Klaus Iohannis, despre introducerea de teste antidrog în școli: „Doar cu acordul părinților. Nu putem să stăm să observăm și să nu facem nimic!”

Data publicării:
Completări la Legea adopţiei - promulgate de preşedintele Iohannis. Despre ce este vorba / FOTO: presidency.ro
Completări la Legea adopţiei - promulgate de preşedintele Iohannis. Despre ce este vorba / FOTO: presidency.ro

Președintele României Klaus Iohannis a exprimat în mod categoric sprijinul său pentru introducerea testelor antidrog în mediul școlar, ca parte a unui efort de combatere a consumului de substanțe interzise printre elevi. 



Declarațiile sale au fost făcute marți, la Spitalul Floreasca din București, și survin în urma anunțului ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, privind analizarea posibilității de a efectua teste antidrog pentru elevi.

Președintele Iohannis a subliniat că creșterea alarmantă a semnalelor privind consumul de droguri în rândul tinerilor este un motiv de îngrijorare și necesită măsuri imediate. În acest sens, introducerea testelor antidrog în școli este considerată o opțiune viabilă pentru identificarea elevilor implicați în consumul de substanțe interzise. Cu toate acestea, președintele a subliniat că astfel de teste ar trebui să fie efectuate cu acordul explicit al părinților și într-un cadru care respectă confidențialitatea și drepturile elevilor.

„Nu putem să stăm doar să observăm acest fenomen și să nu luăm măsuri. Trebuie să găsim modalități de educare a tinerilor în vederea prevenirii consumului de droguri, dar și să acționăm ferm pentru a identifica și trata corect pe cei care nu înțeleg pericolele acestui comportament”, a afirmat președintele Iohannis.

Citește și Patru copii, la spital după ce mama i-a spălat cu insecticid pentru oi ca să-i scape de păduchi

Testele antidrog ar avea loc numai cu acordul părinților

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a detaliat că propunerea de testare antidrog vizează situațiile în care elevii manifestă comportamente vizibile caracteristice consumului de droguri. Aceste teste ar urma să fie efectuate de personal medical calificat din unitățile de învățământ și ar avea loc numai cu acordul părinților. Mai mult decât atât, ministrul Predoiu a anunțat și intenția de a implementa măsuri de prevenire a consumului de droguri în școli, această temă fiind inclusă într-un Plan Național de Acțiune pentru siguranța școlară pentru perioada 2023-2024.

Este evident că atât președintele Iohannis, cât și ministrul Predoiu, consideră că abordarea consumului de droguri în rândul elevilor necesită o atenție deosebită și acțiuni coordonate între diferitele nivele ale administrației publice și părinți. Planul Național de Acțiune pentru siguranța școlară reprezintă un pas semnificativ în această direcție, având ca scop asigurarea unui mediu școlar sigur și sănătos pentru elevi.

Vezi și O mămică a făcut scandal, după ce salvamarul i-a scos copiii din apă, care erau nesupravegheați: „Înoată mai bine decât ai înotat tu vreodată în viața asta”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


parintisipitici Team | Categorie: Eveniment





DC Media Group Audience
pixel