Lăsând bebelușii să plângă îi ajută să se dezvolte plămânii? Iată ce spun specialiștii

Data publicării:
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels
Fotografie de la Laura Garcia/ Pexels

Plânsul este bun pentru plămânii nou-născuților? Există multe mituri de risipit cu privire la nou-născuți și copii.



Când se naște un bebeluș toată lumea se așteaptă la primul plâns: este semnul că micuțul este bine, că respiră independent. În uterul matern, de fapt, bebelușul respiră prin cordonul ombilical, în timp ce de îndată ce părăsește uterul înghite aer care este o mică traumă pentru nou-născut.

Aerul arde gâtul, plămânii, dar respirația este necesară pentru a trăi, reflexul de plâns este deci un semn bun. După acest moment însă, plânsul nu mai are niciun folos asupra dezvoltării plămânilor! Prin urmare, mitul că plânsul este bun pentru plămânii nou-născuților a pierit de ceva timp.

Unele studii, în schimb, arată că plânsul, de-a lungul vieții, poate fi bun pentru sănătatea ta: dar atenție, vorbim despre un alt tip de plâns, să ne amintim că cel al nou-născuților exprimă întotdeauna o nevoie fizică.

Poți lăsa un nou-născut să plângă?

Toate acele mituri precum: plânsul îți deschide plămânii, plânsul ține bolile departe, plânsul îți face ochii frumoși, sunt probabil toate scuzele pe care le-au inventat părinții în trecut pentru a se scuti de vinovăția de a face copilul să plângă puțin. Sau poate bunici, unchi și prieteni pentru a-i scuti pe mama și pe tata de acest sentiment de vinovăție. Nimic nu se întâmplă dacă lași un nou-născut să plângă o vreme, dar fii atent: plânsul este, pentru un copil mic, modul lui de a comunica. Dacă nou-născutul plânge, el comunică cu siguranță un anumit disconfort.

Copiii nu sunt mașini infernale care au venit pe Pământ să ne spargă timpanele, așa că dacă copilul tău plânge încearcă să înțelegi de ce, interpretând tipul de plâns sau mergând prin excludere. Dar dacă nu poți, sau ești prea obosit să-ți pese, dacă plânge puțin nu se va întâmpla nimic (dar nici plămânii nu se vor mări!). 

2. Fotografie... (pexels-rdne-6849307-2_77559300.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Ce să faci când un copil plânge

Un copil care plânge trebuie lăsat singur? Nu chiar. După cum spuneam, dacă un nou-născut plânge, cu siguranță are o nevoie. De cele mai multe ori are nevoie să doarmă și nu poate să se liniștească, dar un proaspăt părinte (și nici măcar unul cu experiență) nu este întotdeauna capabil să-l liniștească și să-l însoțească la culcare. Să-l lași singur în pătuț în timp ce țipă nu este cea mai bună soluție, este mai bine să stai aproape de el, dar dacă întâmplător simți că te-ai săturat, îndepărtează-te o clipă, asigură-l sau lasă pe altcineva să aibă grijă de el.

Plânsul nu „deschide” plămânii unui nou-născut, dar nu ai nevoie de o scuză pentru a accepta faptul că nici el poate plânge. Să fii părinte este complex și să înțelegi un nou-născut este chiar dificil: dacă nu știi ce să faci și micuțul continuă să plângă, nu te simți vinovat și nu te scuze, ai răbdare sau încredințează-l cuiva care este mai dispus să tolereze țipetele din acel moment! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi





pixel