Frați cu o relație strânsa de dependență: Iată ce ar trebui să știi

Data publicării:
Foto: Martine Mars/ Pexels
Foto: Martine Mars/ Pexels

Legătura de frați aduce multe beneficii, dar uneori poate limita dezvoltarea personală a fiecărui copil. Vă arătăm cum să identificați și să gestionați dependența de frați.



Este posibil ca o legătură prea strânsă între frați să fie dăunătoare? Explorăm acest subiect mai jos.

Uniunea dintre frați este firească și pozitivă

În primul rând, este necesar să subliniem că o relație bună între frați este ceva natural și pozitiv. La urma urmei, se cunosc mai bine ca nimeni altul, se înțeleg reciproc și se însoțesc de la începutul vieții.

Chiar și cei care tind să se certe își pot găsi, în multe momente, un refugiu plăcut unul în celălalt. Problema nu va apărea niciodată din alegerea copiilor tăi de a-și împărtăși timpul, ci din faptul că au nevoie unul de celălalt pentru a funcționa.

Cum să ”detectăm” frații aflați într-o relație de dependență?

S-ar putea să vă întrebați cum puteți face distincția între aceste două realități. Pentru aceasta, puteți analiza câteva dintre următoarele puncte:

- Își petrec tot timpul liber unul cu celălalt.

- Când trebuie să se despartă, suferă și întâmpină mari dificultăți de funcționare în absența celuilalt.

- Împărtășesc aceleași activități, aceleași hobby-uri și chiar aceiași prieteni.

- Au dificultăți în a lua decizii pentru ei înșiși. Înainte de a-și exprima gusturile, opiniile sau dorințele, ei încearcă să-și asculte fratele și tind să fie mulțumiți de răspunsurile lui.

- Au nevoie unul de celălalt pentru a face activități de bază, cum ar fi să joace, să socializeze, să doarmă sau să fie în clasă. Fără prezența lor, ei devin retrași, inhibați și înfricoșați.

Sfaturi pentru părinți

Dacă bănuiești că copiii tăi sunt într-o relație de dependență, nu-ți face griji, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a te asigura că acest lucru nu le afectează dezvoltarea. Principalul lucru este de a promova autonomia fiecărui copil. Pentru a face acest lucru, trebuie să li se ofere oportunități de a-și dezvolta individualitatea.

Nu este vorba de a-i separa cu forța sau de a-i împiedica să împartă timpul sau activitățile. Pur și simplu, trebuie să încurajăm crearea de spații în care să poată funcționa singuri, fără a apela la fratele lor. În continuare, vă arătăm câteva propuneri interesante în acest sens.

Faceți diverse activități extracurriculare

Activitățile extrașcolare sunt un mediu ideal pentru a spori individualitatea copiilor tăi și pentru a evita dependența. Acest lucru le va permite să-și exploreze gusturile și să se dezvolte artistic, intelectual sau creativ în funcție de diferitele lor preferințe. În plus, ei se vor deschide către noi medii și grupuri sociale în care pot participa fără a depinde de fratele lor.

Optează pentru clase separate

Dacă copiii tăi sunt gemeni probabil că te-ai confruntat cu dilema dacă să-i desparți sau nu, în clase diferite. În general, centrele de învățământ susțin separarea și este adevărat că aceasta le permite copiilor să aibă propriul spațiu în care să funcționeze și să-și genereze propriile prietenii. Cu toate acestea, aceasta este o decizie foarte personală pe care fiecare familie trebuie să o ia în funcție de propriile circumstanțe.

Promovați alegerea și autonomia pentru a evita dependența între frați

Uneori, ambii copii sunt dependenți de fratele lor, dar în alte cazuri doar unul simte această nevoie, în timp ce celălalt este mai independent și mai încrezător. Acest lucru se întâmplă mai ales când diferența de vârstă este semnificativă și fratele mai mare a acționat ca o figură de atașament și siguranță pentru cel mic.

2. -imagine fara descriere- (pexels-cottonbro-studio-6157226_56139700.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Dacă aceasta este situația ta, încearcă să-i încurajezi pe fratele tău cel mai apropiat să ia propriile decizii , să-și exprime ceea ce le place sau să facă sugestii fără influența celuilalt. De exemplu, invitați-l să vorbească mai întâi, întrebați-l care este părerea lui și lăsați-l să decidă în unele chestiuni și decizii de familie.

Petreceți timp individual cu fiecare copil

Poate fi bine ca părinții să dedice timp de calitate fiecăruia dintre copiii tăi separat. Sigur, este bine să faci activități în familie, dar planificarea câtorva ieșiri solo cu fiecare copil vă poate întări legătura și vă poate ajuta să vă întăriți identitatea.

Este esențial să ne asigurăm că au o stima de sine puternică , o inteligență emoțională ridicată și abilități sociale bune. În felul acesta vom ști că dacă își vor alege frații, o vor face din plăcere și nu din necesitate. Să fii martor la dezvoltarea individuală a fiecăruia dintre copiii tăi este cel mai bun mod de a preveni dependența de frați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel