Înțărcarea: Ce se întâmplă dacă înțarci copilul după 6 luni de viață

Data publicării:
Fotografie de la Monica Turlui/ Pexels
Fotografie de la Monica Turlui/ Pexels

Înțărcarea reprezintă trecerea de la alăptare la alimente solide și, conform ghidurilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății), ar trebui să înceapă la vârsta de 6 luni. Cum să faci față acestei faze de introducere a alimentelor solide într-un mod pașnic pentru tine și copilul tău.



Ce este înțărcarea? Termenul de înțărcare definește tranziția de la alăptare la alimente solide. Înțărcarea păstrează etimologic în sine conceptul de „înlăturare a unui viciu”.

Viciul ar fi cel al laptelui matern, deși, așa cum este evident, faza alăptării exclusive nu are nicio legătură cu conceptul de viciu și este într-adevăr foarte importantă încă de la naștere și în primele luni de viață.

Prin urmare, formal, este mai corect să se numească această perioadă hrănire complementară, așa cum susține cu fermitate Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cu toate acestea, vom continua să folosim termenul de înțărcare împreună cu ceilalți, deoarece acesta rezistă în uz comun.

Ce înseamnă hrănirea complementară?

Aceasta este perioada care marchează trecerea de la o dietă exclusiv pe bază de lapte lichid la una complementară îmbogățită cu noi consistențe și diferite arome, începe calea care îl va conduce pe copil către alimente solide. 

În această fază a vieții bebelușului se introduc și alte alimente  care să completeze, și nu să înlocuiască, laptele matern sau formula. 

Înțărcarea presupune, așadar, introducerea treptată a altor alimente care să însoțească laptele. Inițial, schema de înțărcare necesită o asociere între lapte și alimente solide, de aceea este necesar să se continue cu alăptarea asociată cu includerea alimentelor solide. 

Această dietă, care combină laptele de sân sau formulă și consistențe mai ferme și diferite arome, este protectoare pentru bebeluș din diverse puncte de vedere. În special, copiii înțărcați în timp ce sunt încă alăptați de mama lor au un risc mai mic de a dezvolta boli respiratorii și de a prezenta exces de greutate în anii următori.

De ce începem să înțărcăm?

Înțărcarea începe pentru că din luna a șasea alimentele solide satisfac acele nevoi nutriționale pe care laptele singur nu le mai poate asigura. 

Cantitatea de lapte pe care o poate consuma sugarul, de fapt, nu-i mai poate satisface nevoile nutritive. În hrănirea complementară, alimentele solide completează, dar nu înlocuiesc laptele: alimentele noi integrează alimentația copilului. De la primele alimente pentru bebeluși se urmărește integrarea dietei lăptoase cu micronutrienți (cum ar fi  fierul și zincul organic) care acum lipsesc, dar care oferă o valoare ridicată. De asemenea, este important să creștem aportul de  calorii, care abia la această vârstă începe să lipsească doar cu alăptarea.

Când copilul tău este gata să înceapă înțărcarea

În fața acestor noi nevoi nutriționale fundamentale, însăși dobândirea  deprinderilor psihomotorii  a sugarului care recunoaște și acceptă lingura, este gata să mestece și să înghită alimente solide, împreună cu dispariția reflexului de extrudare a limbii, plasează copilul într-un perspectivă nouă. De altfel, putem vedea la micuț, pregătit pentru hrănire complementară, și o nevoie emoțională de creștere care trebuie satisfăcută. De altfel, noua modalitate este asociată cu alte schimbări, nu numai în ceea ce privește abilitățile dobândite, ci și în plan emoțional.

Nu înainte de a șasea lună de viață, capacitatea de explorare mai mare, abordarea târârii, interacțiunea cu fiecare obiect sau ființă vie care îi vine înaintea lui, sunt conduse de dorința de a crește și de a învăța. Aici, din această perspectivă, putem citi înțărcarea ca pe o tensiune curioasă a copilului către un nou mod de a mânca care trebuie susținut și însoțit cu grijă. Nu este neobișnuit ca părinții care au început hrănirea complementară la momentul potrivit și nu cu o clipă înainte, să spună cum explodează personalitatea copilului lor într-un salt de creștere. Micuțul pare să-și sporească conștientizarea despre sine și despre lumea din jur și începe să înțeleagă, tot prin alimentație, efectele pe care le poate produce interacțiunea cu aceasta.

Ce se întâmplă dacă înțărcarea începe după 6 luni de viață?

Ideal este să vă adresați medicului pediatru și să urmați calendarul de înțărcare recomandat de medic, amânarea prea mult timp a primei mese nu este o situație ideală sau de dorit. Iată care ar fi principalele consecințe ale unei înțărcări târzii:

- O încetinire a creșterii în comparație cu curba teoretică poate fi observată din cauza deficitului caloric sau proteico-caloric (cel din urmă fiind mai rar);

- Există o deficiență de fier, din cauza reducerii rezervelor bebelușului care apare în jurul a 5-6 luni, mai ales la copiii alăptați, mai puțin la cei hrăniți cu lapte praf, deoarece formulele sunt îmbogățite în fier;

- Poate exista o întârziere în dezvoltarea funcției masticatorii și o alterare a anatomiei globale a cavității bucale care poate duce apoi și la dificultăți de vorbire;

- Unii copii dezvoltă o aversiune față de alimentele solide și o selectivitate mai mare;

- Alții dezvoltă o dependență de lapte care devine centrul dietei lor.

Așa că puteți amâna înțărcarea, dar nu prea mult! Motivele științifice ale hrănirii complementare începând de la 6 luni sunt numeroase și împărtășite, așa că haideți să ne bucurăm de intimitatea creată în timpul alăptării care este puțin probabil să fie reprodusă în alte momente ale relației cu copilul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





pixel