazuri, aplicarea gheții și administrarea unui analgezic precum paracetamolul (urmând sfatul medicului) poate ajuta. Pe lângă aceasta, este utilă spălarea degetului cu apă și săpun iar în cazurile de sângerare, după spălarea și curățarea acestuia, este utilă aplicarea unei soluții care să permită vindecarea plăgii și evitarea infecțiilor.

Dacă situația nu se îmbunătățește, ar fi o idee bună să sunați la medic, mai ales în prezența acestor afecțiuni:

- Pielea este foarte sfâșiată

- Sângerarea nu se oprește după zece minute de compresie

- Durerea crește

- Copilul nu poate mișca, extinde sau îndoi degetul

- Umflarea nu scade în ciuda pachetelor de gheață

- Unghia este deteriorată (ruptă, ridicată sau decojită)

- Degetul pare deformat

- Apar semne de infecție

- Copilul nu reia utilizarea degetului în mod normal în decurs de o săptămână

Citește și: „Învață-ți copilul acest gest și îi poți salva viața!” O mămică împărtășește părinților care ar trebui să fie primul lucru pe care să îl învețe micuțul

Remediul bunicii

În cazul degetului prins în ușă, trebuie să aplicați imediat gheață. Gheața, de fapt, încetinește circulația sângelui în zona rănită și în acest fel reduce umflarea acestuia. Practic, gheața are efect anestetic reducând durerea,

Cu gheața aplicată, încearcă să ții degetul ridicat (cu vârful în sus)  astfel limitezi circulația sângelui în zona rănită și, în consecință, și umflarea. Pe lângă aceste măsuri simple, puteți lua și un analgezic (urmând întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră) pe bază de paracetamol sau ibuprofen pentru a face durerea să dispară. Cu toate acestea, dacă situația nu se îmbunătățește, așa cum am spus mai sus, trebuie să consultați medicul dumneavoastră.

Ce să nu faci când copilul și-a prins degetul în ușă

Există două lucruri pe care nu ar trebui să le faci în cazul unui deget prins în ușă:

Nu înfășura strâns degetul, compresia este uneori utilizată pentru alt tip de leziuni, cum ar fi o întindere a încheieturii mâinii sau o entorsă a genunchiului. Acest lucru poate reduce fluxul sanguin și, la rândul său, oxigenul și substanțele nutritive de care degetul are nevoie pentru a se vindeca.

Nu atela un deget zdrobit, deoarece poate afecta circulația sângelui. Acest lucru va fi realizat doar de către medicul specialist.

Citește și: Letal în doar 2 ore: Ce trebuie să faci când copilul înghite o baterie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel