Le dăm sau nu dulciuri copiilor?

Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Copiii noştri sunt expuși zi de zi la fel şi fel de tentaţii dulci, de la desertul din pacheţelul colegului de bancă până la vitrinele magazinelor pline cu bunătăţi. Ştim că au conținut ridicat de zahăr dar, totuşi, simţim nevoia să ne răsfăţăm puiuţii cu câte un desert. Iată ce trebuie să ştie părinţii înainte să le pună în faţă celor mici munţi de gogoşi şi ciocolată!



Specialiştii în nutriţie recomandă limite atunci când vine vorba de recompense dulci în cazul micuţilor. Tot cu limită ar trebui să le punem la dispoziţie şi alimentele procesate sau cele de patiserie care nu hrănesc cât îngraşă. Nu puţini sunt nutriţioniştii din România care fac referire la diverse prăjituri în formă de ursuleț din comerț, checuri colorate, ouă de ciocolată cu surprize, bezele topite sau orice alt tip de desert destinat copiilor. Poate că ambalajele atrag, copilul cere, ingredientele nu par "bombastice" dar nu! Astfel de dulciuri de tip chec, brioşă sau prăjiturică "pentru copii" nu aduc nimic bun. Conţin doar foarte mult zahăr, sunt colorate, pufoase şi ieftine, deci accesibile. Cu atât mai mult nu este recomandată servirea lor copiilor cu vârste mici (2-3 ani).

În locul dulciurilor, e mai înţelept să ne recompensăm copiii cu un fruct dulce, o felie de pepene, un măr, o banană sau câteva boabe dulci de strugure. Da, dar dulcele nu e la fel de... dulce, ai zice! Nutriţioniştii din întreaga lume sunt de acord asupra unui lucru: copiii se obişnuiesc repede cu gusturile, încă din primele zile de diversificare. Aşa că dacă puştiul tău va prinde gustul bananei ca pe ceva ce-i place, va asocia mereu banana cu un "deliciu" şi, da, între o banană coaptă şi o îngheţată va alege banana, dacă mai des a avut în casă şi în mâini banane decât dulciuri ambalate.

Împrieteniţi-vă cu fructele!

Pare de necrezut dar copiii pot prefera oricând fructele în locul ciocolatei. Singura "problemă" ar fi... reclamele de la televizor, de pe internet şi din supermarketuri. Potrivit unor studii, se crede că dacă nu ar fi existat publicitatea agresivă stradală şi televizată, mult mai puţini copii ar fi tânjit la fastfood sau dulciuri cu multă cremă.

Aşadar, părinţi, învăţaţi copilul de mic cu fructe. Puneţi-le în palma lor, daţi-le fructele să le miroasă, să le pipăie, să le guste, spuneţi-le că fructele sunt prietenii lor şi au grijă să fie sănătoşi, descrieţi-le fructele ca pe "eroi ai sănătăţii" şi veţi fi uimiţi de alegerile celor mici! Însă nici cu fructele nu trebuie exagerat, căci cele mai mult conţin fructoză în cantităţi mari şi astfel veţi avea de-a face cu... reversul medaliei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Alimentatie si nutritie





DC Media Group Audience
pixel