Mama „absentă”, un fenomen tot mai des întâlnit care afectează dezvoltarea copiilor. Daniela Gavankar: „Multe dintre noi nici măcar nu știm. Vă dau exemplul personal!” / VIDEO

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Mama „absentă”, un fenomen tot mai des întâlnit care afectează dezvoltarea copiilor. Daniela Gavankar: „Multe dintre noi nici măcar nu știm. Vă dau exemplul personal!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
EXCLUSIV
Mama „absentă”, un fenomen tot mai des întâlnit care afectează dezvoltarea copiilor. Daniela Gavankar: „Multe dintre noi nici măcar nu știm. Vă dau exemplul personal!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Mulți părinți oferă hrană și siguranță, dar uită prezența emoțională. Psihologul Daniela Gavankar explică cum deconectarea mamei poate lăsa răni adânci în sufletul copilului și de ce conectarea emoțională este vitală pentru dezvoltarea sănătoasă.



„Există părinți care oferă copilului lor un acoperiș, mâncare, școală bună, dar nu și prezență emoțională. Ce se întâmplă în sufletul unui copil crescut cu o mamă rece, indiferentă sau preocupată doar de propriile nevoi?” a întrebat Loredana Iriciuc, moderatoarea Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

„Înainte ca mama să fie mamă ea a fost o femeie, mai înainte o fetiță, care undeva s-a deconectat. Nu te deconectezi de la copilul tău decât dacă ești deconectat de tine”, spune Daniela Gavankar, psiholog, profesor universitar, mentor pentru psihologi și coach.

Și aici începe totul! Deconectarea nu începe în clipa în care naști, ci e o povară adusă din trecut, o rană nerezolvată care împiedică legătura cu copilul.

„E foarte important să ne ducem în spate pentru că deconectarea nu începe din momentul în care devii mamă. O femeie nu poate să fie deconectată de copilul ei decât dacă este deconectată de ea. Să ne uităm în spate cum s-a ajuns, ce fel de viață a avut această femeie care nu se poate conecta cu ea și cu copilul ei”, mai spune experta. 

CITEȘTE ȘI Psihologul Daniela Gavankar explică ce sunt tiparele care ne conduc viața de părinte: „După ce se naște copilul, aflăm despre noi lucruri pe care nu le-am știut niciodată” / VIDEO

Cum arată deconectarea?

SURSA FOTO: freepik.com @tatianagorbunova

„Cum arată deconectarea? Să vă dau un exemplu.

În momentul în care s-a născut prima mea fetiță, eu eram o femeie într-o ascensiune profesională, eram foarte tânără, pornisem în viață știind că o femeie trebuie să facă tot și să le țină în mână pe toate. Mi s-a născut copilul, dar eu nu aveam conștiința faptului că pentru a-i da copilului tău, trebuie să scoți de undeva. Trebuie să scoți ceva din viața ta. Nu ai cum să le ții în mână pe toate! 

Dar eu credeam că se poate! Eram foarte mândră de mine în încercarea asta de a le face pe toate.

Când vrei să le faci pe toate ideea este că tu poți și reușești. Dar asta ce face? Asta face ca mintea ta să fie tot timpul ocupată. Practic, eu eram cu copilul și făceam și bifam pentru că eu citeam foarte multe.

În capul meu era multă informație, era că fac lucrurile bine. Însă, practic, deconectarea așa arată: când tu ești acolo, dar nu ești”, explică Daniela Gavankar.  

VEZI ȘI „Copiii NU erau mai ușor de crescut înainte!” Adevărul din spatele stilului de parenting autoritar. Daniela Gavankar: „Controlul ăsta foarte mare vine dintr-o frică” / VIDEO

Daniela Gavankar: „Vreau să explic ce înseamnă asta pentru că multe dintre noi nici măcar nu știm”

Un copil are nevoie de o prezență blândă, caldă, răbdătoare, o legătură emoțională reală, care să îi ofere siguranță. Dar când mama începe să-și trateze copilul ca pe o listă de sarcini, atunci ea nu mai este cu adevărat acolo pentru copil.

„Când un copil are o nevoie, tu începi să cauți cognitiv în mintea ta. Și începi să bifezi niște liste: a mâncat, n-a mâncat, l-am schimbat, nu l-am schimbat, dar nu ești acolo 100% emoțional, răbdător, cu căldură, cu candoare, cu blândețea de mamă și cu conectarea emoțională de care are nevoie un copil. 

Vreau să explic ce înseamnă asta pentru că multe dintre noi nici măcar nu știm. Eu, la momentul respectiv, nu înțelegeam. Dacă mi-ar fi spus cineva: măi, dar tu nu ești conectată nici cu tine nici cu copilul tău, aș fi sărit poate și aș fi zis: dar, cum adică? Eu sunt cea mai bună mamă de pe planetă și fac totul pentru copilul meu.

Deci, o mamă poate să fie deconectată de copilul ei chiar și atunci când ea face totul. Pentru că face totul acesta fizic, dar emoțional nu este acolo. 

Practic, o femeie ajunge să fie deconectată atunci când are o istorie grea de viață și nu se poate conecta cu copilul ei”, mai spune psihologul Daniela Gavankar. 

CITEȘTE ȘI „Am fost crescuți cu frică, agresiune, iar acum îi lăsăm pe copii să crească liberi!” De ce permisivitatea e un pericol pentru copiii noii generații? Răspunsul psihologului Daniela Gavankar / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @bokodi

Ce riscă copilul crescut în absența prezenței emoționale

Copilul este dependent, iar această dependență sănătoasă este fundația prin care învață să își regleze emoțiile. Dacă această dependență este refuzată, copilul va căuta în toată viața lui să umple acest gol.

„Este foarte greu pentru că copiii nu pot să trăiască și să crească sănătos în absența unei conectări emoționale bune cu aparținătorii lui, cu adulții care sunt acolo. Iar noi, părinții, trebuie să înțelegem foarte bine asta. Copilul este dependent de noi.

Copilul, în prima parte a vieții, el este absolut dependent de noi. Cu cât mai mult este lăsat să fie dependent și să trăiască sănătos această dependență, el cu adevărat câștigă mecanisme de reglare și autoreglare emoțională și intră mult mai puternic în viața lui. 

Dacă nu i se permite, adică: e lăsat să doarmă singur, lăsat să plângă, nu e luat în brațe, nu i se oferă tot confortul ăsta și nu e lăsat să trăiască această dependență, atunci el va căuta în toată viața lui și se va agăța de orice om care îi va da un pic de atenție pentru că va căuta această relație de iubire necondiționată și dependență pe care n-a primit-o”, mai subliniază Daniela Gavankar. 

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI - EPISODUL CU DANIELA GAVANKAR - INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel