„Este devastator!” Cele mai multe victime ale cutremurelor din Afganistan sunt femei și copii, anunță OMS

Data publicării:
 „Este devastator!” Cele mai multe victime ale cutremurelor din Afganistan sunt femei și copii, anunță OMS / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @mizanh29
„Este devastator!” Cele mai multe victime ale cutremurelor din Afganistan sunt femei și copii, anunță OMS / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @mizanh29

Femeile și copiii reprezintă două treimi dintre victimele cutremurelor recente din Afganistan, a declarat șeful răspunsului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit Reuters.



Administrația talibană a afirmat că cel puțin 2.400 de persoane au murit și peste 2.000 au fost rănite în cutremurele de sâmbătă, care au fost printre cele mai mortale din lume în acest an, după seismele din Turcia și Siria în care aproximativ 50.000 de oameni au murit.

„Cutremurul s-a produs în jurul orei 11 dimineața, când bărbații erau în afara caselor, așa că majoritatea celor răniți și decedați sunt femei și copii care erau în interiorul caselor la momentul respectiv”, a declarat dr. Alaa AbouZeid de la OMS într-un interviu video pentru Reuters. „Două treimi dintre cei cu răni grave care au fost internați în spital și pe care i-am văzut ieri sunt copii și femei”, a spus oficialul.

AbouZeid a spus că este „devastator” să vezi numărul de copii în stare critică la spital. „Am văzut un copil de doar 3-4 luni cu traumatisme la cap, cauzate de cutremur”, a spus el.

Traumatismul cranian poate provoca efecte debilitante sau dizabilități de lungă durată, a spus AbouZeid. Echipele de răspuns ale OMS au luat acest aspect în serios, având în vedere impactul acestor leziuni asupra victimelor și familiilor lor, care vor trebui să le susțină pe termen lung.

Citește și „Copiii mei...!” O mamă din Israel a auzit la telefon cum micuții îi sunt răpiţi de militanţii Hamas din propria casă: „Erau speriați de moarte!”

Sistemul de sănătate din Afganistan a suferit tăieri drastice în cei doi ani de când talibanii au preluat controlul

Cu toate că echipele de răspuns au salvat multe vieți, spitalele trebuie să fie mai bine echipate pentru a face față altor cazuri de urgență și situații similare în viitor, a adăugat el.

Sistemul de sănătate din Afganistan, în mare parte dependent de ajutorul străin, a suferit tăieri drastice în cei doi ani de când talibanii au preluat controlul și multă asistență internațională, care a constituit coloana vertebrală a economiei, a fost oprită.

Oficiul umanitar al ONU a anunțat 5 milioane de dolari de asistență pentru răspunsul la cutremur, dar sprijinul material imediat a venit dintr-un număr limitat de țări.

„Știrile s-au concentrat asupra a ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu în ultimele două zile și s-a acordat foarte puțină atenție crizei existente din Afganistan”, a conchis reprezentantul OMS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Eveniment
Tagurile articolului: afganistan copii cutremur cutremure oms





DC Media Group Audience
pixel