Frigul, picioarele goale și părul ud nu-ți vor îmbolnăvi copilul! Cercetători: „Virușii nu intră prin păr sau picioare!”

Data publicării:
Frigul, picioarele goale și părul ud nu-ți vor îmbolnăvi copilul! Cercetători: „Virușii nu intră prin păr sau picioare!” / FOTO: freepik.com @tatsy
Frigul, picioarele goale și părul ud nu-ți vor îmbolnăvi copilul! Cercetători: „Virușii nu intră prin păr sau picioare!” / FOTO: freepik.com @tatsy

Mulți dintre noi am auzit de la bunici sau părinți „îmbracă-te ca să nu răcești”, „nu sta în picioarele goale că răcești”, „nu ieși cu părul ud afară că răcești!”. Dar să vedem ce spun cercetările în privința legăturii dintre frig și răceală la copii.



Studiile arată că răceala este cauzată de viruși, nu de expunerea la frig sau umiditate. Copiii se pot îmbolnăvi de răceală indiferent de condițiile meteorologice. Desigur, e important să fim atenți la igienă și să-i protejăm pe cei mici, dar nu există dovezi clare că mersul desculț sau cu părul ud ar crește riscul de îmbolnăvire.

Încă mai există multe povești și tradiții legate de vreme și sănătate, dar înțelegerea științifică a cauzelor bolilor a evoluat. Deci, e bine să ne bucurăm de zilele reci, fără a ne îngrijora prea mult că frigul va aduce răceală.

Citește și De ce răcesc copiii? Dr. Ilinca Tranulis: „NU de la frig, NU de la curent!”. Medicul pediatru a dezvăluit vârsta la care micuții își definitivează sistemul imun! / VIDEO

Virușii nu intră prin picioare sau păr

Să demontăm mitul că frigul și umezeala pătrund în organism prin picioare sau păr. E important să începem cu adevărul de la început: răceala nu este cauzată de expunerea picioarelor sau a părului la frig. De fapt, răceala este provocată de viruși care pot declanșa simptome precum tuse, mucus, febră, dureri în gât și/sau cefalee.

Obiceiurile precum a merge desculț sau a ieși afară cu părul ud nu cresc riscul de a te îmbolnăvi. Transmiterea răcelii are loc atunci când un copil bolnav eliberează mici picături de salivă conținând virusul, de obicei prin vorbit, tuse sau strănut. Aceste picături pot ajunge la un alt copil și îl pot infecta atunci când le respiră. De asemenea, răceala se poate răspândi prin contact direct cu secrețiile respiratorii și știm deja că cei mici au obiceiul de a atinge cu gura totul în jurul lor.

Prin urmare, pentru a te îmbolnăvi de răceală, trebuie să intri în contact cu virusul prin mucoase (nas, gură, ochi). Cu această informație în minte, este clar că frigul nu are nimic de-a face cu intrarea virușilor prin picioare sau păr. 

Există o relație între răceală și frig?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

E adevărat că virușii nu intră prin picioare sau păr, dar există o anumită legătură cu temperaturile reci. E interesant că răcelile sunt mai frecvente iarna, dar nu toată lumea știe de ce. Una dintre teorii este că virușii prosperează mai bine în medii reci, la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, este demn de menționat că SARS-CoV-2, de exemplu, a avut valuri în toate anotimpurile, așa că nu putem generaliza prea mult.

Pe lângă asta, aerul rece pare să provoace îngustarea vaselor de sânge din nas și o scădere a apărării (mai puține leucocite), precum și o mișcare mai lentă a cililor. Toate acestea ar putea face mai ușoară călătoria germenilor către sistemul respirator, creând un mediu favorabil pentru infecții.

Există chiar studii care au explorat ideea că picioarele reci ar putea declanșa vasoconstricția nazală, dar să fim clari: pentru a răci, trebuie să intri în contact cu virusul, cel mai adesea prezent în particulele de salivă sau secrețiile respiratorii ale unui alt copil bolnav.

Deci, frigul, în sine, nu este responsabil pentru infecție. Totuși, petrecerea mai mult timp în interior în lunile reci, în spații închise și slab ventilate, crește șansele de a intra în contact cu particule sau secreții de saliva încărcate de virus. 

Vezi și Ce pățesc copiii „feriți” de boală? Medic pediatru Ilinca Tranulis: „Nu le facem bine! Vor face toate virozele, nu pot să sară peste!” / VIDEO

Cum evităm răceala?

Cum putem evita răceala? Dacă ideea că „răcim” prin mersul desculț sau cu părul ud ar fi adevărată, atunci secretul ar fi să ne îmbrăcăm călduros și să ne asigurăm că părul este bine uscat. Cu toate acestea, în era COVID, lecțiile învățate din prevenirea acestei infecții sugerează că există practici mai eficiente.

Măsurile de prevenire a COVID și a altor infecții respiratorii, care au cunoscut o scădere semnificativă în timpul pandemiei, includ spălarea frecventă a mâinilor (pentru a evita contactul direct cu secrețiile), purtarea măștii (pentru a preveni particulele de salivă și secrețiile respiratorii) și menținerea distanțării sociale.

În viața noastră de zi cu zi, pentru a proteja copiii împotriva răcelii, chiar dacă aceasta pare aproape inevitabilă în copilărie, putem insufla obiceiuri simple. Îi putem învăța să-și spele des mâinile, să-și acopere gura și nasul cu cotul atunci când tușesc, să folosească șervețele de unică folosință și să îi încurajăm să petreacă timp în aer liber.

Dar există vreun motiv pentru care este mai bine ca micuțul să meargă desculț?

SURSA FOTO: freepik.com @werarea

Există un motiv anatomic pentru care este benefic ca cei mici să meargă desculți? Poate că nu îi protejează de răceală, dar cu siguranță le oferă câteva avantaje notabile. Se pare că mersul desculț contribuie la o dezvoltare mai sănătoasă a piciorului și la îmbunătățirea abilităților motorii ale copiilor. Mai mult, se observă că cei mici au un echilibru mai bun atunci când nu poartă pantofi.

În lumea bebelușilor, piciorul este o zonă bogată în terminații nervoase, funcționând ca un receptor eficient al informațiilor tactile și poziționale. Acest aspect poate fi limitat dacă cei mici sunt în permanență încălțați. În plus, studiile au sugerat că există o legătură între mersul desculț și dezvoltarea inteligenței la copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel