Efectele secundare ale paracetamolului în timpul sarcinii

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

În caz de durere sau febră în timpul sarcinii, paracetamolul, ingredientul activ al tahipirinei, este unul dintre puținele medicamente care pot fi luate cu relativă siguranță, deși, ca toate medicamentele, este esențial să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de utilizare. 



Cu toate acestea, medicamentele fără prescripție medicală bazate pe alte ingrediente active, cum ar fi ibuprofenul sau ketoprofenul, precum și aspirina în doze mari, nu sunt, în general, recomandate. Să încercăm să înțelegem de ce.

Este posibil să luați paracetamol în timpul sarcinii?

Paracetamolul în timpul sarcinii trebuie utilizat cu prudență, la doza potrivită, timp limitat și în caz de nevoie reală, deoarece, ca toate medicamentele, poate avea efecte secundare (le vom analiza mai detaliat în paragraful următor).

În orice caz, dozele de paracetamol în timpul sarcinii nu trebuie să depășească cele recomandate pentru adulți, adică maxim 3 grame în 24 de ore. Dozele mai mari, de fapt, pot fi dăunătoare pentru ficat. În general, se recomandă să luați un comprimat de 500 mg la fiecare 4 ore (maximum șase comprimate pe zi) sau un gram (două comprimate de 500 mg sau unul de 1.000 mg) la fiecare opt ore.

Aportul trebuie limitat în timp și dacă disconfortul persistă cel mai bine este să consultați medicul de familie sau ginecologul, care va evalua cât mai bine situația clinică.

Efectele secundare ale paracetamolului în timpul sarcinii

Paracetamolul este un medicament care, în general, este eliminat de către ficat, dar care în doze excesive poate provoca insuficiență hepatică acută, adică o afectare potențial letală a organului și a funcțiilor acestuia. 

Care sunt riscurile de a lua paracetamol în timpul sarcinii pentru făt? Dovezile în acest sens au apărut abia în ultimii ani și nu sunt încă pe deplin consolidate, dar întăresc recomandarea de a utiliza paracetamol cu precauție extremă în timpul gestației.

 Potrivit unor studii, de fapt, utilizarea prelungită a medicamentului ar putea avea efecte pe termen lung asupra dezvoltării psihofizice a fătului.

Cercetările din 2022 au arătat că acei copii ai căror mame au folosit paracetamol în al treilea trimestru au avut scoruri semnificativ mai mari la scalele care măsoară problemele de somn și atenție la vârsta de 3 ani.

 Dovezile care rezultă din această cercetare și din alte cercetări au determinat un grup de experți să solicite o revizuire a recomandărilor utilizate în Statele Unite. În special, cercetătorii subliniază că paracetamolul în timpul sarcinii ar putea modifica dezvoltarea fătului, crescând riscul de tulburări de neurodezvoltare și probleme cu sistemul urogenital.

Unele studii au emis ipoteza, dar nu au demonstrat, că expunerea la paracetamol în timpul sarcinii ar putea avea consecințe asupra dezvoltării psihomotorii a copiilor și poate provoca unele malformații și probleme în dezvoltarea cognitivă și lingvistică.

În special, administrarea de paracetamol în primul și al doilea trimestru de sarcină ar putea crește riscul de criptorhidie (eșecul testiculelor de a coborî în scrot), în timp ce administrarea de paracetamol în al doilea și al treilea trimestru a fost asociată cu un risc crescut de alte probleme urogenitale și de reproducere.

Este interzis să iei paracetamol în timpul sarcinii?

Având în vedere că există puține analgezice și medicamente antipiretice sigure în timpul sarcinii și că febra și durerea pot avea în continuare efecte negative asupra fătului, utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii nu poate fi interzisă. 

Recomandarea este să vă consultați medicul dacă aveți îndoieli și să utilizați cea mai mică doză eficientă pentru cel mai scurt timp posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: medicamente paracetamol sarcina





DC Media Group Audience
pixel