”Fără pizza, fără dulciuri”: Probleme cu greutatea copilului și greșelile făcute de părinți

Data publicării:
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Ca părinți și educatori avem datoria să urmăm copilul în fazele sale de creștere și să-l ajutăm să slăbească chiar dacă este greu de comunicat. Iată sfatul psihologului despre cum să-i spui unui copil că trebuie să slăbească.



„Unul dintre cele mai tragice aspecte ale tulburărilor de alimentație este că victimele devin o țintă pentru societate” (Hunger for Love, Peggy Claude-Pierre)

Pe tema alimentației, avem obligația ca părinți și ca educatori să urmăm copilul în toate etapele de creștere și să- l ajutăm să slăbească chiar și atunci când acest lucru este greu de comunicat și posibilitatea de a comite o abatere sau de a-i atinge susceptibilitatea este mare.

Probleme legate de nutriție

În prezent, rata obezității în copilărie a crescut semnificativ și, după cum afirmă unii, cererea de consultație de specialitate pentru a rezolva problema este destul de târzie față de problema apărută. 

La nivel clinic, obezitatea este definită pe baza raportului greutate/înălțime în care există o diferență de înălțime de cel puțin 20%. Perioada de debut se referă la primul an de viață și în jurul vârstei de 10-13 ani, adică în perioada pubertății când este cel mai evident. Prin urmare, este posibil să se distingă obezitatea primară de obezitatea secundară care apare mai târziu.

Ar trebui să i se spună copilului că trebuie să slăbească?

Făcând acest lucru direct, ai risca să-l jignești. Prin urmare, este oportun să se ia în considerare căi alternative pornind de la situația familială. Foarte des, însă, această conștientizare este categoric absentă și este dificil să schimbi anumite comportamente și dinamice prezente în ea. 

Ar trebui o figură de referință sau o persoană care joacă un rol important în viața unui copil (un psiholog, un profesor, un nutriționist, un profesor de sport, un ghid) să-i arate copilului când este prea gras? Cum să o facă?

Citește și: De ce copiii devin obezi? Ce trebuie făcut pentru a preveni obezitatea copilului

Intervenția și solicitarea de consultanță de foarte multe ori nu se întâmplă imediat și acest lucru duce la cronicizarea problemei. Este indicat, dacă decideți să implicați o figură de referință, să explicați avantajele pe care le poate aduce schimbarea comportamentului și pentru a face acest lucru ar trebui să folosiți tact și sensibilitate. 

Adică, este necesar în primul rând să înțelegem nevoile copilului, trebuie să înțelegem  ce tip de satisfacție vine din consumul de alimente și ce beneficii ar decurge din schimbarea obiceiurilor alimentare simple. 

Dacă un adolescent este supraponderal, ce pot să spună sau să facă părinții pentru a-l ajuta? 

Cercetătorii înșiși nu au găsit încă un răspuns general valabil pentru această întrebare, dar au recunoscut rolul fundamental al familiei atunci când vine vorba de greutatea copiilor. De aici și ideea unor experți de la Universitatea din Minnesota (SUA) de a auzi opinia a câteva zeci de părinți de adolescenți care se ocupă deja de problema pe această temă. Concluzia la care au ajuns autorii studiului, tocmai publicat de Journal of Nutrition Education and Behavior, este că pentru a ajuta copiii să slăbească, părinții nu ar trebui să le mai vorbească despre greutate. 

Dacă atenționezi copilul că are kilograme în plus, riști să-l faci să se simtă prost și, poate, chiar să declanșezi o tulburare a alimentației. Dacă nu spui nimic, riști să vă afundați în ceva ce ar putea deveni o problemă serioasă de sănătate pe termen lung.

Comentariul unui părinte cu privire la greutatea copilului său  poate avea repercusiuni ani de zile după. Impactul asupra fetelor  în mod special poate fi deosebit de grav, pentru că fetele sunt expuse la atât de multe mesaje despre greutatea corporală și dimensiunile perfecte.

Acționează fără să vorbești

Prin urmare, cel mai bine este să acționezi fără să vorbești despre greutatea copilului. Părinții pot influența obiceiurile alimentare ale unui copil fără a vorbi despre ele. Acest lucru înseamnă, în primul rând, cumpărarea alimentelor sănătoase și evitarea sucurilor, mese în familie și sport. Aceste acțiuni vorbesc mai bine decât cuvintele.

Atunci când copiii sunt mici, nici nu trebuie să porți o conversație pe această temă, este suficient să faci tu regulile în frigider și în cămară. Când vine vorba de un copil mai mare, așteaptă să aducă el în discuție problema și ascultă-l și sfătuiește-l atunci când are nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel