Mătreața în timpul sarcinii: tot ce trebuie să știi

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Mătreața și părul fragil sunt câteva dintre schimbările care afectează adesea femeile însărcinate.



Mătreața în timpul sarcinii este de obicei rezultatul tuturor modificărilor hormonale care apar în organism. Din acest motiv, produsele cosmetice de îngrijire a părului folosite pot irita scalpul.

Este normal apariția mătreții în timpul sarcinii?

Mătreața este o afecțiune a scalpului care se manifestă prin descuamare și mâncărime. În cele mai multe cazuri, oamenii tind să-l asocieze cu obiceiuri proaste de igienă, însă acest lucru nu este corect.

Mecanismul de detașare a celulelor moarte de pe suprafața pielii are loc pentru a face loc pentru noi celule epidermice. Acest lucru se întâmplă în mod natural și pe tot parcursul vieții. În cazurile în care acest proces este accelerat, scalpul începe să fie acoperit de solzi. Prin urmare, mătreața în timpul sarcinii este o afecțiune destul de comună și ușor de diagnosticat.

De ce apare mătreața?

Unele dintre motivele apariției mătreții în timpul sarcinii sunt următoarele:

- Consumul unor medicamente.

- Perioada de recuperare după afecțiuni medicale stresante (cum ar fi un atac de cord).

- Ca o consecință a afecțiunilor psihiatrice și neurologice (boala Parkinson și depresia).

- Un răspuns neregulat al sistemului imunitar.

- Poate fi generată de prezența unei ciuperci, care face parte din secreția sebacee a pielii.

Cauzele mătreții în timpul sarcinii

Modificările hormonale pot fi responsabile pentru generarea creșterii excesive a celulelor pe suprafața pielii.

Creșterea producției de sebum

În timpul sarcinii, modificările nivelului hormonal afectează pielea în moduri diferite. Adică, pielea este stimulată pozitiv pentru a produce o cantitate mai mare de sebum.

Prin urmare, acest lucru duce la generarea mai multor celule noi într-un ritm crescător. La rândul său, provoacă o acumulare constantă și accelerată de straturi de grasime, motiv pentru care scalpul începe să se acopere de solzi.

Sensibilitate crescută la produsele cosmetice

Unul dintre cele mai notabile motive pentru apariția mătreții în timpul sarcinii este utilizarea produselor de îngrijire a părului, cum ar fi șampoane, uleiuri sau balsamuri. La rândul ei, pielea scalpului lansează un răspuns protector prin generarea unei descuamări neobișnuite a celulelor.

Femeia însărcinată poate fi obișnuită să folosească un produs și să nu fi schimbat în timpul sarcinii. Cu toate acestea, pielea de pe scalp este sensibilă, răspunde diferit și provoacă descuamare.

Reacții excesive ale organismului

În perioada sarcinii, corpul femeii însărcinate este mai sensibil și are un sistem imunitar alterat. Acest lucru vă face vulnerabil la contractarea infecțiilor fungice.

Sensibilitatea crescută a organismului îl face să se elibereze de factorii externi agresivi care provoacă mâncărimi sau descuamări ale scalpului.

Există un tratament pentru mătreață în timpul sarcinii?

Pe lângă diferitele medicamente care pot fi prescrise dacă este necesar, șampoanele funcționează de obicei eficient pentru mătreața ușoară.

În plus, sunt disponibile spray-uri, geluri sau creme topice care calmează iritația cauzată de această afecțiune. Cu toate acestea, medicamentele pot avea unele reacții adverse, așa că este recomandat să consultați medicul și să nu apelați la automedicație.

Recomandări pentru prevenirea mătreții în timpul sarcinii

Există câteva sfaturi și măsuri corecte pentru a preveni apariția mătreții. Îngrijirea părului, de fapt, este una dintre cele mai importante părți ale igienei personale și devine fundamentală în timpul sarcinii.

- Controlează stresul.

- Menține o dietă variată și completă.

- Îngrijirea părului.

Mătreața în timpul sarcinii și examenul medical

Deși există medicamente pentru tratamentul mătreții potrivite pentru utilizare în timpul sarcinii, dacă aveți îngrijorări sau reacții neașteptate la produs, ar trebui să consultați un medic.

În plus, este întotdeauna recomandat să urmezi o dietă corectă și să folosești produse cosmetice care nu conțin substanțe chimice sau iritante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel