Îngrijirea corectă a cordonului ombilical al nou-născutului, după naștere

Data publicării:
Fotografie de la Isaac Taylor/ Pexels
Fotografie de la Isaac Taylor/ Pexels

Odată născut, copilul tău nu va mai avea nevoie de cordonul ombilical care l-a ținut în viață pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Cu toate acestea, păstrează o mică parte din aceasta pentru câteva zile. În articolul următor, vă vom spune cum să aveți grijă  de cordonul ombilical după naștere.



Îngrijirea cordonului ombilical al nou-născutului după naștere

În timp ce copilul se află în pântecele mamei,  cordonul îi permite să lase microorganismele și nutrienții să intre prin vasele de sânge pe care le conține. Odată ce copilul se naște, personalul spitalului sau moașa va tăia cordonul ombilical care îl leagă de mamă.

Bucata mică care rămâne se "sigilează" cu un clește și nu trebuie îndepărtată, deoarece se va desprinde de la sine după 8-15 zile. Când se întâmplă acest lucru, trebuie să așteptați cel puțin o săptămână pentru ca acesta să se vindece definitiv.

Mulți părinți se întreabă cum să aibă grijă de cordonul ombilical după naștere, dar în adevăr nu există un singur răspuns. Unii spun că ar trebui dezinfectat cu alcool, alții cu antiseptic; pe de altă parte sunt cei care spun că ar trebui lăsat așa cum este și că se va vindeca fără nicio intervenție.

Este indicat să folosiți produse precum antiseptice?

Întrucât bacteriile proliferează în cordonul ombilical, de câteva decenii medicii au recomandat utilizarea antisepticelor pentru a evita infecțiile.Totuși, un grup de profesioniști afirmă că cel mai bun lucru este să păstrați zona curată și uscată deoarece utilizarea unui element suplimentar întârzie vindecarea.

Deci, ce ar trebui făcut? O opțiune este utilizarea dezinfectanților, dar fără a le folosi excesiv. Cele recomandate sunt alcoolul 70% și clorhexidina, un lichid antiseptic care previne infecțiile.

Până la desprinderea cordonului ombilical, acesta trebuie să fie bine protejat, uscat și acoperit. În primele zile nu este necesar să faceți o baie completă nou-născutului, ci să treceți un prosop umed peste restul corpului fără a atinge burta. 

2. Fotografie... (pexels-vidal-balielo-jr-3376787_28761700.jpg)

Foto: Vidal Balileo/ Pexels

Îngrijirea cordonului ombilical al nou-născutului după naștere: pas cu pas

Un moment bun pentru a igieniza cordonul ombilical este atunci când îi schimbi scutecul. Alegeți fie dimineața, fie seara.

Pentru a îndeplini această sarcină, va trebui să aveți tifon steril, bandaje sau benzi elastice din plasă și 70% alcool sau clorhexidină. Iodul și altele asemenea soluții nu sunt recomandate din cauza faptului că pătează și nu permit să se vadă evoluția rănii.

Spălați-vă foarte bine mâinile cu apă și săpun neutru înainte de a atinge tifonul care înfășoară bucata de cordon și penseta. Dacă s-a blocat, nu trageți de el, mai bine să-l umeziți puțin cu soluția antiseptică pe care ați ales-o.

Instrucțiuni

Mai întâi, luați niște tifon și udați-l cu antiseptic. Curățați ușor zona buricului și zona din jur. Apoi, uscați cu mai mult tifon. Este esențial să nu folosiți vată, deoarece poate lăsa fire în urmă, provocând infecții și întârziind procesul de vindecare.

Apoi,  puneți pe el tifon înmuiat în alcool, înfășurați-l în jurul șnurului și puneți-i un bandaj de plasă. După ce curățați organele genitale ale bebelușului, puneți-i un scutec, lăsând cordonul ombilical expus pentru a-i lăsa puțin aer. Dacă este vară și cald, lăsați-i burta puțin expusă pentru a accelera vindecarea.

În cele din urmă, pune-l să poarte haine din bumbac pentru a acoperi zona și asigură-te că zona nu se freacă de nimic în timp ce doarme sau mănâncă. Repetați acest proces de 2 sau 4 ori pe zi.

Urmând aceste instrucțiuni, nu veți avea probleme. Cu toate acestea, ar trebui să consultați un medic pediatru dacă buricul sângerează abundent, miroase urât, dacă baza se supurează, dacă observați un nodul mic și moale sau dacă nu a căzut în decurs de 3 săptămâni de la naștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





DC Media Group Audience
pixel