Masajul sugarului, pentru ce este și cum se face

Data publicării:
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Această practică are multe beneficii asupra dezvoltării copilului și asupra relației cu părinții săi, promovând relaxarea și dobândirea ritmului somn-veghe la nou-născut sau sugar.



Masajul sugarilor este o tradiție prezentă în multe țări ale lumii, în ultimii ani a fost redescoperită și în Occident datorită unor studii științifice care i-au demonstrat marea utilitate. 

Dar pentru ce este masajul pentru sugari?

Încă de la naștere, contactul piele pe piele reprezintă o adevărată sursă de „hrană” pentru fiecare nou-născut, la fel ca laptele matern. A-ți masa copilul înseamnă a învăța să-i citești semnalele și a stabili cu el un dialog profund care depășește cuvintele. Multe studii științifice efectuate în întreaga lume confirmă efectul pozitiv al masajului asupra dezvoltării și maturizării copilului la nivel fizic, psihologic și emoțional.

Pentru ce este masajul pentru bebeluși și cum se face?

Masajul sugarului permite părinților și îngrijitorilor să-și cunoască mai bine copilul și, prin urmare, să poată răspunde mai adecvat nevoilor acestuia.

Părinții pot învăța cu ușurință cum să ofere masaj pentru bebeluși participând la un curs în care sunt predate astfel de tehnici pentru masaj. În alternativă, părinții pot urmări tutoriale pe YoutTube.

Pe parcursul cursului, profesorul oferă părinților câteva indicații despre masajul sugarului și le arată cum să efectueze succesiunea mișcărilor cu ajutorul unei păpuși. Ulterior, părinții repetă secvența asupra copilului, dar respectând întotdeauna nevoile și cerințele acestuia din urmă: nu este necesar ca aceștia să reușească imediat, mai ales dacă copilul nu pare bine dispus, ceea ce contează este că vor putea folosiți masajul ca instrument de comunicare odată ce vă întoarceți acasă.

Cum îți dai seama dacă un copil este disponibil sau nu pentru a primi masajul? 

Semnele pozitive sunt o expresie receptivă, o privire strălucitoare, respirație regulată și mișcări calme și relaxate ale membrelor. Dimpotrivă, somnul, plânsul, faptul că micuțul își îndepărtează brusc privirea de la părinte sau că își mișcă rapid membrele sunt semne de indisponibilitate. 

Cu toate acestea, o listă detaliată a acestor articole este greu de identificat și este mai corect să vorbim despre un set de semnale pe care părintele învață să le citească în timpul cursului de masaj pentru sugari.

Important de reținut este că, înainte de a începe masajul, părinții trebuie să asculte semnele de disponibilitate ale copilului, promovând astfel un dialog care este foarte ușor recunoscut de nou-născut ca fiind eficient și liniștitor.

Când se poate face masajul copiilor?

Această practică este recomandată în perioada de vârstă 0-12 luni (pentru fiecare copil, timpii de atenție și dezvoltare sunt unici, motiv pentru care gama cuprinde întregul prim an de viață).

Masajul sugarului are vreo contraindicație?

Nefiind o tehnică specială, nu există riscuri deosebite. Doar în cazul unor patologii specifice - precum boli exantematoase, hipertermie de orice origine - sau intervenții chirurgicale recente, este indicat să vă informați medicul pediatru de decizia de a urma un curs.

Toate beneficiile masajului pentru sugari

Această practică îl ajută pe copil să-și înțeleagă propriul model corporal și îl ajută să-și coordoneze mișcările.

Printre beneficiile masajului pentru sugari se numara si relaxarea. Mișcarea ritmică a mâinilor părintelui și ritualitatea gesturilor facilitează dobândirea ritmului somn-veghe și ajuta copilul să descarce stimularea excesivă.

În timpul masajului, producția de endorfine, oxitocină și prolactină crește, în tip ce nivelurile de ACTH, cortizol și noradrenalina (hormoni legați de stres) scad. În plus, contactul dintre o mamă și copilul ei favorizează producerea de prolactină și oxitocină, facilitând în consecință alăptarea.

Masajul sugarului este, de asemenea, de mare ușurare în starea de agitație de seară prezentă adesea în primele luni de viață (așa-numitele colici ale nou-născutulu ).

Masajul facilitează schimbul de mesaje emoționale și îl face pe cel mic să se simtă sprijinit, iubit și ascultat. În același timp, ajută părinții să recunoască semnalele transmise de copilul lor și astfel le întărește capacitatea de a se simți competenți. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Homepage
Tagurile articolului: beneficiile masajului masaj sugari




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel