Efectul sarcasmului asupra copiilor. Pericolul subtil al ironiei și al umorului ostil în relația părinte-copil

Data publicării:
Efectul sarcasmului asupra copiilor. Pericolul subtil al ironiei și al umorului ostil în relația părinte-copil / FOTO: freepik.com @user15094161
Efectul sarcasmului asupra copiilor. Pericolul subtil al ironiei și al umorului ostil în relația părinte-copil / FOTO: freepik.com @user15094161

Copiii învață să interacționeze cu cei din jur observând modul în care părinții și alți adulți comunică între ei și cu alții. Dacă părinții folosesc sarcasmul pentru a-și exprima frustrarea sau pentru a sublinia ceea ce consideră evident, ei transmit acest tipar de comportament copiilor lor. 



Sarcasmul nu reprezintă o formă sinceră de comunicare, ci mai degrabă un umor ostil, iar copiii sub 9-10 ani nu înțeleg pe deplin sensul său real, din cauza nivelului lor de dezvoltare.

Cu toate acestea, sarcasmul este adesea utilizat de părinți în interacțiunile cu alți membri ai familiei, prieteni sau chiar cu copiii mici. În prezent, sarcasmul este profund înrădăcinat în societate și apare frecvent în serialele de televiziune, nu doar în cele destinate adulților, ci și în cele dedicate copiilor.

Când copiii sunt expuși în mod constant sarcasmului, ajung să creadă că utilizarea acestuia este adecvată, chiar și în situații în care nu este.

Sarcasmul implică lipsă de respect, iar atunci când părinții manifestă un astfel de comportament, copiii pot adopta aceeași atitudine față de ceilalți.

Dar cum îi afectează sarcasmul pe copii?

Citește și Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri

Le poate răni sentimentele

Sarcasmul poate răni profund sentimentele copiilor, deoarece folosește „umorul” pentru a produce suferință. Părinții care comunică prin sarcasm riscă să afecteze grav stima de sine a copiilor lor.

Este important să existe limite în utilizarea sarcasmului pentru a evita impactul negativ asupra emoțiilor copiilor, susțin specialiștii etapainfantil.com. Dacă un comentariu deranjează copilul, este esențial să încetați să-l mai folosiți, să recunoașteți greșeala și să vă cereți scuze pentru disconfortul creat.

Maschează sentimentele

Sarcasmul poate ascunde sentimentele sensibile sau vulnerabile, dar efectul final este întotdeauna durerea și conflictul.

Spre exemplu, un tată care îi spune fiicei sale de 16 ani: „Arăți foarte drăguță în seara asta” transmite un compliment sincer și pozitiv. Însă, dacă același tată spune sarcastic: „Ce s-a întâmplat cu fata urâtă care erai înainte?”, mesajul devine dureros și jignitor.

Prima abordare reflectă respect și sinceritate, pe când a doua poate duce la neîncredere și suferință. În plus, copiii pot învăța să-și mascheze și ei sentimentele prin sarcasm.

SURSA FOTO: freepik.com @Andrei

Devin copii sarcastici

Părinții sunt modele esențiale pentru copiii lor. Dacă sarcasmul este un stil constant de comunicare în familie, există riscul ca și copiii să adopte acest comportament, devenind lipsiți de respect, inclusiv față de propriii părinți.

Este important ca părinții să exprime sincer ceea ce gândesc, fără să recurgă la ironii sau batjocuri.

Creează un sentiment de nesiguranță

Pentru ca un copil să se dezvolte emoțional sănătos, trebuie să se simtă în siguranță și să experimenteze un sentiment de apartenență.

Copiii interpretează indicii precum expresiile faciale și limbajul corpului înainte de a înțelege complet limbajul verbal. Atunci când părinții folosesc sarcasmul, mesajele transmise prin expresii și ton pot fi contradictorii, ceea ce creează confuzie și nesiguranță.

Importanța empatiei în locul sarcasmului

Confuzia generată de sarcasm îi poate face pe copii să se simtă nesiguri emoțional și să pună la îndoială acceptarea lor necondiționată.

În schimb, empatia sinceră le oferă un sentiment de apartenență și atașament, contribuind la o dezvoltare emoțională sănătoasă. Empatia activează lobul frontal al creierului, responsabil de gândirea de ordin superior și de rezolvarea conflictelor.

Când părinții folosesc empatia pentru a aborda greșelile copiilor, aceștia au mai multe șanse să învețe din experiențe și să manifeste empatie față de ceilalți.

Empatia este una dintre cele mai eficiente metode de a întări relația părinte-copil. Pe de altă parte, sarcasmul contrazice empatia, deoarece lipsa de sinceritate a sarcasmului subminează autenticitatea și conexiunea emoțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel